הקורונה מכניעה גם את מנהג האושפיזין: שרי הממשלה אישרו אמש (יום ד') בתקנות כי ייאסר להיכנס למקום מגורים של אדם אחר ובכלל זה אירוח בתוך סוכה בזמן הסגר המלא. הממשלה קבעה קנס של 500 שקל למי שיפר הוראה זו.
- לעיון בתקנות שאישרה הממשלה - לחצו כאן
הוראת השעה תהיה תקפה לתקופת כל חג הסוכות ואף יומיים לאחר סיום החג. ההוראה לא חלה על אנשים שגרים יחד באותו מבנה.
במקביל אישרו שרי הממשלה במשאל טלפוני את הארכת תקנות הגבלת שהייה במרחב הציבורי והגבלת פעילות בעוד 14 ימים. לפיכך, התקנות שהיו אמורות לפקוע מחר יתארכו עד 14 באוקטובר - שלושה ימים יותר ממה שנקבע בהחלטת הממשלה על הסגר הכללי. השרים אסף זמיר, יזהר שי ואורית פרקש-הכהן מכחול לבן הצביעו נגד.
לשרים נמסר לפני האישור במשאל הטלפוני כי "נוכח מצב התחלואה ומספר החולים הקשים, שהולך ועולה מדי יום, נדרש להמשיך ולנקוט צעדים משמעותיים על מנת לצמצם את נתוני התחלואה לתקופה של שבועיים לכל הפחות".
כמו כן אישרו השרים כהוראת שעה למשך שבעה ימים את התקנה שלפיה תחול הגבלת יציאה לצורך השתתפות בהפגנה עד למרחק המותר ליציאה מהבית (1,000 מטר), בדומה לכל יציאה אחרת ממקום המגורים ובכלל זה יציאה לצורך תפילה או טקס דתי.
בנוסף נקבע כי במרחב הציבורי לא תתקיים התקהלות, לרבות בהפגנה, תפילה או בטקס דתי שמתקיימים בה אלה: מספר המשתתפים בה עולה על המותר (20 איש), ולא נשמר מרחק של שני מטרים בין המשתתפים.
על התקהלות זו חלה סמכות שוטר להורות על פיזור ההתקהלות או על שמירת מרחק של שני מטרים בין המשתתפים וככל שמסרב אדם להוראה זו, להטיל קנס על הפרה זו או לעשות שימוש בכוח סביר בנסיבות העניין לשם פיזור ההתקהלות.
עוד נקבע כי בתקופה הסגר רשאית הממשלה להכריז על "מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה" למשך שבעה ימים, במהלכם היא רשאית גם לקבוע הגבלות נוספות במידת הצורך.
בנוגע לטיסות מחוץ לגבולות המדינה, הממשלה התבקשה לאשר במשאל טלפוני תקנות המאריכות את האיסור על טיסות מנתב"ג ב-14 ימים נוספים, עד ל-14 באוקטובר. לפי התקנות הללו, נוסעים יידרשו להציג אישור כתוב המציג את מועד רכישת הטיסה בכניסה לטרמינל, או אישור חלופי מאת מנכ"ל משרד התחבורה, או הצהרה שלפיה הטיסה היא למטרה חיונית. כזכור, הממשלה קבעה כי מותר לטוס רק במקרים שבהם נוסעים רכשו את כרטיסי הטיסה עד למועד תחילת הסגר השני, שהחל ב-25 בספטמבר בשעה 14:00.
מאות בני אדם ניצלו את השעות שקדמו לכניסת החוק שמגביל את ההפגנות בזמן הסגר המלא, ומחו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו סמוך למעונו ברחוב בלפור בירושלים ובתל אביב. כ-300 מוחים חסמו את הצומת בין שדרות ח"ן לרחוב מלכי ישראל בתל אביב, ולאחר מכן המשיכו בצעדה לכיוון כיכר דיזנגוף בעיר.
המשטרה הודיעה למפגינים בתל אביב כי מדובר במחאה לא חוקית ותחמה את האזור. במקום פרצו עימותים בין מפגינים לשוטרים שבמהלכם נעצרו שניים מהמוחים. סמוך למעון ראש הממשלה בירושלים חסמו כ-200 בני אדם את אחד הרחובות, ושוטרים התריעו בפניהם כי יטילו עליהם קנסות.
בר סימן טוב או ברבש?
בהמשך לחשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" שלפיה מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר משה בר סימן טוב קיבל בימים האחרונים הצעה מראש הממשלה לחזור לתפקיד ניהולי בכיר במאבק הקורונה לקראת פרישתו הצפויה של הפרויקטור פרופ' רוני גמזו, נודע כי נתניהו מתכוון להציע גם לפרופ' גבי ברבש להתמנות לפרויקטור הקורונה.
בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לדיווח שפורסם בחדשות קשת אך גם נמנעו מלהכחיש אותו. נתניהו לא עדכן במהלך אף אחד, לרבות ראש הממשלה החליפי בני גנץ ובכירי מערכת הבריאות, וכנראה פנה ישירות לברבש שכיהן בעבר כמנכ"ל משרד הבריאות ומנהל בית החולים איכילוב בתל אביב.
בכירים במערכת הפוליטית לא הופתעו מהמהלך של נתניהו, שלדבריהם פועל בדפוס קבוע של מידור בבחירת גורמים שעמם הוא מעוניין לעבוד. הבכירים הטילו ספק אם פרופ' ברבש יקבל את התפקיד לאחר שבעבר כבר דחה הצעה של נתניהו להתמנות לתפקיד הפרויקטור מפני שראש הממשלה סירב לצייד אותו בסמכויות.
ברבש אמר אז "לא תודה" והבהיר בשיחות סגורות כי מבחינתו עדיף ש"שומר נפשו ירחק". לא ברור כעת האם לנוכח מצב החירום שבו נתונה ישראל, פרופ' ברבש ישקול מחדש את ההצעה. נתניהו שומר את הקלפים קרוב לחזה ומנהל במקביל מגעים עם בכירים נוספים, בהם כפי שנחשף כאמור כאן עם בר סימן טוב. "קשה להאמין איך זה יסתדר עם ברבש", העריכו בכירים בממשלה.
במקביל, משרד הבריאות עדכן אמש כי מספר חולי הקורונה שמצבם קשה עלה ל-834 - שיא חדש מפרוץ המגפה. עוד עולה מהנתונים כי מספר החולים שנזקקים לתמיכה נשימתית עומד על 211.
מחצות שבין שלישי לרביעי נפטרו עוד 22 ישראלים מסיבוכי המחלה, ומספר הנפטרים הכולל עומד כעת על 1,569. מספר המאובחנים ביממה החולפת בנגיף עומד לפי שעה על 7,040 בני אדם ביותר מ-52 אלף בדיקות. לפיכך, שיעור החיוביים בבדיקות עומד על 13.5%.
עד היום נמצאו 245,494 ישראלים מאומתים לקורונה, ומהם החלימו 174,506. לפי משרד הבריאות, 1,563 מהנדבקים בנגיף מאושפזים בבתי חולים, והשאר מטופלים בבתיהם או במלוניות קורונה.
בישיבת קבינט הקורונה שנערכה אמש התפתח עימות חריף שהידרדר אף לצעקות בין ראש הממשלה נתניהו לראש הממשלה החליפי ושר הביטחון גנץ. נתניהו דרש להדק את הסגר ואף להקטין עוד יותר את מרחק היציאה מהבית שנכון לעכשיו עומד על קילומטר. "היציאה מהסגר תהיה הפעם איטית ומדורגת ויכולה להימשך גם חצי שנה עד שנה", אמר נתניהו. "לא נחזור על היציאה המהירה מהגל הראשון".
שרת התחבורה מירי רגב, שהשתתפה בפעם הראשונה בדיוני קבינט הקורונה, אמרה כי "יש תחושה שאין סגר", והציעה להוריד את מרחק היציאה מהבית ל-100 עד 200 מטרים. גם שר האנרגיה יובל שטייניץ הציע להגביל את היציאה מהבית ל-200 מטרים בלבד.
גנץ תקף: "אנחנו משגעים את הציבור, בואו נישאר עם אלף מטרים וזהו. בואו נעמוד בזה" - ובתגובה לכך נתניהו התפרץ: "אתה לא תגיד לנו שאנחנו משגעים את הציבור. עובדים על-פי נתונים, לא על-פי תחושות".
פורסם לראשונה: 23:15, 30.09.20