בית המשפט המחוזי בחיפה גזר היום (רביעי) שנה ושלושה חודשי מאסר על ספיר כהן, המטפלת שהורשעה ב-15 מקרים של התעללות בתינוקות שהיו תחת השגחתה בפעוטון בחיפה. לאחר הכרעת הדין והטיעונים לעונש, התיר בית המשפט לפרסם סרטונים נוספים ממצלמות האבטחה של הגן, שבהם נראים מקרי ההתעללות. מדובר בתיעוד קשה לצפייה.
גזר הדין כולל בנוסף גם מאסר על תנאי למשך חצי שנה, ופיצוי בסך 3,000 שקלים לכל אחת מהמשפחות שנפגעו. ביציאה מהאולם, בעלה של כהן קילל את בני המשפחות שהמתינו בחוץ וגידפו את המטפלת, וכן את העיתונאים שצילמו אותם. אמה של כהן אף ניסתה לתקוף את הכתבים. בפרקליטות, שם ביקשו עונש מאסר של בין שנתיים לארבע שנים, אמרו כי מוקדם לומר אם יש מקום לערעור.
יש לציין כי בגזר הדין קבע השופט כי מתחם הענישה הראוי נע בין 14 חודשים לבין שלוש שנות מאסר בפועל, ואמר כי לא מצא לנכון לחרוג מכך וזאת למרות שיקולי השיקום (שירות המבחן המליץ על עבודות שירות, א.ר.).
"חומרת מעשיה של הנאשמת, העבירה שבה הורשעה, כמו גם מדיניות הענישה הנוהגת והמחמירה, אינם מתיישבים עם הגישה המקלה של שירות המבחן ולכן באתי לכלל מסקנה כי אין מקום לאמצה", אמר השופט.
עוד הוא ציין כי חלק מהשיקולים להקלה בעונש נובעים מתהליך ה'שיימינג' שעברה המטפלת: "מאז חשיפתה של הפרשה העומדת במרכזו של תיק זה, הנאשמת ספגה וממשיכה לספוג הכפשות קשות, גידופים ודברי נאצה. חלק מהדברים אף באו לידי ביטוי במהלך ההליך שהתקיים בפניי, שעה שלכל דיון שאליו התייצבה הנאשמת התלוו צעקות רמות שהדהדו ברחבי היכל המשפט - 'רוצחת', 'הלוואי שתמותי בייסורים' ועוד כהנה. בנוסף, לחשיפת הפרשה התלווה גם 'שיימינג' ברשתות החברתיות ובכרזות שנתלו בשכונת מגוריה, בחלקם אף פורסמה תמונה של בתה הפעוטה. דומה כי מעשים אלה שחרגו מן הראוי והיוו כמעין 'עונש' לנאשמת, צריכים אף הם להילקח בחשבון", לשון השופט.
הורי הילדים שהגיעו לבית המשפט הבוקר טענו כי מדובר בעונש קל בצורה קיצונית: "זה עונש של חודש על כל מקרה התעללות - איזה מסר בית המשפט מנסה להעביר? שהפשע משתלם". אחד האבות, שחשף את המקרה, יצא מהאולם בצעקות "בושה לבית המשפט" ובקללות לעבר המטפלת.
"זה ביזיון של בית המשפט ומערכת ה'צדק' שלנו", המשיך האב, "מראים לנו שמי שמתעלל בפעוטות - בועט, חונק וזורק - מקבל הגנה. השופט תמיד יהיה לצדו ויבין אותו יותר מאשר את הצד הנפגע. שנתיים מתייחסים אלינו ההורים כאילו שאנחנו אלה שהתעללו בתינוקות. שכל בית ישראל יידע שכאשר ספיר כהן תשתחרר אחרי שנה, היא תחזור לטפל בתינוקות שלכם".
פרשת ההתעללות נחשפה בתחילת אפריל 2019, לאחר שהורים לתינוקת בת כחצי שנה הבחינו בחבלות בשפתיה. ההורים צפו בסרטוני האבטחה מהמעון, וגילו כי המטפלת הכניסה את המוצץ בחוזקה לפיה של התינוקת, מה שגרם לפציעה. צפייה בסרטונים נוספים העלתה כי המטפלות - ספיר כהן ומטפלת נוספת ששמה נאסר לפרסום - תקפו את התינוקות פעמים רבות באותו יום. כהן מתועדת כשהיא בועטת בתינוקות ודורכת עליהם, מפילה אותם מגובה וחובטת בפניהם.
המטפלת הנוספת נראית כשהיא מטלטלת את התינוקות, מאכילה אותם בכוח ומחדירה לפיהם את המוצץ למרות התנגדותם. במסגרת הסדר טיעון היא הודתה בשישה מקרים של תקיפה (מלכתחילה הואשמה בהתעללות), ובחודש פברואר השנה היא נידונה לתשעה חודשי עבודות שירות. פרטיה נאסרו לפרסום בשל מצבה הנפשי.
במהלך התקופה, הקפידו רבים מהורי התינוקות להגיע לדיונים המשפטיים וליוו את כהן בקריאות גנאי וקללות. גם ברשתות החברתיות היא הוקעה, יחד עם המטפלת הנוספת. בשלב הטיעונים לעונש היא ביקשה יחד עם סנגורה התחשבות, בין היתר בשל הביוש (שיימינג) שעברה. בדיון הקודם קרא אביה של אחת התינוקות קריאות "מתעללת" לעבר כהן והורחק מאולם בית המשפט. בתום אותו דיון אמר: "מה עוד אנחנו צריכים לעבור כנפגעי עבירה במדינת ישראל עד שהמתעללות יישבו בכלא? כבר שנתיים אנחנו לא ישנים בלילה, זה לא מספיק להם?".
סנגורה של כהן, עו"ד יובל זמר, טען במהלך המשפט כי גם במקרה שלה לא מדובר בהתעללות, אולם השופט טובי דחה טענות אלה. הוא קבע כי קיימים שישה מבחנים משפטיים להבחנה בין תקיפה והתעללות, ובמקרה זה התקיימו כל השישה. "צפייה בסרטוני מצלמות האבטחה ובחינת מעשיה של הנאשמת מובילה למסקנה חד משמעית כי מעשיה הם מעשי התעללות מובהקים", קבע.
"זה לא עונש קל, למרות הקולות שאנחנו שומעים בחוץ", אמר עורך הדין לאחר הדיון, "אני מצטער שבית המשפט לא קיבל את המלצת רשויות הרווחה, שלפיהן היא לא תיכנס לכלא. נלמד את גזר הדין ונחליט אם יש מקום לערער".