מספר הנדבקים החדשים במוסקבה הגיע ביממה האחרונה לשיא חדש, זה היום השני ברציפות. הווריאנט ההודי של נגיף הקורונה ממשיך להשתולל בעיר, ובבתי החולים יש עומסים קשים.
לפי הנתונים הממשלתיים, בעיר הבירה היו ביממה האחרונה 9,120 נדבקים חדשים. השיא הקודם היה אתמול – 9,056 נדבקים. לפני כשבועיים עמד מספר הנדבקים היומי על כ-3,000 בממוצע. סרגיי סוביאנין, ראש העיר מוסקבה, אמר אתמול כי הווריאנט ההודי אחראי לכ-90% מהנדבקים החדשים.
הרשויות ברוסיה האמינו ששיא המגפה כבר חלף, אך כעת, אחרי חודשים שבהם החיים כמעט חזרו למסלולם, הרשויות מנסחות הגבלות חדשות ומגדילות את מספר המיטות במחלקות הקורונה.
בזמן שהנגיף משתולל במוסקבה, סנט פטרבורג – העיר השנייה בגודלה ברוסיה – אמורה לארח משחקים ביורו 2020 – כולל משחק בשלב רבע הגמר ב-2 ביולי שבו יצפו אלפי אוהדים. ביום שני סנט פטרבורג הודיעה על הגבלות חדשות – שכוללות איסור על מכירת מזון במתחמי האוהדים.
במוסקבה ההגבלות החדשות מחמירות יותר, וכוללות בין השאר איסור על התקהלויות של יותר מאלף איש. ראש העיר האריך חלק מההגבלות שעליהן הודיע בשבוע שעבר – כמו סגירת דוכני האוכל בקניונים וצמצום שעות הפעילות של המסעדות והפאבים.
סוביאנין אמר שההגבלות החדשות הכרחיות מכיוון שבתי החולים הוצפו בחולי קורונה בתוך ימים. בחמישי אמר ראש העיר כי בתוך חמישה ימים בלבד נתפסו 13,000 מיטות אשפוז פנויות, וכי מאז נוספו עוד אלפי מיטות אשפוז.
הצעד המשמעותי ביותר שעליו הכריז השבוע סוביאנין היה חובת החיסון על תושבי העיר שבמסגרת עבודתם נותנים שירות פנים מול פנים - בין השאר נהגים ומורים. סוביאנין אמר כי היעד הוא ש-60% מאותם עובדים יחוסנו בשתי מנות עד 15 באוגוסט. למרות שמבצע החיסונים הרוסי החל בדצמבר, עד כה רק 19.5 מיליון – מתוך 146 מיליון תושבים – קיבלו לפחות מנה אחת של החיסון. במוסקבה, שבה 12 מיליון איש, רק 1.5 מיליון מהתושבים מחוסנים.
באביב 2020, כשהמגפה החלה להתפשט ברוסיה, הוטל במדינה סגר ארצי. הסגר הוסר בקיץ שעבר, ומאז לא הוטל סגר נוסף, במטרה שלא לפגוע בכלכלה. רוסיה קיוותה שארבעת החיסונים שפיתחה ינצחו את המגפה – אך חלק גדול מהציבור הרוסי לא רוצה להתחסן. הסקר האחרון שנערך בנושא מראה שחוסר האמון בחיסונים המקומיים גדול ו-60% לא מעוניינים לקבל את החיסונים לנגיף.
ברוסיה כולה היו ביממה האחרונה 17,906 נדבקים חדשים ועוד 466 חולי קורונה מתו מהנגיף. מתחילת המגפה, לפי נתוני הממשלה, נדבקו בנגיף 5,299,215 בני אדם. מספר קורבנות המגפה ברוסיה – לפי הנתונים של הממשלה - עומד על 128,911 בני אדם, אך לפי הערכות אחרות מספר הקורבנות גבוה בהרבה. "רוסטאט", הסוכנות הפדרלית לסטטיסטיקה, מסרה כי ברוסיה היו לפחות 270,000 מקרי מוות שקשורים לנגיף נכון לסוף אפריל.
הווריאנט ההודי משתולל גם בבריטניה ומעכב את חזרתה לשגרה. למרות מבצע החיסונים המוצלח בממלכה ראש הממשלה בוריס ג'ונסון נאלץ להודיע השבוע על דחיית הסרת הגבלות הקורונה. בדבריו ביום שני אמר ג'ונסון כי חלה עלייה של 64% במספר הנדבקים השבועי, וכי הסרה של הגבלות נוספות כעת עלולה להוביל לאלפי מקרי מוות שאפשר היה למנוע.
פרופסור אדם פין, שמייעץ לוועדת החיסונים הממשלתית, אמר היום כי הגל השלישי של המגפה "בהחלט בדרך". לפי הרשויות חלה עלייה של 79% במספר הנדבקים בווריאנט ההודי בשבוע אחד.
מומחים אומרים כי חלק ניכר מהנדבקים החדשים הם צעירים שטרם התחסנו. בריטניה הרחיבה את מבצע החיסונים, וכעת גם בני 18 יכולים להתחסן. אתמול דיווחה בריטניה על 10,476 נדבקים חדשים בקורונה בתוך יממה ועל 11 מתים מהנגיף. 30.9 מיליון בריטים מחוסנים בשתי המנות הדרושות.
במערב צרפת היו הלילה עימותים בין שוטרים לבליינים שהשתתפו במסיבה שנערכה בניגוד להגבלות. כ-1,500 איש הגיעו למסיבה, שהתקיימה במסלול מרוצים של סוסים בחבל ברטאן. מאות שוטרים הגיעו לפזר את ההתקהלות – שהייתה אחרי השעה 23:00.
במהלך העימותים השוטרים השתמשו בגז מדמיע, ובליינים שהתפרעו השליכו לעברם זיקוקים ובקבוקי תבערה. לפי המשטרה העימותים נמשכו כשבע שעות, ובמהלכם צעיר שהגיע למסיבה איבד את ידו כתוצאה מ"אלימות קיצונית". חמישה שוטרים נפצעו – שניים מהם קשה.