חשיפה - התארגנות חדשה במרכז המפה הפוליטית: קבוצת אנשים מוכרים שעוסקים בייעוץ אסטרטגי ונמצאים בזירה הפוליטית שנים רבות, עובדת בתקופה האחרונה על הקמת מפלגת מרכז חדשה שבראשה יעמדו הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט והרמטכ"ל לשעבר, יו"ר תל"ם, משה (בוגי) יעלון, "המחויבת להחלפת נתניהו". השניים שותפים במהלך, וחבר הכנסת יעלון אף אמר היום בתגובה לפרסום כי "איזנקוט הוא שותף חשוב ומרכזי למהפך שלטוני".
פרופ' קמיל פוקס אישר בשיחה עם ynet כי בדק עבור הקבוצה בשלוש נקודות זמן שונות - באוגוסט, באוקטובר ובימים האחרונים - אלטרנטיבות שלטוניות או "שוברי שוויון" למצב הפוליטי, תוך דגש על משיכת קולות מגוש הימין. נבחנו גם אפשרויות שונות להוביל את המפלגה החדשה.
במסגרת הבדיקה עלה כי השילוב שימצה בצורה הטובה ביותר את הפוטנציאל מורכב משני רמטכ"לים לשעבר, איזנקוט ויעלון. הנתונים שנאספו הוצגו בפני השניים, ובהנחה שהכנסת תתפזר, אומר גורם המעורה במהלך, ניתן להעריך שזו תהיה המסגרת הפוליטית שלהם.
לסקר האחרון שנערך השבוע קדמו שניים דומים, שנערכו בקרב האוכלוסייה היהודית בלבד. הם כללו שלושה תרחישים, אחד מהם כלל את אותה מפלגה - "בראשות יעלון ועם איזנקוט, יפעת שאשא ביטון, מירב בן ארי ומנהיגי המחאה" לצד שמות נוספים שאותם סירבו לחשוף בפנינו, ולא ברור אם הם שותפים למהלך.
לפי הסקר האחרון של קמיל פוקס שהזמינה אותה קבוצת אסטרטגים, מפלגה כזו אם תקום מורידה את גוש הימין ל-62 מנדטים במקום 65 מנדטים, שאותם היה מקבל אם היו נערכות הבחירות היום והחלוקה המפלגתית לא הייתה משתנה. מפלגת יעלון-איזנקוט קיבלה בסקר 16 מנדטים, שמורידים את יש עתיד של יאיר לפיד מ-18 ל-11 ואת ימינה של נפתלי בנט מ-22 ל-19.
בהמשך, כחול לבן של בני גנץ יורדת מ-9 מנדטים במצב הנוכחי ל-6 במקרה של מפלגת יעלון-איזנקוט, ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן יורדת מ-8 ל-6 ומרצ מאבדת מנדט אחד על הנייר, מ-8 ל-7. הליכוד דווקא עולה מעט, מ-29 ל-30 מנדטים. לפי הסקר שיעור המתלבטים גדול מאוד, קרוב ל-30 אחוזים (חלוקת המנדטים מחושבת על בסיס המשיבים שיודעים למי יצביעו).
בתום הבדיקה גובש מזכר מסכם שכותרתו "הקמת מפלגת מרכז חדשה - היבטים אסטרטגיים-אופרטיביים" והופץ לקבוצה מצומצמת מאוד של שותפי סוד, בהם איזנקוט ויעלון. הוא כלל תיאור המצב הפוליטי הרצוי לכאורה. "בחנו ובוחנים שמות שונים ומתוך השמות שנבחנו משה (בוגי) יעלון וגדי איזנקוט הם בעלי הקרבה המיצובית (שמאל-ימין) הקרובה ביותר לממוצע מבין כל השמות שנבחנו (רון חולדאי ואהוד ברק, שנבחנו גם הם, אינם פוטנציאל למעבר בין גושי)", נכתב.
"עוד בטרם הכרזה על מסגרת משותפת, המפלגה בראשות יעלון-איזנקוט מעבירה מנדטים מגוש לגוש", נטען, "מחלישה את ימינה ומתמצבת עוד לפני ההכרזה כמפלגה השנייה בגודלה מחוץ לגוש הימין... פוטנציאל המעבר משמעותי ובעל היתכנות אלקטורלית".
אז למה המהלך מתעכב? במסמך מזכירים את הניסיון של יעלון ולפיד להחליף את נתניהו עוד בכנסת הנוכחית באמצעות "אי-אמון קונסטרוקטיבי", אך באותה נשימה מדברים על "היעדר יכולת פרלמנטרית למהלך שכזה". איזנקוט, לפי התוכנית, אמור להודיע על הצטרפותו למערכת הפוליטית רק אחרי פיזורה הסופי והמוחלט של הכנסת. במסמך נכתב כי "להבנתנו, איזנקוט שותף למסקנות המתחייבות מהניתוח האסטרטגי".
"יש בארסנל שמות נוספים, משמעותיים, בעלי ובעלות תפיסות עולם מרכזיות, שמוכנים לשתף פעולה בהרכבת רשימה שוברת שוויון תחת המנהיגות המוצעת", נכתב עוד במסמך האסטרטגיה. כאמור, בסקר שנערך הוצגו כחלק מהמפלגה התיאורטית שמות נוספים לצד יעלון, איזנקוט ויפעת שאשא ביטון.
איזנקוט סירב להגיב לידיעה. ח"כ יעלון מסר: "המטרה שלי היא להבטיח מהפך שלטוני, ואני חושב שאפשר לעשות זאת גם בהקמת ממשלת חרום בכנסת הנוכחית ללא נתניהו. אבל, אם לא ניתן, חייבים לגבש אלטרנטיבה פוליטית מרכזית שתוכל להביא קולות שוברי שוויון. אני מכיר את הבדיקות שנעשות, גם אני מתלבט בשאלה הזו. אעשה מה שצריך כדי לסייע להוביל מהפך, זו חובתנו וזו הציפייה הציבורית. אני שמח שהבדיקות שנעשות מחזקות את ההיתכנות הזו. לגבי איזנקוט, אני מאמין שהוא יקבל את החלטותיו בבוא העת. הוא איש ראוי שטובת המדינה ושירות המדינה בראש מעייניו, נכס לכל מסגרת פוליטית. שותף חשוב ומרכזי למהפך שלטוני".
לפני פרסום הידיעה, יעלון אמר היום לערוץ כנסת: "אהיה שותף לכל מהלך שיביא לשינוי השלטון, גם אם זה יהיה הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט בראש".