שמונה ימים אחרי תחילת מתקפת הטרור של מורדים נאמני דאעש על העיר פלמה שבצפון מוזמביק – מתקפה שממדיה החלו להיחשף רק השבוע – צוותי ההצלה והסיוע שם עדיין מחפשים לפחות 800 נעדרים. עשרות בני אדם נרצחו במתקפת הטרור, בהם גם אזרחים מערביים, ולפי דיווחים עשרות אלפים נמלטו מהאזור – רבים מהם ברחו לים או ליערות הסמוכים. עובדי סיוע מספרים כי ניצולים שהצליחו להגיע למקום מבטחים נמצאו כשהם סובלים מרעב, מיובשים ומוכי-הלם.
המורדים האיסלאמיסטים תקפו את העיר פלמה, שבסמוך לה שוכנים מתקני גז בשווי 60 מיליארד דולר, ביום רביעי בשבוע שעבר, ומאז מתנהלת שם לחימה בינם לבין כוחות הביטחון. המחבלים ניתקו את רוב קווי התקשורת לעיר אחרי תחילת המתקפה, ולכן הדיווחים על המתחולל בה עדיין מוגבלים, אבל עדי ראייה סיפרו על גופות המוטלות ברחובות, חלקן ערופות ראש.
העיר פלמה שוכנת במחוז קאבו דלגדו, מחוז שבו מתנהלת מאז 2017 מרידה הולכת וגוברת של איסלאמיסטים. במרידה הזו נהרגו בשלוש השנים האחרונות לפחות 2,600 בני אדם, לפחות מחציתם אזרחים, וכ-700 אלף איש נעקרו מבתיהם. המורדים מכריזים כעת בפירוש כי הם מזדהים עם דאעש ונאמנים לו, וארגון הטרור עצמו נטל אחריות למתקפת הטרור בפלמה בהודעה שפרסם ביום שני השבוע.
למתקפת הטרור במוזמביק יש משמעות גדולה לא רק בגלל הסבל האנושי הכבד שהיא גורמת, אלא גם בשל ההשלכות הכלכליות שעלולות להיות לה: פלמה שוכנת כ-10 קילומטרים מפרויקט הגז הטבעי של החברה הצרפתית "טוטאל". זהו פרויקט הגז הטבעי הנוזלי הגדול ביותר באפריקה, ומעורבות בו גם חברות בינלאומיות אחרות, בין השאר מבריטניה. כבר בדצמבר השעתה "טוטאל" חלק מפעילותה שם ופינתה מהאזור חלק מעובדיה, אחרי שג'יהאדיסטים ביצעו שורה של פיגועים, אבל מעט לפני המתקפה בשבוע שעבר היא הודיעה על כוונתה להשיב בהדרגה את הפעילות לקדמותה.
בנאום שנשא אתמול הבטיח נשיא מוזמביק פיליפה ניוסי כי ממשלתו תפעל נגד המחבלים בפלמה במלוא הכוח, ואמר כי מתקפת הטרור היא הגדולה ביותר שפקדה את המדינה מעודה. ממשלתו של ניוסי טרם מסרה כמה בני אדם נהרגו בדיוק במתקפה, אבל אישרה כי מספר הנרצחים עומד על עשרות – בהם לפחות שבעה שנרצחו על-ידי מחבלים בשעה שנסעו בשיירה שפינתה אותם ממלון נצור שבו הסתתרו יומיים. צבא מוזמביק מסר כי שלח עוד חיילים לפלמה בניסיון להשיב לעצמו את השליטה בעיר.
הבריחה מהמלון הנצור: אדריאן נהרג ליד אבא
מאז תחילת המתקפה על פלמה ביום רביעי שעבר הצליחו לברוח מהעיר יותר מ-8,100 ניצולים, לפחות מחציתם ילדים, אבל אלפים רבים נותרו לכודים בה. מעריכים שכ-10,000 בני אדם שטרם הצליחו לברוח מהאזור לכודים בחצי האי אפונגי, בסמוך למתקני הגז החשובים.
רבים מהתושבים שנמלטו מאימת הג'יהאדיסטים ברחו אל הים – רובם בסירות אבל חלקם בשחייה – ואחרים ברחו אל היערות הסמוכים והסתתרו שם במשך ימים ארוכים. פטימה בשיר בת ה-33, אם לשישה ילדים תושבת פלמה, סיפרה שהיא, משפחתה ושכניה נמלטו על חייהם: "הסתתרנו שבעה ימים ביער בלי לאכול, סבלנו", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס אחרי שהגיעה לעיר פמבה.
ארגון הסיוע הבינלאומי "רופאים ללא גבולות" מסר כי אנשיו טיפלו בתינוק שקליע פגע בגופו ובנשים מורעבות, מיובשות ומוכות-הלם שלא אכלו זמן רב ולכן לא היו מסוגלות להאכיל את ילדיהן הקטנים. בין הניצולות היו גם נשים שיצאו מהמסתור כשבידיהן תינוקות שנולדו להן בזמן שהותן ביער, בין השיחים.
רשת מתנדבים במוזמביק העוזרת למשפחות לאתר את יקיריהן מדווחת שלפחות 800 בני אדם שעקבותיהם נעלמו בעקבות המתקפה בשבוע שעבר טרם נמצאו. הלילה הייתה אמורה להגיע מפלמה לפמבה סירה של ניצולים ועליה יותר מ-1,000 בני אדם, בהם פצועים. "אנחנו לא יודעים אם קרובי המשפחה שלנו על הסירות שבאות או לא, אבל אנחנו כאן, אנחנו לא מאבדים תקווה", אמרה מוזה מומדי, שבאה אתמול להמתין לאמה ולאחיה באחד החופים שאליהם פונו ניצולים.
אל הכפר קילמבו שבטנזניה, מעבר לגבול, הגיעה סירה ובה 45 ניצולים ממוזמביק, ותושבים חילקו להם אוכל ונתנו להם מחסה. אנשי או"ם סיפרו כי ניצולים אחרים שניסו להימלט לטנזניה הסמוכה נכשלו בניסיונם משום שלא הצליחו לחצות את הנהר.
אחד האזרחים הזרים שנרצחו במתקפה הוא אדריאן נל, בן 40 מדרום אפריקה, שנלכד עם אביו ואחיו למשך יומיים במלון הנצור "אמרולה", שהמורדים ירו עליו ובסביבותיו. הוא נורה למוות כשאש נפתחה על שיירת המכוניות שבה פונו מהמלון, ואביו נאלץ לשאת את גופתו עד שהגיעו למקום מבטחים. ליונל דייק, מייסד חברת אבטחה פרטית מדרום אפריקה שסייעה לפנות חלק מהלכודים באזור המתקפה במחוז קאבו דלגדו, סיפר: "זה היה כאוס מוחלט".
מחבלים בסרטים אדומים
מאות המחבלים שפשטו על פומבה משתייכים לתנועת מרד המכנה את עצמה "א-שבאב", אם כי לא מדובר בארגון הטרור "א-שבאב" שפועל זה שנים בסומליה, ארגון שנאמן לאל-קאעידה ושביצע כבר שלל מתקפות טרור קשות ברחבי אפריקה בשני העשורים האחרונים. המחבלים ממוזמביק החלו את המרידה שלהם ב-2017, והרקע לתחילתה היה כנראה שילוב של קיצונות דתית, של תחושה שהממשלה המקומית דוחקת אותם לשוליים ושל האמונה שקהילותיהם אינן נהנות מהרווח המגיע להן מפרויקט הגז הסמוך.
לפי דיווחים, המורדים האיסלאמיסטים בקאבו דלגדו אינם נוהגים ללבוש מדים אחידים, ולכן קשה לעתים להבדיל בינם לבין שאר האוכלוסייה, אבל לפי סרטונים שפרסם דאעש, בזמן מתקפת הטרור בשבוע שעבר הם ענדו סרטים אדומים לראשיהם.
אחרי תחילת המרידה ב-2017 נשבעו המורדים אמונים לדאעש, והם החלו לקיים קשרים עם ארגוני ג'יהאד אחרים באפריקה ולרכוש ידע ומיומנויות בביצוע פעולות טרור. נראה כי במחוז קאבו דלגדו הם מבקשים להקים מדינה איסלאמית כמו זו שהקים דאעש ב-2014 בעיראק ובסוריה, תוך ניצול המשאב הכלכלי העצום שבאזור. אחרי שנשבעו אמונים לדאעש נטלו לעצמם המורדים ממוזמביק את הכינוי "המחוז המרכז אפריקני של המדינה האיסלאמית".