כלי תקשורת בארה"ב דיווחו הלילה (בין רביעי לחמישי) כי משרד התובע הפדרלי בברוקלין וה-FBI החלו לבדוק יחדיו את האופן שבו ניהל הממשל בניו יורק, בראשות הדמוקרט אנדרו קואומו, את המידע הנוגע למותם של אלפי דיירים בבתי אבות במהלך מגפת הקורונה. הבדיקה נערכת בצל הסערה הפוליטית שמתחוללת בימים האחרונים בניו יורק, בעקבות הודאתם בטעות של בכירי הממשל המקומי, בראשם קואומו עצמו, לאחר שהתברר כי מספר המתים בבתי האבות במגפה, בעיקר בחודשים הראשונים של המגפה, הוא כמעט כפול ממה שדווח בעבר, 15,000 במקום 8,500.
הקורונה בעולם – עוד כותרות:
• לחץ על אירופה לקנות חיסונים מרוסיה וסין
• ביידן: בקיץ כל האמריקנים יוכלו להתחסן
• בת 90 צעדה 10 ק"מ בשלג כדי להתחסן
• קרב על העוצר בהולנד: בית המשפט נגד הממשלה
בדיווח הלילה ברשת CNN על הבדיקה המקדמית הודגש כי לא ברור אם התנהלותו של קואומו עצמו תיבדק, על רקע טענות שאותן הוא מכחיש ולפיהן הוא איים על אחד המחוקקים הדמוקרטים שמתחו עליו ביקורת פומבית בעקבות הפרשה. ריץ' אזופרדי, אחד מיועציו הבכירים של קואומו, אמר בעקבות הדיווחים כי הממשל המקומי משתף פעולה עם משרד המשפטים הפדרלי "כבר חודשים", וימשיך לעשות זאת בעתיד.
ראשיתה של הפרשה בדו"ח שפרסמה בחודש שעבר התובעת הכללית של ניו יורק, לטיטיה ג'יימס, ובו מתחה ביקורת חריפה על התנהלות הממשל של קואומו וחשפה כי משרד הבריאות המקומי לא דיווח על כ-50% ממקרי המוות של דיירים בבתי האבות. על פי הדיווחים הרשויות בניו יורק לא דיווחו על מותם של דיירים שחלו בקורונה, פונו לבתי חולים ומתו רק לאחר שחזרו לבתי האבות.
ניו יורק, נזכיר, ספגה את אחת המכות הקשות ביותר במהלך המגפה, בעיקר בחודשיה הראשונים, ומקרי המוות בבתי האבות מהווים חלק משמעותי ביותר ממניין המתים הכולל שלה. לפי הספירה של רשת NBC, נכון להיום מתו בניו יורק 47,301 בני אדם מסיבוכי הנגיף, והיא מדורגת בכך בארה"ב רק מאחורי קליפורניה, שבה מתו 47,670.
הדו"ח עורר ביקורת חריפה כלפי התנהלותו של קואומו, גם מצד המחוקקים הדמוקרטים ששולטים בשני הבתים של הקונגרס המקומי. הנתונים הרשמיים והמלאים על מספר המתים בבתי האבות פורסמו רק לאחר פרסום הדו"ח של התובעת הכללית, והמחוקקים מתחו ביקורת על כך שממשלו של קואומו התעכב בפרסומם – למרות שהפנו אליו בקשה לקבלתם כבר באוגוסט אשתקד.
היועצת הסבירה: זה בגלל טראמפ
על רקע הביקורת הזו קיימה בשבוע שעבר היועצת הבכירה של קואומו, מליסה דרוזה, שיחה עם מחוקקים דמוקרטים שבה ניסתה להסביר מדוע התעכב הממשל בפרסום הנתונים – אך נראה שבכך רק סיבכה עוד יותר את הבוס שלה. לפי "ניו יורק טיימס" באותה שיחה ביום רביעי בשבוע שעבר אמרה דרוזה כי העיכוב במסירת המידע נבע מבקשה דומה שהגיש משרד המשפטים הפדרלי לקבלת הנתונים, בזמן כהונתו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ. היא אמרה כי בממשל של קואומו חששו שטראמפ ינסה לנצל את המידע למטרות פוליטיות, על מנת לתקוף את קואומו שנחשב לאחד מיריביו הגדולים במחנה הדמוקרטי, ולפתוח בחקירה רשמית נגדו.
לפי ה"טיימס" דרוזה אמרה בשיחה כי טראמפ הפך את בתי האבות ל"מגרש פוטבול פוליטי ענק", וכי לאחר שאנשיו של קואומו קיבלו את הבקשה של משרד המשפטים להעביר לו את הנתונים "קפאנו, למעשה".
ההודאה של דרוזה רק הגבירה את הביקורת כלפי המושל, שבשלביו הראשונים של המשבר זכה דווקא לתשבחות על אופן התנהלותו, בין היתר בעקבות מסיבות העיתונאים הממושכות שלו שבהן הוא נוהג לדבר בשפה פשוטה וישירה לתושבי ניו יורק, כדי להסביר להם את מטרת הפעולות שנוקטות הרשויות במגפה. כמה מחוקקים מקומיים טענו כי העיכוב בפרסום הנתונים היווה "טיוח" של ממש, וכמה מהם, דמוקרטים ורפובליקנים, הצהירו כי יפעלו לבטל את סמכויות החירום שקואומו קיבל מהקונגרס המקומי.
השבוע קיבל על עצמו קואומו את האחריות למחדל, ואמר באחת ממסיבות העיתונאים שלו כי העיכוב בפרסום הנתונים יצר "חלל ריק" שעודד קונספירציות. "אנשים נותרו עם המחשבה, 'האם האהוב שלי היה חייב למות?' וזו שאלה אכזרית שאדם צריך להתמודד איתה", הוא אמר ביום שני. הוא הדגיש כי הרשויות בניו יורק עשו "כל מה שאפשר" על מנת לבלום את הנגיף, וטען כי העיכוב נבע הן מאותה בקשה של משרד המשפטים בוושינגטון וגם מרצונן של הרשויות להתמקד בטיפול במגפה עצמה בשיא המשבר.
"בדיעבד, האם היינו צריכים להעניק עדיפות רבה יותר לענות לבקשות למידע? לדעתי, כן", הוא הוסיף. "אני רק רוצה לוודא שאנשים ידעו את העובדות: כל מה שניתן היה להיעשות נעשה". קואומו הדגיש כי "אין תירוצים" ליצירת אותו "חלל ריק" כלשונו: "אני מקבל על עצמי את האחריות לכך. אני האחראי. אני לוקח אחריות. היינו צריכים לספק יותר מידע במהירות רבה יותר. היינו יותר מדי ממוקדים בעשיית העבודה ובטיפול במשבר".
המושל איים בצרחות? "לא ראית את הזעם שלי"
למרות ההודאה הזו בטעות, אמש הפרשה הסתבכה עוד יותר כאשר מחוקק דמוקרטי מקומי טען כי המושל איים "להרוס אותו" אם לא יחזור בו מדברי ביקורת שהשמיע כלפיו. אותו מחוקק, רון קים שמייצג את ברוקלין, טען כי את האיומים האלו השמיע קואומו בשיחת טלפון בין השניים ביום חמישי האחרון, שעות ספורות לאחר שקים התראיין ל"ניו יורק פוסט" וטען כי נראה שקואומו "מנסה להתחמק מראיות מפלילות".
קים טען כי בשיחת הטלפון היה קואומו עצבני, וכי הוא צעק עליו במשך עשר דקות. "הוא התחיל לומר שלא ראיתי את הזעם ואת הכעס שלו, שהוא יכול להרוס אותי ושהוא ייצא מחר ויתחיל לומר איזה אדם רע אני ושהוא יחסל אותי ואיך הוא נשך את הלשון שלו עליי במשך חודשים", אמר קים בדברים שצוטטו ב"ניו יורק טיימס". "זה הכול היה בצעקות, זה לא היה טון נעים".
קים הוסיף כי "למעשה ראיתי פשע והוא ביקש ממני לומר שלא ראיתי פשע. שמעתי מה ששמעתי ואני לא יכול לשקר". בדבריו על מה ש"שמע" התייחס קים לאותה שיחה של היועצת דרוזה עם מחוקקים דמוקרטים, שבה גם הוא השתתף.
אנשיו של קואומו הכחישו הלילה את הטענות של קים. "הוא משקר על השיחה שלו עם קואומו ביום חמישי בלילה", אמר היועץ הבכיר של המושל ריץ' אזופרדי. "אני יודע, בגלל שהייתי אחד משלושה אנשים אחרים שהיו בחדר בזמן שהשיחה התנהלה. בשום שלב אף אחד לא איים 'להרוס' אף אחד עם ה'זעם' שלו או לבצע 'טיוח'".
קואומו עצמו תקף את קים במסיבת העיתונאים שלו אתמול. הוא טען במהלכה כי המחוקק המקומי ממפלגתו קיבל תרומות באופן "לא אתי" ואולי אף פלילי. המושל הוסיף כי בין השניים קיימת כבר זמן רב "מערכת יחסים עוינת".
מעניין לציין כי למרות הביקורת הרבה כלפי קואומו, שאליה כמובן מצטרפים גם הרפובליקנים בניו יורק, דווקא מי שאותו המושל נהג לתקוף, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, התחמק הלילה מהזדמנות פז להכות בחזרה. בראיון לערוץ השמרני "Newsmax" נשאל טראמפ על התנהלותו של קואומו, והשיב כי הוא "מסתדר" עמו. טראמפ אמר כי הוא עצמו "הופתע" ממה שמתרחש כעת בניו יורק, מדינת האם שלו לשעבר.