יומיים לבחירות בארצות הברית, הנשיא דונלד טראמפ מעלה הערב (יום א') הילוך נוסף במסע הדילוגים שלו בין המדינות המתנדנדות. בבליץ של ממש הוא עורך בתוך שעות אחדות לא פחות מ-5 עצרות ב-5 מדינות: מישיגן, אייווה, צפון קרוליינה, ג'ורג'יה ופלורידה. טראמפ, שלפחות בסקרים נמצא בפיגור משמעותי אחרי יריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן, מאמין שעל-ידי מגע ישיר עם תומכיו במדינות המפתח הוא יכול ליצור גלי הדף שיניעו אל הקלפיות מצביעים פוטנציאליים רדומים ויביאו לו ניצחון. ynet העביר את העצרת של טראמפ במישיגן בשידור חי.
כבר שבועיים שטראמפ מתרוצץ ברחבי המדינות המתנדנדות – אותן מדינות שבהן הקרב צמוד ושיכריעו את הבחירות – ומדי יום הוא מקיים בהן כמה עצרות, חלקן בהשתתפות אלפים. העובדה הזו עוררה גם ביקורת עליו, משום שהעצרות הללו נערכות בצפיפות רבה למרות מגפת הקורונה, ורבים מהמשתתפים בהן אינם עוטים מסכות. מחר, ביום האחרון של הקמפיין, יקיים טראמפ 5 עצרות נוספות: בצפון קרוליינה, בפנסילבניה, בוויסקונסין ולבסוף שתיים במישיגן. את העצרת האחרונה יקיים בגרנד רפידס, אותו המקום במישיגן שבו חתם את קמפיין הבחירות שלו ב-2016.
בעצרת הראשונה מבין החמש המתוכננות לו היום, גם היא במישיגן, נאם טראמפ בפני מאות תומכים צפופים תחת שלג. "למישהו יש מעיל שאני יכול להשתמש בו?", שאל בבדיחות הדעת בעלותו לבמה, "כי אין ספק שמה שיש לי זה לא המעיל הנכון". הקהל קרא לעברו קצובות "אנחנו אוהבים אותך", והנשיא השיב: "גם אני אוהב אתכם, אחרת לא הייתי עומד כאן, קפוא פה".
"יומיים מעכשיו אנחנו הולכים לנצח שוב במישיגן ולזכות בעוד 4 שנים במקום היפה הזה שנקרא הבית הלבן", אמר טראמפ. הוא טען ש"פוליטיקאים מושחתים כמו ג'ו ביידן" הרסו את כלכלת מישיגן, ושהוא עצמו, לעומת זאת, לחם למענה. "השנה הבאה תהיה השנה הכלכלית הגדולה בתולדות ארצנו", הבטיח, וציין שכלכלת ארה"ב צמחה בשיעור שיא של 33.1% ברבעון האחרון.
"ג'ו ביידן הוא הפוליטיקאי היחיד שאני מכיר שאומר 'נעלה את המיסים שלכם'. הנזק שהוא וקמלה האריס (סגניתו) יעשו יימשך דורות רבים, אי אפשר יהיה לתקן אותו בקלות", אמר טראמפ. הוא התייחס לקריירה הפוליטית הארוכה של ביידן בסנאט ובממשל: "ג'ו הישנוני בזבז 47 שנה בעשיית מיקור-חוץ למשרות שלכם ובפתיחת הגבולות. הוא כל הזמן מבטיח 'אני אעשה ככה ואני אעשה ככה'. היו לך כל כך הרבה שנים לעשות את זה, למה לא עשית את זה, חתיכת בחור ישנוני?".
בעוד הצהרה שממנה משתמע כי הוא רומז שהבחירות יזויפו נגדו אמר טראמפ לתומכים: "אם לא אנצח לפי החוקים של וושינגטון, זה כי נבחרתי כדי להילחם בשבילכם".
כשטראמפ האשים את ביידן בקבלת טובות הנאה מחו"ל, בין השאר בסין, הקהל קרא קצובות "לכלוא אותו, לכלוא אותו", כפי שנהגו תומכי טראמפ לעשות – בעידודו – להילרי קלינטון בבחירות של 2016. "אם ביידן מנצח, סין מנצחת", אמר טראמפ וזכה לתשואות הקהל. הנשיא טען כי בהתחשב בקשריו המפוקפקים לכאורה של ביידן עם בייג'ינג, הוא לא יוכל להגן מולה על האינטרסים של ארה"ב. בעצרת שודר סרטון שבו הובאו קטעים שביידן נשמע בהם אומר כי סין איננה אויב, וכי נסיקתה היא דבר חיובי.
ביידן בפילדלפיה
בכל הקשור למספר העצרות שהוא עורך ולהיקפן ביידן אינו מנסה להציב תחרות לטראמפ, אבל המועמד הדמוקרטי נהנה מתרומות כספיות גדולות בהרבה משל הנשיא, והקמפיין שלו מנצל זאת כדי להשקיע את רוב מרצו בתשדירי בחירות ובפרסומות במדינות המפתח. ביידן עצמו משתתף רק באירוע בחירות אחד או שניים ביום, וגם כאשר הוא עורך עצרות גדולות יחסית, מדובר עצרות בהשתתפות כמה מאות בני אדם בלבד ובמתכונת "דרייב אין": הצופים נשארים ישובים במכוניותיהם או עומדים לצדן, כדי להקפיד על ריחוק חברתי. הערב ישתתף ביידן בעצרת כזו בפילדלפיה שבפנסילבניה.
בארה"ב מעריכים כי יש סיכוי גבוה שפנסילבניה, המחלקת 20 אלקטורים (על שיטת הבחירות קראו כאן), תהיה המדינה שתכריע את הבחירות, ושני המועמדים ממקדים בה מאמצים רבים בימים האחרונים. טראמפ קיים אתמול לא פחות מ-4 עצרות שם, ומחר יקיים אחת נוספת – והיכן? בלא אחרת מאשר סקרנטון, עיר הולדתו של ביידן. ממש במקביל יופיעו בפנסילבניה ביידן עצמו, רעייתו ג'יל וסגניתו קמלה האריס.
זה חודשים ארוכים שלפי הסקרים ביידן צועד ביתרון בפנסילבניה, אבל היתרון הזה הצטמצם מעט לאחרונה, וכעת הוא עומד על כ-5%. ב"ניו יורק טיימס" מדווחים כי במחנה הדמוקרטי שוררת דאגה גדולה מהמאמץ שעושה טראמפ לאתר תומכים פוטנציאליים שלו שלא הצביעו ב-2016 ולהביא אותם לקלפי. יש עדויות שלפיהן המאמץ הזה נוחל הצלחה, ולפי "הטיימס" הדמוקרטים חוששים במיוחד מהמתרחש בהיבט זה בפנסילבניה. טראמפ מנסה למצוא שם תושבים נוספים המשתייכים לחתך האוכלוסייה שבדרך כלל מצביע לו, למשל גברים לבנים נטולי השכלה אקדמית, ולזהות ביניהם את אלה שאינם מגלים מעורבות פוליטית גדולה ולכן לא הצביעו לו בפעם שעברה.
93 מיליון כבר הצביעו
ביממה האחרונה קיבלו הדמוקרטים כמה סקרים שיכולים לטעת בהם ביטחון – אבל גם כמה שיכולים לעורר דאגה. סקר "ניו יורק טיימס" ומכון סיינה שפורסם בצהריים מראה שממש ערב הבחירות ביידן מוביל על טראמפ ב-4 מדינות מתנדנדות: 3% בפלורידה, 6% באריזונה, 6% בפנסילבניה ו-11% בוויסקונסין. סקרים טובים עבורו הגיעו גם ממישיגן, וסקר של NBC מצביע על כך שיתרונו הארצי הוא 10%. לצד זה, סקר של מכון מוערך מאוד באייווה שהתפרסם אמש קובע כי טראמפ מוביל שם כעת ב-7%. איווה היא מדינה מתנדנדת שעד כה הסתמן בה קרב צמוד, אבל הסקר הזה מצביע על נהירה של הרגע האחרון לעבר טראמפ: רק לפני כחודש שרר שם שוויון, 47% לכל צד, ואילו בסקר החדש טראמפ מוביל עם 48% לעומת 41%. אייווה מחלקת רק 6 אלקטורים, וביידן יכול בהחלט לנצח גם בלעדיה, אבל יש התוהים אם הסקר הזה יכול להעיד על תזוזת מצביעים גם במדינות אחרות.
חשוב להזכיר: יום הבחירות הרשמי יגיע רק מחרתיים, 3 בנובמבר, אבל למעשה ההצבעה המוקדמת מתנהלת כבר שבועות ארוכים, ובצל מגפת הקורונה והקריאה של המפלגה הדמוקרטית למהר ולהצביע מראש – שיעור שיא של מצביעים כבר נתנו את קולם. נכון להערב הצביעו כבר יותר מ-93 מיליון אמריקנים, מספר השקול ל-66.8% מכלל המצביעים בבחירות 2016, וקרוב לשני שלישים ממספר המצביעים הצפוי בבחירות הנוכחיות. בכמה מדינות, בהן טקסס, כבר עכשיו הצביעו יותר מצביעים מבכל הבחירות הקודמות.
טקסס, נזכיר, היא מדינה שמוקדשת לה תשומת לב יוצאת דופן הפעם: מדובר במעוז רפובליקני ששום מועמד דמוקרטי לנשיאות לא ניצח בו מאז ג'ימי קרטר ב-1976, אבל בצל שינויים דמוגרפיים שהיא עוברת כעת מסתמן שם קרב צמוד למדי. לפי ממוצע הסקרים של אתר FiveThirtyEight, טראמפ צועד שם ביתרון קטן בלבד, של כאחוז, על ביידן. טקסס מחלקת בבחירות 38 אלקטורים, המספר השני בגובהו (אחרי קליפורניה, שמחלקת 55), ואם ביידן יפתיע וינצח בה – הוא יחסל למעשה את סיכויי טראמפ לכהונה שנייה.
ביממה האחרונה מתחוללת בטקסס דרמה משפטית: שופט פדרלי הסכים לקיים מחר, ערב הבחירות, דיון בעתירה שהגישו לו רפובליקנים בדרישה לפסול יותר מ-127 אלף קולות של מצביעים בטקסס, שנתנו את קולם בקלפיות שהופעלו במתכונת "הצבע וסע" – כזו שבה המצביעים יכולים להגיע אל הקלפי בנסיעה, לתת את קולם דרך המכונית, ולהמשיך בדרכם – במקום להגיע רגלית. מדובר ביוזמה שנקטו הרשויות במחוז האריס, שבו שוכנת יוסטון, כדי למנוע הצטופפות בימי הקורונה. במחוז האריס גרים כ-4.7 מיליון תושבים, והוא המחוז השלישי בגודלו בארה"ב מבחינת גודל האוכלוסייה. כמו במרכזים אורבניים אחרים, יש בו שיעור גבוה במיוחד של מצביעים דמוקרטים.
העותרים הרפובליקנים טוענים כי הפעלת הקלפיות בשיטת "הצבע וסע" נעשתה ללא סמכות, וכי נדרש לשם כך אישור של בית המחוקקים של טקסס. הם טוענים גם כי מתוך 10 תחנות הצבעה שהופעלו בשיטה זו, 9 הופעלו במעוזים דמוקרטיים מובהקים. סוזן הייס, התובעת של מחוז האריס, הודיעה כי תילחם בעתירה: "זה מטורף", אמרה, "זה דיכוי הצבעה". המונח "דיכוי הצבעה", נזכיר, משמש את הדמוקרטים לתיאור מקרים שבהם פעילים רפובליקנים פועלים בדרכים משפטיות וחקיקתיות כדי למנוע לכאורה בכוונה תחילה ממצביעים באזורים דמוקרטיים לממש את זכותם להצביע, למשל על-ידי צמצום מספר הקלפיות באזור מגוריהם או הערמת קשיים בירוקרטיים אחרים.
הסכמתו של השופט הפדרלי לדון בעתירה, יצוין, באה אחרי שאפילו בית המשפט העליון של טקסס, הנחשב לאחד מבתי המשפטים השמרניים ביותר בכל מדינות ארה"ב, דחה עתירה דומה. אף שמומחים אומרים כי אין בסיס משפטי לקבל את העתירה, העיסוק בה מטריד מאוד את הדמוקרטים כעת. בקלפיות שאת הקולות מהן דורשים העותרים לפסול עשוי מספר המצביעים להגיע בסיכומו של דבר ל-135 אלף.