עשור לאחר היירוט הראשון – מערכת "מעיל רוח" משתדרגת: בחברת רפאל סיימו לאחרונה לפתח את הגרסה המשופרת של מערכת ההגנה מטילי נ"ט, "מעיל רוח", עם גלאי ייחודי מסוגו בעולם לזיהוי מיידי ומלא של מיקום חוליית הירי.
בשנים האחרונות אפשרה המערכת הישראלית לזהות את מקור הירי אך לא באופן מדויק. כעת, עם הגלאי החדש שמבוסס על כמה חיישנים, הכוח שבטנק או בנגמ"ש הנמ"ר מקבל הכוונה אוטומטית ומיידית על הנקודה הספציפית שבה התמקמה חולית האויב כבר ברגעי השיגור.
במצב שכזה, צריח הטנק מוסט אוטומטית למקור הירי ונורה פגז לעבר החוליה, במהירות שמאפשרת את השמדתה עוד לפני שטיל הנ"ט, שאיטי יותר ממהירות הפגז, מגיע אל הטנק ומיורט בצידו.
בניסוי שנערך לאחרונה בצפון הארץ ותיעוד ממנו מתפרסם כאן לראשונה ניתן לראות את ביצועי המערכת, שכיום מותקנת כבר על שלושת טנקי המערכה המתקדמים בעולם: מרכבה סימן 4 הישראלי, לאופרד הגרמני ואברמס האמריקני. עם השדרוג החדש ומערכות הקישוריות בין הכוחות ניתן יהיה לסגור מעגל אש מיידי על חוליית הירי גם מכוחות אחרים במרחב, כמו כלי טיס, טנקים אחרים או אש ארטילרית. המערכת צברה אמינות יתרה לאורך עשור הפעילות בה, והתרעות השווא שלה הצטמצמו לאפס.
בדומה למערכות אחרות כמו כיפת ברזל, גם בעולם הנ"ט מתנהל מרוץ למידה הדדי, ובתקריות הנ"ט הבודדות שהיו בשנים האחרונות ניכרו מגמות מצד חמאס וחיזבאללה לשדרוג יכולות הפגיעה בטילי הקורנט. כך למשל, בתקרית הנ"ט שהחטיא אמבולנס צבאי ליד הישוב אביבים בגבול הצפון בספטמבר 2019. המטח נורה משני כיוונים שונים, ובטיל חדיש יחסית.
ברפאל, כאמור, ממשיכים בפיתוח ובשדרוג המערכת, שמפותחת כחלק מפרויקט משותף עם אלתא של התעשייה האווירית. היירוט הראשון של מעיל רוח היה בגבול עזה עם טנק מרכבה סימן 4 לפני עשור, שנתיים לאחר שהמערכת הוכרזה מבצעית בצה"ל, ונחשבה אז למהפכנית ברמה עולמית. חמאס אף תיעד את האירוע והפיץ את הסרטון, כי סבר שהיירוט הצמוד לטנק הוא למעשה פגיעה בו.
מאז צברה המערכת 500 אלף שעות פעילות מבצעית, בוצעו בה 4,000 ניסויים, ומפתחיה זכו בפרס ביטחון ישראל לאחר שבצוק איתן נרשמו לפחות 10 יירוטים ודאיים של טילי נ"ט לעבר טנקי צה"ל ברצועת עזה, באופן שהציל את חייהם או מנע פגיעה ממשית בלפחות 40 לוחמי שריון. במערכת הביטחון מתכוונים לבצע שדרוג נוסף במערכת, ולהתקין אותה בגרסה קטנה יותר על כלי רכב צבאיים קטנים יותר, ולעמדות שמירה סטטיות בגבולות - אך משיקולי משאבים טרם נרכשה הגרסה הזו של המערכת.
"בצוק איתן הלוחמים לא ידעו וכמעט לא הרגישו או הבינו שהרעש שהם שמעו זה יירוט נ"ט שנורה לעברם", סיפר ל-ynet בכיר ברפאל שאמון על פיתוח המערכת. "אחר כך הם סיפרו שרק ראו רסיסים ולא הפנימו שחייהם ניצלו. מהמבצע הזה לקחנו שמעיל רוח היא לא רק הגנתית אלא בעיקר התקפית: טנקי גדוד 52 הסתערו לתוך רפיח במרדף אחר חוטפיו של הדר גולדין ז"ל בביטחון מלא שיש להם הגנה וקטלניות בשטח אויב, ותוך כדי ירו עליהם הכול".
מערכת "מעיל רוח" זכתה אחרי המבצע הקרקעי האחרון בעזה לכינוי תצ"א, "תיקוני צוק איתן", ומבחינת התעשייה הישראלית מדובר בקרב מוחות בין המהנדסים הישראלים לאלו שבאיראן, המפתחת את כלי הנשק לחמאס ולחיזבאללה.