מספר המתים מקורונה בהודו חצה הבוקר (יום ד') את הרף הנורא של 200 אלף. ציון הדרך הזה בא בשעה שהודו היא מוקד התפרצות הקורונה החמורה ביותר שנראתה בעולם, ומערכת הבריאות הרעועה שלה ניצבת על סף קריסה. בבתי החולים מדווחים כבר יותר משבוע על מחסור חמור בבלוני חמצן ועל כוח אדם רפואי הולך ומידלדל, ובני משפחה מבוהלים מנסים להשיג בעצמם בשוק הפרטי אספקת חמצן כדי להנשים את יקיריהם הנחנקים למוות.
אסון הקורונה בהודו – עדכונים אחרונים:
• סיוט הקורונה של הודו: "השבועיים הבאים - גיהינום"
• מול הנגיף: רכבות "חמצן אקספרס" והתגייסות עולמית
• בהודו מחפשים חמצן בטוויטר: "המטופלים שלי מתים!"
• רכבת סיוע אווירית: "הנגיף בולע אותנו כמו מפלצת"
בהיעדר מיטות אשפוז פנויות, חולים רבים, גם במצב קשה, מטופלים מחוץ לבתי החולים, בין השאר בקרונות רכבת ובאשרמים (מרכזים רוחניים הינדיים) שהוסבו למרכזי טיפול. גם במשרפות שבהן נפרדים מהגופות לפי מנהגים מקומיים אוזל שוב ושוב המקום, ולכן גופות נשרפות כעת גם במתקנים מאולתרים, בין השאר בפארקים ובמגרשי חנייה.
הבוקר דיווחה הודו כי עוד 3,293 בני אדם מתו מקורונה ב-24 השעות האחרונות, שיא יומי מקומי חדש, ובכך הגיע מספר המתים הרשמי בה ל-201,187. בפרק הזמן הזה התגלו עוד 362,757 נדבקים, שיא יומי עולמי, ובכך הגיע מספר הנדבקים הרשמי במדינה מאז תחילת המגפה ל-17.9 מיליון. כבר שבוע שהודו מדווחת מדי יום על לפחות 300 אלף נדבקים חדשים ועל יותר מ-2,000 מתים.
הודו, שבה חיים כ-1.3 מיליארד בני אדם, היא המדינה הרביעית בעולם שחוצה באופן רשמי את רף 200 אלף המתים, אחרי שקדמו לה ארה"ב, ברזיל ומקסיקו. עם זאת, לכול ברור שהנתונים הרשמיים שמפרסמת הודו חלקיים בלבד, בין השאר בגלל קשיים בירוקרטיים, ושבפועל מספר הנדבקים והמתים שם גבוה בהרבה.
רופאים הותקפו בצינורות ובמקלות
בבתי החולים ברחבי הבירה ניו דלהי ובסביבתה ממשיכים הרופאים לדווח שמלאי החמצן שיש בידיהם מועט, למרות ההבטחות להגביר את האספקה. "המכלים שלנו מצביעים על רמות הולכות ויורדות של חמצן, זה מדאיג", סיפר ד"ר דבלינה צ'קרברטי מבית החולים ארטמיס שבפרברי גורגון. "אנחנו מקיימים מאות שיחות טלפון ושולחים הודעות בכל יום בניסיון להשיג את מכסת החמצן הדרושה לנו".
בניו דלהי נראו גם היום אמבולנסים ממתינים בתור כדי לפנות את קורבנות הקורונה הרבים למתקני שריפה מאולתרים. חולי קורונה, שרבים מהם מתקשים לנשום, נראו נוהרים למקדש סיקי בפרברי העיר בתקווה לשים את ידיהם על מעט מאספקת החמצן המוגבלת שנותרה שם. רבים מהם חלקו מכלי חמצן עם מטופלים אחרים. בבית החולים "מאיום" בניו דלהי נאלצו הבוקר להפסיק כמעט לגמרי לקלוט מטופלים חדשים – ומסכימים כעת לקלוט רק מטופלים המביאים איתם בלוני חמצן או מחוללי חמצן.
ראש הממשלה המקומית של דלהי, ארווינד קג'רילוואל, סיפר שהחולים המתאשפזים כעת סובלים ממחלה קשה וארוכה יותר מזו שפקדה נדבקי קורונה בשלבים מוקדמים יותר של המגפה, והעובדה הזו רק מגבירה את הלחץ על המערכת הרפואית. "הגל הנוכחי מסוכן במיוחד. הוא מידבק ביותר, ומי שנדבקים בו בנגיף לא יחלימו מהר כפי שהחלימו נדבקים בעבר. בתנאים האלה, הקושי במחלקות לטיפול נמרץ עצום".
בצל העומס האדיר על בתי החולים, מהודו מגיעים דיווחים גם על בני משפחה של קורבנות קורונה התוקפים רופאים בשל הזעם על מה שנראה כקריסה של מערכת הבריאות. בסרטון וידאו מדלהי שפורסם אתמול נראתה חבורה של גברים תוקפת במקלות עץ רופאים ומאבטחים, אחרי שקרוב משפחה שלהם, בן 67, מת בחדר ההמתנה משום שלא נותרו מיטות פנויות במחלקה לטיפול נמרץ. התקיפה אירעה בבית החולים "אפולו", ולדברי ההנהלה שם כמה רופאים נפצעו, אבל חזרו במהרה לטפל בחולים.
בסרטון שצולם בשבוע שעבר בפונה נראה רופא אחר, ד"ר סידהנט טוטלה, סופג מכות צינור ובעיטות מקרובי משפחתו של גבר בן 65 שמת. גם במקומות אחרים ברחבי הודו הזהירו בימים האחרונים שזעם הציבור על חוסר היכולת לטפל בכל החולים עלול להתפתח לכדי אירועי אלימות ואף לטלטלה ביטחונית של ממש.
רק 1.5% מחוסנים, נדבקים בקונסוליות
השבוע החל להגיע להודו סיוע חירום ממדינות בעולם. עם המדינות ששלחו להודו חמצן וציוד רפואי נמנות בריטניה, אירלנד, גרמניה ואוסטרליה. מנגד, שורה של מדינות השעו את הטיסות מהודו, מחשש שהנוסעים המגיעים משם יביאו איתם את הווריאנטים המידבקים-למדי של הנגיף המשתוללים כעת במדינה. ארה"ב מדווחת שיותר מ-100 מעובדי הסגל הדיפלומטי שלה בארה"ב כבר נדבקו, רובם ככולם עובדים הודים. לארה"ב יש בהודו חמש קונסוליות מעבר לשגרירות בניו דלהי.
בהודו מקווים שמבצע החיסונים יאט את התפשטות הנגיף, אבל עד כה רק 10% מהאוכלוסייה קיבלו מנת חיסון ראשונה, ורק מעט יותר מ-1.5% קיבלו את מנת החיסון השנייה. החל מיום שבת הקרוב יהיו כל ההודים שמלאו להם 18 שנה זכאים להתחסן, אבל לפי שעה להודו אין די מנות כדי לחסן את כולם. היא מקווה להיעזר בין השאר בכמה עשרות מיליוני מנות חיסון של חברת "אסטרה-זניקה" שתעביר לה ארה"ב.
בצל העומס על בתי החולים דיווחה המשטרה כי בשריפה שפרצה הבוקר בבית חולים בפרברי מומבאי, הבירה הכלכלית של הודו, נהרגו ארבעה בני אדם ועוד כמה נפצעו. התאונה הזו מצטרפת לכמה תאונות אחרות שהתרחשו לאחרונה בבתי חולים בהודו, והתופעה הזו מדאיגה מאוד את הרשויות. רק בשבוע שעבר נהרגו 22 חולי קורונה בבית חולים אחר, אחרי שדליפה חמורה אירעה במכל החמצן שסייע להם לנשום וגם שריפה פרצה במקום.
אם לא די בכאוס שזורע הנגיף, הבוקר פקדה את מדינת המחוז אסאם, שבצפון מזרח הודו, רעידת אדמה חזקה, בדרגה 6. היא גרמה סדקים במבנים, אבל לפי שעה לא דווח על נפגעים. "זו רעידת האדמה הכי חזקה שאני מצליח לזכור", סיפר איש משטרה בעיירה דהקיאג'ולי, שלידה היה מוקד הרעש. "אנשים רצו החוצה מהבתים".