בעוד ברוב אירופה – וגם בישראל – אולמות הבידור ניצבים ריקים מאדם בצל מגפת הקורונה, ספרד נותרה נווה מדבר תרבותי אחרון ביבשת, ואנשים שם עדיין יכולים לבקר בתיאטרון ובקולנוע או ללכת לקונצרטים, למרות שיעורי ההדבקה הגבוהים.
מופע אחד כזה נערך בשבוע שעבר בתיאטרון המלכותי במדריד, שם הופיע הטנור המקסיקני חבייר קמרנה. "העובדה שיש לי אפשרות להיות כאן היא ברכה גדולה, ואני מודה מכל לבי על המאמצים הגדולים שנעשים במדינה הזו כדי להגן על התרבות", אמר קמרנה לקהל שבא לצפות בהופעתו הראשונה על במה זה חודשים ארוכים. כ-1,200 צופים ישבו באותה העת באולם, לבושים בחליפות ובמעילי פרווה ועוטים מסכות, אחרי שבכניסה נמדד חום גופם, כחלק מקיום תקנות הבטיחות הקפדניות.
ספרד הייתה אחת משתי המדינות האירופיות שספגו את המכה הקשה הראשונה מהקורונה, יחד עם איטליה, ובתחילת המגפה היא מצאה עצמה נתונה בסגר שנמשך חודשים, אבל בקיץ האחרון התירו השלטונות לפתוח את מוסדות התרבות בה. כעת הם פועלים תחת הגבלות נוקשות, בין השאר על גודל הקהל שמותר להם להכניס ועל סידורי הישיבה, אבל שלא כמו במדינות אחרות, למשל צרפת וגרמניה, סגירתם המוחלטת לא הוכרזה שוב.
לא הכול ורוד, כמובן – אפילו רחוק מזה: ההגבלות החמורות, שמחייבות גם לשמור על ריחוק חברתי בין הצופים, להקפיד הרבה יותר על הניקיון ולערוך בדיקות קורונה ומדידות חום, אילצו את מפעילי האולמות להשקיע סכומי כסף גדולים, וכל זה בתקופה של מצוקה כלכלית גוברת. התיאטרון המלכותי במדריד, למשל, נאלץ להשקיע כמיליון אירו בהתאמות הנחוצות, ובין השאר נוצל הכסף לרכישת מערכת אולטרה-סגול לחיטוי האולם, חדרי ההלבשה ואפילו התלבושות. האומנים עצמם נדרשים להקפיד על ריחוק חברתי, ומוזיקאים חייבים לעבור בדיקות קורונה קבועות בין ההופעות ולעטות מסכות. פטור מעטייתן בזמן ההופעה יש רק לנגנים המנגנים בכלי נשיפה.
על כל פנים, רבים רואים בעצם קיום המופיעים דרך לשמור על שפיות. "אנחנו יכולים וחייבים לקיים את ההופעות", הסביר שר התרבות של ספרד, חוסה מנואל רודריגז אוריבס, בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP. "צריך להראות שלתרבות יש מקום".
#תיאטרון_זה_בטוח
מובן שבצד האולמות המנצלים את ההיתר וממשיכים לפעול, יש רבים שפשוט אינם מצליחים. בין ההיכלים שנאלצו לאחרונה לסגור זמנית את שעריהם אפשר למצוא אפילו את בית האופרה המפורסם ליסאו, שנסגר בנובמבר, ומוסדות תרבות צנועים יותר נאבקים על עצם הישרדותם. חבייר אולמדו, מנהל התאחדות Noche en vivo המייצגת 54 אולמי מופעים באזור מדריד, אומר כי אף שהחוק מתיר כעת פתיחת אולמות כל עוד הם עומדים בתקנות הקורונה, כ-80% מהאולמות שם לא נפתחו מאז מרץ.
לאחרונה צצו ברשתות החברתיות בספרד יוזמות רבות שבהן נקראים הספרדים לשוב אל התיאטראות ואולמות המופעים, למשל יוזמות המקודמות תחת ההשטאגים #תיאטרון_בטוח ו#תרבות_זה_בטוח. מקדמי היוזמות האלה מדגישים כי עד כה לא נמצא קשר בין מופעי תרבות להתפרצויות קורונה.
במופע שנערך לאחרונה בברצלונה, ושבו הותר לקהל לנכוח בעמידה בלבד, שהו בצפיפות רבה 500 צופים, שכולם עטו מסכות ועברו בדיקת קורונה לפני כן. שמונה ימים אחר כך, לא נמצא סימן להדבקה אצל איש מהם. בוריס רבולו, מומחה למחלות זיהומיות, אומר כי זו עשויה להיות הדרך הבטוחה יותר להחזיר לפעילות את ענף התרבות.
הדי-ג'יי מנגן, תרקדי בכיסא
מקום שבו העסקים נמשכים, עד כמה שאפשר, כרגיל, הוא קולנוע רנואר במרכז מדריד. פלומה ארויו בת ה-38, שבאה לפני ימים אחדים לצפות שם בסרט, סיפרה שהיא לא מרגישה שהיא מסתכנת. "כשאתה עוטה מסכה אתה לא מדבר", אמרה, ואז התלוצצה: "אולי כשאנשים אוכלים פופקורן זה קצת מסוכן". כך או כך, לדעתה יציאות לאולמות תרבות הן דבר חשוב כדי לשמור על הבריאות הנפשית.
פבלו בלסקו, שבא גם הוא לצפות בסרט, הסביר שלדעתו אם התחבורה הציבורית נחשבת בטוחה בימי הקורונה – אין סיבה שבתי הקולנוע לא ייחשבו כך גם כן: "אני לא מבין למה מדינות אחרות לא עושות את זה. זה נראה לי מוזר".
כמה מאות מטרים מבית הקולנוע תלויות כרזות ישנות לקידום מופע ב"קפה ברלין", אולם מופעים פופולרי, והן מזכירות כיצד נראה העולם לפני המגפה. בפנים, תחת האורות הכחלחלים, המוזיקה רועשת ומלהיבה, אבל לבאי האולם אסור לרקוד, אלא רק להתנועע בכיסאות קטיפה קטנים שעליהם הם יושבים מול הבמה שממנה מנגן הדי-ג'יי.
עבור מריה יורנס, סטודנטית בת 20, לא מדובר בבילוי אידיאלי, אבל היא מודה שהוא עדיף מבחינתה על כלום. "אני מתגעגעת לתחושה הזו של מסיבות, עם אנשים שנמחצים אחד על השני, והזיעה!", היא מספרת בערגה. בזמן שעבר מאז שכתבי AFP פגשו אותה, גם הבילוי המינימלי הזה נשלל ממנה: בצל המצוקה הכלכלית והגבלות הקורונה ההולכות ומחמירות, נאלץ גם "קפה ברלין" לסגור את שעריו עד להודעה חדשה.
עוצר ומהומות בהולנד: מרכז בדיקות הוצת
המצוקה הנגרמת לתושבי אירופה מהסגר ומהעוצר שמטילות מדינות רבות ממשיכה לתת את אותותיה במערב היבשת. בהולנד, שם נאכף הלילה סגר לילי ראשון מאז מלחמת העולם השנייה, נרשמו לפנות בוקר מהומות, וצעירים שיצאו להפגין נגד העוצר העלו באש מרכז לבדיקות קורונה ויידו אבנים וזיקוקים לעבר שוטרים. המהומות אירעו בכפר אורק, כ-80 קילומטרים מאמסטרדם.
המשטרה מסרה כי במהלך הלילה עצרה 25 בני אדם בגין הפרת העוצר או שימוש באלימות, וכי רשמה קנסות ליותר מ-3,600 בני אדם בגלל הפרות. העוצר הלילי נמשך מ-9 בערב עד 4:30 בבוקר, ועל המפירים אותו אפשר להטיל קנס בגובה 95 אירו.
הפרלמנט ההולנדי אישר את העוצר הלילי בשבוע שעבר בשל החשש שהתפשטות הווריאנט הבריטי של הקורונה תוביל לעלייה מחודשת בשיעור הנדבקים, אחרי חודש של ירידה במספרם. אישור חריג לצאת בזמן הסגר, שייאכף מדי לילה עד 9 בפברואר, יינתן במקרי חירום רפואיים ולעוסקים בעבודות חיוניות. יותר גם להוציא את הכלב לטיול.
העוצר עורר התנגדות מצד חלק מההולנדים, ובאמסטרדם נערכת המשטרה למחאות נוספות שייערכו נגדו היום. שוטרים נשלחו לכיכר בעיר שבה התעמתו מפגינים עם שוטרים לפני שבוע. העירייה הכריזה על הכיכר כ"אזור מסוכן", צעד שנותן למשטרה סמכויות רחבות יותר לערוך בדיקות לעוברי אורח.
בתי הספר והחנויות המוגדרות לא-חיוניות סגורים בהולנד מאז אמצע דצמבר. ברים ומסעדות סגורים שם כבר מאוקטובר.