קרוב לעשירית מאזרחי צ'כיה נדבקו בנגיף הקורונה מתחילת המגפה. היום רשמה המדינה החברה באיחוד האירופי ציון דרך עגום, כשמספר הנדבקים הכולל חצה את המיליון.
10.7 מיליון איש חיים בצ'כיה, שהפכה למדינה ה-21 בעולם עם יותר ממיליון נדבקים. מספר התושבים שלה קטן בהרבה מ-20 המדינות האחרות. בראש הרשימה נמצאת ארה"ב, שבה אובחנו 26 מיליון נדבקים מתחילת המגפה. לפי סוכנות הידיעות AP גם הולנד נכנסה היום לרשימה וחצתה את רף מיליון הנדבקים. מבין החברות ברשימה היא המדינה עם מספר התושבים הקרוב ביותר לצ'כיה: בהולנד חיים יותר מ-17.2 מיליון בני אדם.
צ'כיה עברה יחסית בשלום את הגל הראשון של המגפה בחודשי האביב. בסתיו, ובחורף, תמונת המצב שונה: צ'כיה התקשתה להתמודד עם הגל השני ועם הגל השלישי של הנגיף. באירופה רק ספרד ופורטוגל דיווחו בשבועיים האחרונים על שיעור נדבקים גבוה יותר (מספר נדבקים ביחס לגודל האוכלוסייה). גם שיעור קורבנות הנגיף בצ'כיה הוא מהגבוהים באירופה. היום הגיע מספר המתים הכולל ל-16,683, כפול ממספר המתים בסוף נובמבר.
בתי החולים בצ'כיה מתמודדים עם זינוק במספר המאושפזים מאז חופשת הקיץ, וסובלים ממחסור בכוח אדם. המאבק במגפה רחוק מסיום, וצ'כיה מקווה ללמוד מטעויות העבר שהובילו לעלייה בתחלואה - וגרמו למערכת הבריאות שלה להיות על סף קריסה.
בתחילת ינואר הגיע מספר הנדבקים היומי לשיא של קרוב ל-18,000. מאז המספרים ירדו, אך התחלואה עדיין גבוהה. מספר המאושפזים הגיע באמצע ינואר לשיא של יותר מ-7,000, וכעת עומד על כ-6,000. הממשלה מעוניינת להוריד את מספר המאושפזים ל-3,000 לפני שתחל ביציאה הדרגתית מהסגר. אתמול דיווחה צ'כיה על 9,057 נדבקים, והממוצע בשבוע החולף הוא 6,770.
הממשלה של אנדריי באביש אכזבה שוב ושוב את המומחים שהזהירו מחומרת המגפה. "הייתי אומר שהגישה שלנו לא הצליחה", אמר יאן טרנקה, ביוכימאי מאוניברסיטת קארל בפראג. טרנקה אמר שלממשלה – שהחליפה שלושה שרי בריאות מתחילת המגפה – לא היו יעדים ברורים שאותם רצתה להשיג, ועם הזמן גבר חוסר האמון של הציבור במקבלי ההחלטות. כשהמוטציה הבריטית החלה להתפשט באירופה, המצב בצ'כיה רק החריף.
החיסונים אמורים לעזור – אך לפי הסקרים כ-50% מהצ'כים אומרים שהם לא מעוניינים להתחסן. לפי הסקרים הצ'כים שלא רוצים להתחסן חוששים לבריאותם, או ניזונים מדיס-אינפורמציה על סכנות החיסון. "הייתי רוצה לקוות שכולם יתחסנו כדי שבסתיו כבר נוכל לחיות ללא הגבלות – אבל אני פסימי לגבי התרחיש הזה", אמר טרנקה.
בעקבות הגל השלישי של הנגיף הממשלה נאלצה בשבוע שעבר לבטל את התוכנית לפתוח את בתי הספר ואתרי הסקי, והטילה הגבלות נוספות על התקהלויות. "אין ספק שהקורונה היא רוצחת", אמר ראש הממשלה. "אנחנו חייבים שיותר אנשים יבינו שזאת לא שפעת לא-מזיקה, אלא נגיף מסוכן מאוד. יש לנו וריאנטים חדשים של הנגיף. המצב לא טוב".
באוגוסט ראש הממשלה באביש נשמע אחרת, כשטען שצ'כיה מצטיינת בטיפול בקורונה, והדגיש שאין צורך להטיל הגבלות חדשות. חודשיים לאחר מכן טיפסה המדינה לצמרת העולמית של מספר הנדבקים ביממה, ובתחילת ינואר הגיעה לצמרת המדינות עם שיעור המתים הגבוה ביחס לגודל האוכלוסייה. ציוני הדרך העגומים האלה היו כתוצאה מההחלטה לאפשר לחנויות, לפאבים ולמסעדות להיות פתוחים במשך כמה שבועות לפני חג המולד.
לפי המרכז האירופי לבקרת מחלות ומניעתן, שיעור המתים מקורונה בצ'כיה בשבועיים האחרונים הוא השלישי בגובהו באיחוד: 205 למיליון איש. "עדיין יש לנו מספר עצום של נדבקים ואם שיעור הנדבקים מהווריאנטים באוכלוסייה ימשיך לגדול אנחנו עלולים להתמודד עם בעיה קשה מאוד במשך תקופה ארוכה", אמרה הווירולוגית רות טחזי.
לפי הלשכה לסטטיסטיקה בצ'כיה מספר המתים הכולל במדינה ב-2020 היה גבוה ב-16,700 מהשנה הקודמת, ועמד על כ-129,100. "אנחנו צריכים לומר בקול רם וברור שמה שקרה בסתיו – ועדיין לא נגמר - הוא ששיעור המתים במדינה הפך לגבוה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה", אמר יאן קונבלינקה, סגן הרקטור באוניברסיטת קארל בפראג.