השלטונות ברואנדה הודיעו היום (ב') כי עצרו את פול רוזסבגינה, מנהל מלון שפעולותיו ההרואיות ברצח העם במדינה ב-1994 הונצחו בסרט ההוליוודי "מלון רואנדה". הרשויות מאשימות רוזסבגינה, מבקר חריף של שלטונו של הנשיא הנוכחי פול קגאמה, בעבירות טרור.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
רוזסבגינה, כיום בן 66, הציל מאות בני שבט הטוטסי מטבח העם ב-1994, שלהם העניק מחסה במלון שלו בקיגאלי, בירתה של רואנדה. הוא ניצל אז את מעמדו ואת הקשרים שהיו לו עם האליטה מבני שבט ההוטו שטבחו בטוטסי. הוא הציל כך 1,268 איש, בהם גם בני הוטו מתונים שנטבחו אף הם. כ-800,000 אלף בני טווסי ובני הוטו מתונים נרצחו אז בתקופה שנמשכה 100 ימים בלבד.
לשכת החקירות של רואנדה מסרה היום שרוזסבגינה, שלאחר רצח העם עבר להתגורר בבלגיה, נעצר באמצעות "שיתוף פעולה בינלאומי". דובר לשכת החקירות סירב לפרט כיצד הוא נעצר בדיוק וטען שאם יחשוף את שיתוף הפעולה הבינלאומי שהוביל לכאורה למעצר, הוא יסכן בכך חקירות כלשהן של הארגון.
גורם בבלגיה אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי רואנדה אמנם הודיעה לבריסל על מעצרו של רוזסבגינה, אך ציין שאין לרשויות במדינה פרטים על נסיבות המעצר. רוזסבגינה הוצג היום אזוק בפני עיתונאים במטה לשכת החקירות של רואנדה. הוא עטה מסכה ולא אמר דבר. בעבר טען שהוא קורבן לקמפיין של השמצה שמנוהל נגדו בארץ מולדתו.
לפי הרשויות ברואנדה, רוזסבגינה חשוד בהקמה ובמימון של "ארגוני טרור" הפועלים במזרח אפריקה ובאזורים אחרים בעולם. רוזסבגינה היה שותף להקמת ארגון בשם "התנועה הרואנדית לשינוי דמוקרטי", שלה זרוע צבאית המכונה "חזית השחרור הלאומית" (FLN). בסרטון שפרסם רוזסבגינה ביוטיוב לפני כשנתיים, הוא אמר שמטרת הזרוע הצבאית היא "לשחרר" את רואנדה ממשטר הדיכוי של הנשיא קגאמה.
לטענת הרשויות מדובר בארגון טרור, ורוזסבגינה היה מעורב לדבריהן בשורה של מתקפות שערכו אנשי ה-FLN בדרום רואנדה ב-2018, ליד הגבול עם בורונדי. רואנדה, יצוין, מאשימה את בורונדי ואת אוגנדה במתן מחסה לאנשי ה-FLN. הרשויות מאשימות את רוזסבגינה גם בעבירות של רצח, חטיפה והצתה.
רוזסבגינה קיבל הכרה בינלאומית בעקבות מעשיו במהלך רצח העם. ב-2004 גילם אותו השחקן דון צ'ידל בסרט "מלון רואנדה", שהיה מועמד לשלושה פרסי אוסקר. ב-2005 העניק לו הנשיא האמריקני דאז ג'ורג' בוש את מדליית החירות הנשיאותית, עיטור הכבוד האזרחי הגבוה ביותר בארה"ב.
אלא שברואנדה הוא עורר עליו זעם מצד גורמים מסוימים כשהזהיר מפני רצח עם נוסף, הפעם של בני הטוטסי נגד בני ההוטו. הוא השמיע ביקורת חריפה כלפי שלטונו של קגאמה, שנמצא בשלטון מאז 1994, כאשר כוחותיו הפילו את המשטר שהוביל את רצח העם. קגאמה, שבעבר זכה לשבחים במערב ונחשב למוביל של רפורמות במדינה, מואשם כעת על ידי האופוזיציה בניסיון להאריך את תקופת שלטונו, בין היתר בעזרת שינויים שהוביל בחוקה.
מבלגיה, שבה קיבל מעמד של פליט, האשים רוזסבגינה את קגאמה ואת ממשלתו בדיכוי האופוזיציה, כולל עינוי והרג של פעילים. מנגד, קגאמה האשים את רוזסבגינה, שאביו היה בן הוטו אך אמו ואשתו בנות טוטסי, בניצול סיפורו האישי למטרות רווח.