הכניסה למחלימים ומתחסנים - וגם לכאלו שלא: פעילות המסחר חודשה הבוקר (יום א') בחנויות, בקניונים ללא הגבלות כניסה, בעוד על מקומות כמו חדרי כושר, בריכות, מלונות ומוסדות תרבות חלה מגבלת "התו הירוק" שגובש במשרד הבריאות. ואולם, בחלק מן המקומות הללו עובדים ככל הנראה גם כאלו שלא התחסנו, ושוהים באין מפריע לצד המתחסנים והמחלימים. הסיבה: אין חובה לדרוש חיסון מן העובדים מצד המעסיקים.
השגרה החדשה - כתבות נוספות
בתשובה לשאלת ynet בנושא השיבו במשרד הבריאות כי "נכון להיום, אין חובה חוקית על העובדים להציג תו ירוק, אלא על ציבור הלקוחות בלבד. עם זאת, על אף שכיום אין חובה חוקית, מומלץ שעובדים, ובפרט עובדים הבאים במגע עם קהל, יתחסנו".
על פי נוסח החוק שמקדם בנושא שר הבריאות יולי אדלשטיין, תהיה הגבלה "הגבלה על כניסה לעסק של עובד שאינו מחלים או מחוסן, או שלא הציג בכניסה למקום העבודה תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מהסוג, במקום ובמועד שייקבעו בתקנות, וחובת הגורם האחראי על המקום למנוע כניסה של עובד כאמור לעסק". סוג מקומות העבודה שאליהם לא יורשו להיכנס אלו שלא התחסנו, החלימו או שלא נבדקו טרם נקבע, אך ככל הנראה מדובר בעובדים שנחשפים למספר גבוה של אנשים - כמו מורים, שוטרים וצוותי רפואה. בעניין זה נכתב כי התקנות "ייקבעו בשים לב להיקף האנשים שבאים במגע עם העובד, מאפייניהם, אופי העסק והעיסוק, וכן בהתחשב במי שיש לגביו הצדקה רפואית שלא להתחסן".
"הייתה פתיחה מדהימה", סיפרה הבוקר קרן שתוי, מנכ"לית קבוצת הולמס פלייס באולפן ynet. "זו אחת הבעיות, הקוטביות הזאת. זאת אומרת, האנשים שיכולים להיכנס והלכו להתחסן ודואגים לבריאות שלהם מאושרים מהעובדה שהם נכנסים לתוך אי ירוק, מקום שאין בו בכלל סכנה. יש פה אוקסימורון בעייתי מאוד וצריך להתמודד איתו אבל מי שחוזר לעשות כושר, רואים את הבריאות שלו על הפרצוף והם מאוד שמחים".
אבישי פרחיה, מנהל חדר כושר ברמת גן, אמר גם הוא כי "אנחנו עובדים בפנים עם תו סגול, עם הפרדה בין המכשירים ובין המתחמים של המתאמנים ובאימון עצמו לא צריך לעטות מסכה. המאמנים עצמם לא חייבים להיות מחוסנים". לדבריו, "מבחינתנו רוב המאמנים כבר מחוסנים. ברמה האישית זה מצער שאפשר להכניס רק מחוסנים או מחלימים, אבל זה המצב. אני מקווה שזה ישתנה בהמשך כדי שכולם יוכלו להתאמן. אנחנו רואים לקוחות שעלו במשקל והזניחו את עצמם".
גם בבתי המלון המדיניות כלפי העובדים נותרה בגדר קריאה להתחסן. במלונות השונים באילת הציבו מהבוקר ניידת חיסונים ומציעים גיפט קארד על סך 150 שקל למי שיתחסן. המבקרים שלא הספיקו יצטרכו להיבדק אחת לשבוע.
ברשת פתאל מסרו כי הם מעודדים את העובדים להתחסן, וכי שיעור המחוסנים רק עולה. עובדים שלא התחסנו נדרשו להציג בדיוק כמו האורחים בדיקות קורונה שלילית.
מקבוצת נקש נמסר כי "רוב העובדים מחוסנים או לאחר חיסון ראשון. בהתאם למתווה ה'תו הירוק', אלה שעדיין לא חוסנו בשני החיסונים מבצעים ויבצעו כמחויב בדיקת קורונה בכל 72 שעות". ברשת דן, לעומת זאת, טענו כי כמעט כל העובדים חוסנו - ואלה שלא ייבדקו פעמיים בשבוע. בחברת ישרוטל ציינו כי אחוז די גבוה מהעובדים כבר התחסן, אך החוק לא מאפשר להם לחייב את העובדים לקבל את החיסון.
בתוך כך, יש לציין כי גם הבוקר נרשמו קשיים בהנפקת התו הירוק באמצעות היישומון "רמזור" של משרד הבריאות, ובמקומות שונים, דוגמת החרמון, נרשמו עומסים בגין תקלות לקראת חידוש הפעילות.
31 אלף ישראלים קיבלו אתמול את מנת החיסון הראשונה ו-28 אלף את השנייה. בסך הכל 4.3 מיליון ישראלים קיבלו את מנת החיסון הראשונה. שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר הבוקר כי "יותר מ-3.2 מיליון איש, מחוסנים ומחלימים, יוכלו מעכשיו ליהנות ממקומות שנפתחו רק למחזיקי התו הירוק: חדרי כושר, בתי מלון ותרבות".
לדבריו, "בינתיים אנחנו ממשיכים לחסן: עד היום חוסנו כ-4,300,000 איש. מתוכם קרוב ל-3 מיליון קיבלו גם את החיסון השני. אנחנו עושים מאמצים גדולים לחסן כמה שיותר, במיוחד בני 50 פלוס". אדלשטיין הוסיף: "יש לי שתי בקשות כדי שהפתיחה תוכל להמשיך - לכו להתחסן והקפידו על ההנחיות. גם אם התחסנתם, תמשיכו לעטות מסכה ולשמור על מרחק והיגיינה".
3,389 ישראלים אובחנו כחיוביים לקורונה ביום שישי ו-1,164 נוספים אובחנו בשבת. כך עולה מנתונים שפרסם הבוקר מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה. מספר החולים שמצבם קשה עומד על פי הדו"ח על 858. מהנתונים עולה כי אתמול בוצעו כ-18 אלף בדיקות ושיעור החיוביים עמד על 6.4%. ביום שישי התבצעו כ-57 אלף בדיקות ושיעור החיוביים עמד על 5.9% - הנתון הנמוך ביותר בשבועות האחרונים. במרכז המידע אמרו כי מספר המאומתים החדשים אתמול נמוך בגלל מיעוט הבדיקות.