ישראל נכנסת לשגרת סגר: עשרות מחסומי משטרה נפרסו היום החל מהשעה 09:00 (ראשון) ברחבי הארץ, הילדים לא הלכו לגנים ולבתי הספר - ואזרחים רבים, שלא מוגדרים חיוניים, לא הלכו לעבודה. סגן-ניצב אסי אהרוני מדוברות משטרת ישראל אמר בריאיון לאולפן ynet כי "אנחנו מזהים ירידה בנפחי התנועה, בסדר גודל של בין 40-30 אחוז פחות מימי ראשון רגילים". עם זאת, מאז שנפרסו המחסומים ניכרים עומסי תנועה כבדים.
בסוף השבוע האחרון חילקה המשטרה 12,400 דו"חות בגין הפרת ההנחיות - רובם המכריע (9,881) על יציאה מהבית שלא למטרה מותרת. "במחסומים אנחנו מגלים שכולם 'סועדים את הסבים והסבתות' - אבל כשבודקים במסוף מתברר שהסבתא נפטרה לפני כמה שנים", אמר. המשטרה חילקה גם 1,793 על אי-עטיית מסכה, 358 בגין שהייה במקום אסור, 161 בגין הפרות שונות של בתי עסק ו-137 בגין הפרת חובת בידוד.
לדברי אהרוני, "בסוף השבוע ראינו ירידה גדולה של קרוב ל-85% בנפחי התנועה. כלומר, אנחנו מבינים שהציבור באמת מתכנס סביב הכללים". למרות המשמעת היחסית, אהרוני ציין כי "אחד הנתונים המטרידים זה מפרי הבידוד - 91 מפרים שרק אנחנו פגשנו".
אהרוני הוסיף: "אתמול נתפסו שני חולים מאומתים, בדרום ובמרכז. הם ידעו שהם חולים ועדיין יצאו מהבית - אחד כדי לבקר חברים, ואחד הסתובב עם הרכב. במקרים כאלה אנחנו לא נותנים קנס, אלא פותחים בחקירה פלילית בחשד להפצת מגפה. האנשים האלה יועמדו לדין".
כשנשאל כיצד עולה המשטרה על מפרי בידוד, השיב אהרוני כי "אנחנו עושים ביקורים כדי לראות שהאנשים באמת נמצאים בבידוד בבית. לפעמים רואים שהבן אדם איננו, ואז מוצאים אותו במקום אחר. בחלק מהמקרים האנשים נתפסים במחסומים. לכל שוטר יש טאבלט, כל אדם נבדק לפי תעודת זהות - ואז אנחנו רואים אם הוא מפר בידוד או חולה מאומת. מה שמטריד יותר זה שהשוטרים צריכים להתעמת עם האנשים האלה. נכון להיום 300 שוטרים חולים בקורונה ויושבים בבית".
"אין ודאות שהם נדבקו במפגש עם האזרחים, אבל זה בדיוק המפגשים שאנחנו מקיימים", הוסיף אהרוני. "השוטרים האלה יוצאים מדי יום מהבית למשימה הזאת מתוך מסירות ותחושת שליחות. הם חוזרים הביתה עם תקווה גדולה שלא נדבקו ולא ידביקו את המשפחות שלהם".
אהרוני הסביר גם מה המשטרה עושה כשמשתרך פקק ארוך בעקבות המחסום וישנו מקרה חירום באחד הרכבים: "שוטרים נוסעים על אופנועים לאורך החסימות, וכשיש למשל אישה יולדת אז מיד מאתרים אותה, מחלצים אותה מהפקק ומעבירים אותה קדימה. לא נצליח לעשות את זה בכל חסימה, אבל בצירים הבינעירוניים - ששם הפקקים הגדולים - זה כבר עובד. גם אם אין שוטר, אפשר להתקשר למוקד 110 ונדע להגיע".
אהרוני נשאל על התמונות מהטיילת בתל אביב, שבהן נראים אנשים רבים, והשיב: "בסופו של דבר ביצענו אכיפה. הגיעו ניידות וכרזו לאנשים לעזוב. נרשמו גם עשרות דו"חות, אבל מיותר להגיע למצב הזה". הוא הוסיף: "במחסומים אנחנו מגלים שכולם סועדים את הוריהם ואת הסבים והסבתות שלהם. זה מחמם את הלב, רק שבחלק מהמקרים השוטרים מגלים בבדיקת מסוף שהסבתא נפטרה לפני כמה שנים. אז כל המשחק הזה של החתול והעכבר הוא מיותר".
כחלק מפעולות האכיפה, המשטרה איתרה מסיבת טבע בהשתתפות עשרות אנשים ביער בצפון ירושלים. השוטרים רשמו עשרות דו"חות במקום, ואף איתרה אופנוע גנוב של אחד המשתתפים. בביתר עילית טיפלה המשטרה בהתקהלות של עשרות מתפללים בבית כנסת, ואף עצרה לחקירה חשוד בתקיפת שוטרים שאיים להרוג שוטרת. ברמלה איתרה המשטרה חנות שפעלה בניגוד לתקנות, ובמהלך רישום הדו"חות החלו חשודים לתקוף את השוטרים ולהשליך לעברם שולחנות, כיסאות ואבנים. השוטרים ירו כמה יריות באוויר ולא היו נפגעים. ארבעה חשודים נעצרו.
בקבר מתתיהו נמצאה התקהלות של כ-30 מתפללים בניגוד להנחיות, בנוסף לכמות גדולה של אלכוהול. המשטרה רשמה דו"חות למשתתפים בגין הפרת הסגר ואי עטיית מסכות, וההתקהלות פוזרה. בנוסף, המשטרה סגרה בצו מנהלי בר ("חמארה") בתל אביב, שנפתח בניגוד לתקנות. כמו כן, אותר חדר כושר בהרצליה שפעל בניגוד להנחיות.
על רקע הכניסה לסגר, ממשיכים להתבהר ממדי התחלואה החמורה שאליהם הגיעה ישראל. משרד הבריאות עדכן הבוקר כי מספר החולים שמאושפזים במצב קשה בבתי החולים הגיע לשיא חדש ועומד כעת על 1,029 - וגם מספר המאושפזים הכולל הגיע לשיא שלילי ועומד על 1,721. נכון להיום ישנם 240 מונשמים.
אתמול אובחנו 5,047 נדבקים בכ-80 אלף בדיקות - אחוז חיוביים של 6.3% - אך המספר הנמוך יחסית לימים האחרונים נובע ממספר נמוך של בדיקות ולא משקף ירידה בתחלואה. מניין הנפטרים מפרוץ המגפה עומד על 3,651. לפי משרד הבריאות, בסוף השבוע נפטרו 62 בני אדם מקורונה.
בינתיים, ולמרות שמנהיגי החרדים הסכימו לשתף פעולה והכריזו על סגירת בתי הספר ותלמודי התורה ל"כמה ימים", בחוגים הקיצוניים - כמו הפלג הליטאי הירושלמי וקהילות העדה החרדית - מוסדות רבים נפתחו הבוקר. בשכונת מאה שערים בירושלים נראו הרבה תלמידים ותלמידות עם ילקוטים, ובסך הכל האווירה הייתה של "עסקים כרגיל".
לעומת בתי הספר היסודיים של הזרם המרכזי, שנעולים לעת עתה, "מתווה הישיבות", שבמסגרתו לומדים בתנאי פנימייה עשרות-אלפים בגילי תיכון ועל-תיכון מכל הזרמים החרדיים, ממשיך לפעול כרגיל - באישור הממשלה, בדומה לישיבות שאינן חרדיות שאף הן פועלות תחת אותו מתווה, ותלמידיהן שוהים בהן כבר מחנוכה, בלימודי קפסולות, ויסגרו חמישה שבועות מחוץ לבית.
בצל ההפרות, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש העיר מודיעין מכבים-רעות, חיים ביבס, דרש לקיים אכיפה שוויונית של הסגר בין כל המגזרים. בישיבת חירום של הנהלת מרכז השלטון המקומי החליטו ראשי הרשויות כי "אם לא תבוצע אכיפה שוויונית בכל הערים - יושבתו לאלתר מערכי הפיקוח העירוני בכל הארץ". מערכי הפיקוח העירוני, שמונים כ-2,500 פקחים, מסייעים למשטרה באכיפת הנחיות הסגר. לדברי ביבס, "לא יכול להיות מצב שכולם בסגר, אבל יהיו כאלה שיחליטו לעשות דין לעצמם ולפתוח".
כוחות מג"ב במחסומים
המחסומים המשטרתיים, שנפרסו הבוקר מ-09:00, יוסרו בשעה 15:30 וישובו לפעול ב-18:00. לפי המשטרה, המטרה היא "לאפשר הגעה מהירה של נהגים למקומות עבודה חיוניים ושהותרו לפעול ובחזרה לביתם". שוטרים בניידות ובאופנועים מסיירים ללא קשר לפריסת המחסומים, "בכדי להמשיך ברצף הפיקוח והאכיפה בכל שעות היממה".
בתוך כך, ובתום דיונים שהתקיימו בשבועיים האחרונים בין הצבא למשטרה, הוחלט על סיוע עקיף של צה"ל למשימת אכיפת הסגר: במקום מאות חיילים שיישלחו שוב למחסומי המשטרה בין הערים ובכבישים, יעשו זאת מהיום פלוגות של מג"ב המוצבות בדרך כלל ביהודה ושומרון.
מדובר בכוחות קבועים של מג"ב שמומחים בטיפול בהפרות סדר, בעימותים בין יהודים לפלסטינים ולאבטחת אתרים רגישים ומוקדי חיכוך. במקומם יגיעו בימים הקרובים לאוגדת איו"ש פלוגות של טירונים קרביים מבסיסי ההכשרה של צה"ל, בעיקר לשם משימות של הגנה על יישובים. החלטה זו התקבלה למרות האווירה הנפיצה ביהודה ושומרון כשברקע חשש מפעולות נקם והפרות סדר אלימות מצד פעילים יהודים מחד, ופיגועים מצד פלסטינים שהתחדשו בחודש האחרון מאידך.
הסגר שנכנס לתוקף בחצות שבין חמישי לשישי אמור היה להימשך שבועיים, אך בכירים במשרד הבריאות העריכו כי ייתכן שיוארך לנוכח התחלואה הקשה. ההגבלות כוללות את סגירת מערכת החינוך למעט חינוך מיוחד ופנימיות סגורות, סגירת המסחר והעסקים וסגירת מקומות עבודה למעט אלו שהוגדרו חיוניים. גם בתי הכנסת נסגרו ותפילה מותרת בשטח פתוח בלבד.
בנוסף, אסורה שהייה בבית של מישהו אחר. ספורט, למעט ספורט יחידני, מותר ללא הגבלת מרחק. מספרות וסלוני יופי, מלונות וצימרים, גני חיות, שמורות טבע ומוזיאונים נסגרו. הרפואה המשלימה הוחרגה מהאיסורים. טיסות לחו"ל אסורות, אך מי שרכש כרטיס בטרם כניסת הסגר, רשאי לטוס.
יציאה מהארץ לאחר כניסת הסגר אפשרית רק לאחר קבלת אישור מוועדת חריגים של משרד הבריאות. גם הכניסה לארץ מ"מדינות מסוכנות" (שטרם הוגדרו) תתאפשר לאחר בידוד של עשרה ימים במלונית ובכפוף לשתי בדיקות שליליות, וזאת כדי למנוע את התפשטותן של המוטציה הבריטית והדרום-אפריקנית.
בדומה לסגרים הקודמים, סופרמרקטים, בתי מרקחת ומאפיות, נותרו פתוחים. המסעדות ובתי האוכל פועלים במתכונת משלוחים. יציאה מהבית מותרת עד למרחק של קילומטר, התקהלויות מותרות עד חמישה אנשים במקום סגור ועד עשרה אנשים במקום פתוח. בנוסף, התחבורה הציבורית פועלת במתכונת של 50% תפוסה. הפגנות מותרות תוך הקפדה על שמירת מרחק ועטיית מסכה. בתי המשפט פועלים וקבלת טיפול רפואי או סוציאלי והעברת קטינים בין הורים פרודים מותרות. חתונות, בריתות, בר מצווה ובת מצווה מותרים בנוכחות המשפחה הגרעינית תוך שמירה על מגבלת ההתקהלויות.