בכירי משרד הבריאות בתדרוך לתקשורת
(צילום: לע"מ )

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי, פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש וראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי-פרייס ערכו הערב (יום ד') תדרוך לתקשורת שבו הם התייחסו להשלכות של התפרצויות הקורונה המקומיות בעקבות התפשטות הזן ההודי (הדלתא). פרופ' אש הדגיש כי הוא "לא יכול עדיין לומר שהתפרצות הקורונה נמצאת בשליטה".
בינתיים, מחצות עד 17:00 נמנו 101 נדבקים בקורונה, וזהו היום השלישי ברצף עם יותר מ-100 מאומתים - כשזמן קצר לפני אותו תדרוך הוחלט כי ברגע שממוצע הנדבקים השבועי יגיע ליותר ממאה, שוב תחויב עטיית מסכות במקומות סגורים. ynet העביר את התדרוך בשידור חי.
5 צפייה בגלריה
חזי לוי, שרון אלרועי פרייס ונחמן אש
חזי לוי, שרון אלרועי פרייס ונחמן אש
ד"ר שרון אלרעי-פרייס, פרופ' חזי לוי ופרופ' נחמן אש
(צילום: אלכס קולומויסקי)
לדברי פרופ' אש, "אנחנו כל יום מגלים עוד מאומתים. כשנראה שהמספר יורד בצורה משמעותית נוכל להגיד שזה בשליטה. עוד לא הגענו לזה. יש התפשטות מבנימינה ומודיעין לאזורים סמוכים. עם זאת, אני גם לא יכול לומר שזו התפרצות נרחבת בכל רחבי המדינה". הוא הוסיף והתייחס לבתי הספר של החופש הגדול: "עדיין לא גיבשנו את הצעדים שננקוט. אנחנו מקיימים הערכות מצב בכל יום. נראה מה מצב התחלואה בימים הקרובים ולפיה נקבע את הכללים".
בנוגע לנסיעות לחו"ל אמר פרויקטור הקורונה: "אם הנסיעה לא חיונית, אנו ממליצים לא לנסוע עדיין לחו"ל - לא עכשיו, לא בקיץ. התחלואה בעולם גבוהה. יש אפשרות להידבק בווריאנטים מסוכנים ולהביא אותם לארץ. זה מטריד מאוד. אנו קוראים למי שכבר הזמין חבילות נופש לנסות לבטל אותן ולבלות בארץ".
5 צפייה בגלריה
חזי לוי
חזי לוי
פרופ' חזי לוי
(צילום: אלכס קולומויסקי)
פרופ' לוי, ראשון הדוברים, התייחס לנתוני התחלואה: "בסך הכול יש כרגע 534 חולים פעילים במדינת ישראל. אנחנו רואים מגמת עלייה. ב-8 ביוני היינו על 14 מאומתים בממוצע ביום, והיום אנחנו עומדים על 48. בקרב בני יותר מ-16 - 99 מאומתים היו מחוסנים ו-39 לא מחוסנים. בקרב בני 12-15 שלא חוסנו יש 115 חולים".
עוד אמר: "אנחנו מכירים את האירועים של בנימינה ומודיעין - אירועים שהתחילו מתושבים שחזרו מחו"ל והדביקו ילדים. התחלואה התפשטה בבתי הספר ולא רק. אנחנו יכולים לומר שההתפרצויות אינן מוגבלות אך ורק לריכוזים האלה, אלא גם למקומות אחרים ולא רק בקשר לחו"ל - וזה מדאיג".
5 צפייה בגלריה
שרון אלרועי פרייס
שרון אלרועי פרייס
ד"ר אלרעי-פרייס
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"לכן", המשיך מנכ"ל משרד הבריאות, "החלטנו להרחיב את החיסון לבני נוער בגילים 12-16. לגבי המסכות: אנחנו לא חוזרים לעטיית מסכות בחללים פתוחים, אך בחללים סגורים הרחבנו את הצו המורה על עטיית מסכות. עטיית מסכות בחללים סגורים תחול בכל המוסדות הרפואיים בעת מגע בין מטפלים ומטופלים ואף באזורי ההמתנה לרופא".
הוא התייחס גם לחובת הבידוד: "הרחבנו את חובת הבידוד במקרים מסוימים גם למחוסנים ולמחלימים. הורינו על כך שמחלימים ומחוסנים ייכנסו לבידוד עם שובם ארצה מאותן שש מדינות אסורות ללא תלות בבדיקה הסרולוגית. כלומר, גם אם הבדיקה יצאה שלילית - חלה עליהם חובה לשהות בבידוד כמו אנשים שלא חוסנו ולא מחלימים". לדברים הצטרפה ד"ר שרון אלרעי-פרייס.
5 צפייה בגלריה
נחמן אש
נחמן אש
פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש
(צילום: אלכס קולומויסקי)
"אין חובת בידוד לכל המחוסנים והמחלימים, חייבים להדגיש זאת", אמרה ד"ר אלרעי-פרייס. "חובת הבידוד חלה על אנשים שמגיעים משש המדינות בסיכון מרבי; כולם נדרשים לבידוד כמו שהיה קודם. חשוב לדעת שגם מחוסנים ומחלימים עלולים להידבק, ולכן אנחנו מבקשים בדיקה למי שבא במגע עם חולה מאומת - גם אם הוא מחוסן ומחלים. הוא לא נדרש בבידוד, אבל אנחנו רוצים שיידגם כדי לדעת אם נדבק". היא הוסיפה: "אם נראה במשך כמה ימים ברצף שיש מעל 100 חולים - נחזיר את חובת עטיית המסכות בחללים סגורים. לא בחללים פתוחים בשלב זה". לדבריה, בחודש האחרון אומתו 891 נדבקים - מחציתם מחוסנים באופן מלא.
רה"מ נפתלי בנט: "המטרה שלנו כרגע, בראש ובראשונה, היא לשמור על אזרחי ישראל"
(צילום: עומר מירון, סאונד: בן פרץ, לע"מ )

כמו כן, ראש הממשלה, נפתלי בנט ערך היום דיון בעניין התפשטות נגיף הקורונה, בדגש על זן הדלתא. הוא אמר: "המטרה שלנו כרגע, בראש ובראשונה, היא לשמור על אזרחי ישראל מפני זן הדלתא המשתולל בעולם. לצד זה, אנחנו רוצים לצמצם במידת האפשר את הפגיעה בשגרת החיים במדינה. לכן, החלטנו לפעול מוקדם ככל האפשר, כבר עכשיו, כדי לא לשלם מחיר כבד יותר בהמשך, על-ידי נקיטת פעולות אחראיות ומהירות. זה תלוי בנו. אם נקפיד על הכללים וננהג באחריות, נצלח את זה ביחד".
בדיון הוחלט על הצעדים הבאים:
  • מבצע לאומי לחיסון בני 12 ומעלה, בדגש על מאמץ הסברתי.
  • חידוש הפעילות של מערך קטיעת שרשראות הדבקה בשיתוף הרשויות המקומיות שיתוגברו במשאבים בהתאם, במטרה לעצור את מוקדי ההדבקה בשלב מוקדם.
  • במידה וייחצה ממוצע 100 הנדבקים ביום למשך שבוע, תוחל חובת עטיית מסיכה בחללים סגורים. בשלב זה, המלצת גורמי המקצוע לאזרחי ישראל היא לשוב לעטיית מסיכות.
  • גופים הקשורים לניהול המאבק בנגיף (לדוגמא: משל"ט משרד הבריאות) ימשיכו את פעילותם, שתחוזק ותתוגבר במידת הצורך.
  • קמפיין הסברה להגברת מאמץ החיסונים והקפדה על חובת הבידוד, שייצא לדרך ממחר.
  • גיבוש תוכנית להגברת האכיפה כלפי חולים מאומתים שיפרו בידוד. הנ"ל יועמדו לדין ויהיו נתונים לענישה חמורה.
  • החזרת "מגן אבות" לפעילות והגדלת היקף הבדיקות ל-10,000 ביום.
  • הגדלת היקף הבדיקות – ראש הממשלה קבע כי התקציב לא יהווה מגבלה בעניין זה.
  • נתב"ג ומעברי הגבול: הוחלט כי ההחלטות שהתקבלו בעניין נתב"ג ייושמו גם בשאר מעברי הגבול הבינלאומיים.
  • כל נוסע ישראלי לחו"ל יחתום על הצהרה בטרם עלייתו לטיסה שלפיה הוא מתחייב שלא להגיע בשעריהן של מדינות בסיכון גבוה. ההצהרה תיבדק בדלפק הקבלה לטיסה.
  • דחיית ההיתר לכניסת זרים לישראל למטרות תיירות למשך חודש (מ-1 ביולי עד 1 באוגוסט), למעט במסגרת מתווה התיירות הקבוצתית.


בדיון נוסף שנערך מוקדם יותר היום בהשתתפות ראש הממשלה נפתלי בנט, שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירי מערכת הבריאות הוחלט לדחות בחודש כניסת תיירים לישראל. על פי התוכנית המקורית, ב-1 ביולי היו יכולים להגיע לישראל תיירים מרשימת מדינות ירוקות מוגדרת - אבל בישיבה שהסתיימה אחר הצהריים הוחלט לדחות זאת בינתיים ל-1 באוגוסט. עוד נקבע כי תוטל חובת עטיית מסכות רק אם ממוצע הנדבקים היומי בשבוע הקרוב יעמוד על 100.
בדיון הציגו בכירי מערכת הבריאות שתי אסטרטגיות רלוונטיות שמתוכן יש לבחור - הכלה, בגלל מספרי הנדבקים שעדיין נמוכים, לעומת טיפול ממוקד - כדי לכבות התפרצות עוד כשהיא קטנה. הוחלט לטפל באופן ממוקד כשיש התפרצויות כמו בבנימינה, ולכן להעמיק את מערך החקירות האפידמיולוגיות, להשתמש בכלים של הרשויות המקומיות ולתגבר את האכיפה, בעיקר על מאומתים ובדגש על החוזרים מחו"ל. בדיון הוחלט כי פקחים של העיריות יאכפו בידוד לצד המשטרה.
5 צפייה בגלריה
נמל התעופה בן גוריון
נמל התעופה בן גוריון
נמל התעופה בן גוריון
(צילום: שאול גולן)
עלתה שאלה בדיון אם לאסור על לא-מחוסנים לטוס, אבל הייעוץ המשפטי הבהיר שאי אפשר להגן על בקשה כזאת בבג"ץ כי השופטים כבר חיוו את דעתם בנושא, וכשהתחלואה כה נמוכה אין כלל טעם להעלות את זה. נציג רשות שדות התעופה הציע לייקר טיסות למדינות אסורות, ואילו פרופ' רן בליצר הציע לאפשר בדיקות עד הבית באמצעות מד"א.
בליצר ציין כי בשלב זה הוא בעד המלצה ולא חיוב של מסכות. הוא הוסיף כי אם ישראל תגיע למצב שיצביע על עלייה מעל סף של התפשטות מקומית - אז צריך לחייב שימוש במסכות. בליצר המליץ לציבור לצמצם אירועים המוניים בחללים סגורים לילדים ונוער, ולהעדיף אירועים בחוץ - עד שההתפשטות הנוכחית תיחלש.
בתוך כך, מורה בבית הספר "רבין" בפרדס חנה-כרכור נמצא חולה קורונה מאומת, והוחלט כי כלל תלמידי בית הספר - 350 תלמידים - ייכנסו לבידוד ויחלו בלמידה מרחוק. מחר וביום שישי תיפתח עמדה לבדיקות קורונה באולם הספורט הסמוך ובבית הספר ביקשו מהתלמידים וההורים להגיע ולהיבדק.
פורסם לראשונה: 18:41, 23.06.21