שגריר ישראל לאו"ם גלעד ארדן העריך בריאיון לאולפן ynet ששיחות הגרעין בווינה בין איראן למעצמות יולידו הסכם בין וושינגטון לטהרן "תוך שבועות". ארדן אמר את הדברים הבוקר (חמישי) כיממה לאחר שנועד עם ג'ק סליבאן, היועץ לביטחון לאומי בממשל ביידן. "אני אומר את זה בצער, האמריקנים הציגו בפנינו שיש קשיים במשא ומתן מול איראן, ועדיין ההערכה בישראל היא שהצדדים יגיעו להבנה בשבועות הקרובים", ציין ארדן.
לדבריו, "אולי יש ויכוח כזה או אחר על כמה סנקציות יסירו ואיך הם יחזרו לציית להסכם, אבל האיראנים זיהו שיש רצון כולל לחזור להסכם הגרעין הישן שנחתם בזמן אובמה. אנחנו סבורים שחזרה להסכם הגרוע הזה היא טעות, טעות אפילו משמעותית".
- אנחנו לא כל כך בתוך התהליך הזה. אין לנו השפעה אמיתית
"אנחנו לא מעוניינים להיות בסיפור הזה. זה הסכם מחורר שבעוד פחות מעשור, בעצם נותן הכשר חוקי למדינה קיצונית שנשלטת על ידי פנאטים להחזיק אלפי צנטריפוגות מתקדמות. כמו שאובמה עצמו דאג זה יקצר את זמן הפריצה שלהם לגרעין צבאי. ישראל לא רוצה להיות חלק מהתהליך, לא רוצה לתת לו לגיטימציה. הסברנו את זה לסאליבן וצוותו".
ארדן ציין כי במהלך הפגישה הציגו ראש המועצה לביטחון לאומי מאיר בן שבת, והוא מדוע בישראל לא רוצים להשתתף בתהליך. "הבהרנו שלמרות חילוקי הדעות, הברית בינינו, הערכים, האינטרסים המשותפים מחייבים אותנו לחשוב איך למרות המחלוקת שאותה נגדר, נרחיב ונעמיק את שיתופי הפעולה בהרבה נושאים אחרים שיש לנו בהם ראייה משותפת", אמר.
ארדן הדגיש: "ישראל ממש לא הרימה ידיים, הבהרנו בפגישה שמכיוון שלהסכם הזה יש פוטנציאל שמסכן את קיומה של ישראל בעתיד, ישראל שומרת את חופש הפעולה ולא רואה את עצמה כבולה לשום הסכם בינלאומי שהיא לא צד לו. כל מה שישראל תצטרך לעשות כדי למנוע ממשטר האייתוללות לסכן את קיומנו, אנחנו נעשה. אני חושב שהאמריקנים, גם לגבי העיקרון הזה, מגלים הבנה".
השגריר לאו"ם חזר על דבריו בנושא והתייחס לשיחת הטלפון בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן. לדברי ארדן, בשיחה נתניהו חזר על העיקרון ולפיו ישראל לא מחויבת להסכם שכזה, אם ייחתם: "הממשל האמריקני מבין זאת". הוא ציין כי "כל אחד בישראל לא היה רוצה שמדינות אחרות יחליטו מה מותר לנו לעשות ומה אסור בנושא שהוא ביטחוני-קיומי".
בארה"ב, טוען ארדן, מאמינים כי אם יחזרו להסכם הם יצליחו לגבש קואליציה בינלאומית שתלחץ על איראן להשיג הסכם "Longer & Stronger" - כלומר, ממושך יותר ועם מנגנוני פיקוח הדוקים יותר מול איראן. הוא אמר כי על אף הגישה הזו בישראל סקפטיים: "ברגע שהקהילה הבינלאומית תאבד את מנופי הסנקציות ותחזור להסכם, האיראנים לא יסכימו לדון על הסכם עתידי משופר יותר שבעצם הוא רע לאיראן, בהשוואה להסכם הקיים"
- ישבתם בשגרירות ולא במקום אמריקני רשמי, יש לכך סיבה? מנדים אותנו?
"לא, ההפך. לא רק שלא מנדים, לדעתי הפגישה עם מאיר בן שבת, היועץ לביטחון הלאומי שלנו ביחד איתי, עם ג'ק סאליבן היא הפגישה הפיזית הראשונה שהוא מקיים עם מקביל שלו מרחבי העולם. היקף הפגישות והמגעים בין גורמי ממשל בכירים לביני ולגורמי הממשל הישראלי, לדעתי, הוא כמעט חסר השוואה לרוב מדינות העולם. שום ממשלה זרה עדיין איננה יכולה לקיים פגישות בתוך הבית הלבן או במחלקת המדינה, בגלל מגבלות הקורונה".
ארדן נשאל גם לריאיון שקיים יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ובו הוא אמר כי הוא "רוצה יחסים טובים עם איראן". "אני לא התעמקתי בריאיון", אמר ארדן. עם זאת הוא ציין כי "הנושא של הרחבת הסכמי אברהם נידון אתמול לעומק, כולל הרצון שלנו להתקדם לנרמול יחסים גם עם סעודיה. יש פה הזדמנות ולממשל ביידן יש יכולת להשפיע".
- אתה יושב שם בין וושינגטון לניו יורק. העיניים גם לירושלים או שהתנתקת?
"לא, לא התנתקתי בכלל מהפוליטיקה בישראל, אני אפילו מתגעגע אליה, אבל בחרתי בחירה מודעת לרתום את הניסיון שלי והיכולות לזירה הבינלאומית ואני מתכוון לחזור ולהמשיך להיות חלק מהנהגת הליכוד. מקווה שתוקם ממשלה יציבה בישראל ומעבר לזה, לא יכול להיכנס כמובן לעניינים הפוליטיים, אבל בוודאי שאני עוד רואה את עצמי ממשיך שנים רבות".
ארדן סירב להשיב אם ישקול להתמודד על ראשות הליכוד אם במקרה תהיה התמודדות שכזו בזמן הקרוב. "אני לא יכול להתייחס לשאלות כל כך פוליטיות", אמר.