רשתות הטלוויזיה האמריקניות הכריזו הערב (שבת) כי המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן ניצח במדינות פנסילבניה ונבאדה ונבחר לנשיא ה-46 של ארה"ב. 26 האלקטורים שמחלקות שתי המדינות מביאים אותו ל-279 אלקטורים לכל הפחות, ובחלק מהרשתות ל-290, כשלניצחון בבחירות דרושים 270 אלקטורים. קמפיין ביידן הודיע כי הנשיא הנבחר יישא הלילה נאום לאומה בשעת פריים טיים. זמן קצר אחרי ההכרזה עליו כנשיא הבא כתב ביידן בטוויטר: "אמריקה, אני חש כבוד על שבחרתם בי להנהיג את ארצנו הגדולה. העבודה שמצפה לנו תהיה קשה, אבל אני מבטיח לכם זאת: אהיה הנשיא של כל האמריקנים – בין שהצבעתם לי ובין שלא. אדאג להצדיק את האמון שנתתם בי".
הנשיא היוצא דונלד טראמפ מיהר להודיע שוב כי הוא אינו מכיר בניצחונו של ביידן. בהודעה שפרסם מיד אחרי ההכרזה הבטיח טראמפ ש"הבחירות האלה רחוקות מלהיגמר" וטען כי ביידן "ממהר להכריז על עצמו באופן שקרי כמנצח". בהודעה מסר טראמפ כי הקמפיין שלו יתחיל לקדם הליכים משפטיים בעניין ביום שני. זמן קצר לפני ההכרזה הספיק טראמפ לצייץ בטוויטר: "ניצחתי בבחירות האלה, בפער גדול!".
סגניתו של ביידן, קמלה האריס, שהערב נקבע כי תהפוך לאישה הראשונה בתולדות ארה"ב שתכהן כסגנית הנשיא, כתבה בטוויטר מיד אחרי ההכרזה על הניצחון: "הבחירות האלה הן על כל כך הרבה יותר מאשר על ג'ו ביידן או עליי. אלה בחירות על נשמתה של אמריקה ועל הנכונות שלנו להיאבק עליה. עבודה רבה מצפה לנו. בואו נתחיל".
יו"ר בית הנבחרים, הדמוקרטית ננסי פלוסי, הצהירה כי בחירתו של ביידן "מציינת את זריחתו של יום חדש של תקווה לאמריקה". מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון, שהפסידה לדונלד טראמפ בהפתעה גדולה בבחירות לנשיאות ב-2016, כתבה בטוויטר: "המצביעים אמרו את דברם, והם בחרו בג'ו ביידן ובקמלה האריס. זהו צמד שבחירתו מציינת היסטוריה, דחייה של טראמפ, דף חדש לאמריקה. תודה לכל מי שעזר לזה לקרות. קדימה, יחד".
טראמפ: "אמשיך להילחם, לא אוותר"
טראמפ, נזכיר, יצא והכריז על ניצחונו – ללא שום בסיס – כבר בליל הבחירות, כשהספירה הייתה בעיצומה והסתמן לו יתרון גדול בכמה מדינות. מדובר ביתרון שלכול היה ברור שיצטמק ובחלק מהמקרים יימחק, משום שבמדינות רבות נספרים תחילה הקולות מהקלפיות של יום הבחירות, שרוב המצביעים בהן היו רפובליקנים, ורק אחר כך הקולות שנשלחו בדואר בהצבעה המוקדמת, שיטה שרוב המעדיפים אותה השנה היו דמוקרטים (הסבר על כך תמצאו כאן).
מאז מקדם טראמפ את הטענה שהבחירות מושחתות, ושהדמוקרטים מזייפים קולות וגונבים ממנו את הניצחון. לטענות של טראמפ אין שום הוכחות, יתרה מכך: עיתונאים ופרשנים הזהירו במשך חודשים כי הוא ינצל את הפער הראשוני והצפוי כדי לזרוע ספקות בנוגע לטוהר הבחירות. מאז תחילת הספירה הספיק קמפיין טראמפ להגיש כמה עתירות לבתי משפט נגד ניהול הספירה במדינות שונות, והוא כבר ביקש ספירה חוזרת בוויסקונסין, שם הפסיד בפער של של 0.6%. במדינה זו רשאי כל אחד מהמועמדים לבקש ספירה חוזרת אם הפסיד בפער של פחות מאחוז. ספירה חוזרת צפויה גם בג'ורג'יה, שם צפויים להפריד בין ביידן לטראמפ לכל היותר אלפים בודדים של קולות.
אמש הבהיר טראמפ בהודעה דרך הקמפיין שלו שהוא מתכוון להמשיך להילחם: "אנחנו מאמינים שהעם האמריקני ראוי לשקיפות מלאה בנוגע לכל ספירת הקולות, ושזה כבר לא נוגע לשום מערכת בחירות ספציפית. העניין כאן הוא טוהר תהליך הבחירות שלנו כולו. מההתחלה אמרנו שכל הקולות החוקיים חייבים להיספר וכל הקולות הלא חוקיים חייבים שלא להיספר, ובכל זאת נתקלנו בהתנגדות לעיקרון הבסיסי הזה מצד דמוקרטים בכל פינה. נמשיך בתהליך הזה בכל הדרכים שהחוק מאפשר לנו כדי להבטיח שלעם האמריקני יהיה אמון בממשל שלנו. לעולם לא אוותר על המלחמה עבורכם ועבור ארצנו".
קודם לכן דיווחו ב-CNN שבסביבת טראמפ מספרים כי הוא מרוגז מאוד מההתרחשויות וחש שאין די אנשים המתייצבים לימינו. לדברי הרשת, בקרב בעלי בריתו של טראמפ גוברת התחושה שמישהו יצטרך להסביר לנשיא שייתכן שזמנו בתפקיד מגיע לסיומו. לפי הדיווח, הם טרם החליטו מי צריך לעשות זאת, אך הועלה הרעיון שבתו איוונקה ובעלה ג'ארד קושנר יקבלו על עצמם את המשימה. רשת "פוקס ניוז" דיווחה אתמול כי לטראמפ אין לפי שעה כוונה להכיר בהפסד, וכי הוא מקבל מיועציו עצות סותרות בנושא. חלקם סבורים שהדבר הנכון כעת הוא להודות בהפסד, ואילו אחרים סבורים שעליו להיאבק משפטית.
אף שטראמפ ממשיך להבטיח להיאבק משפטית בתוצאות ולטעון שהן זויפו והוטו בדרכי מרמה לטובת יריבו הדמוקרטי, מהמחנה הרפובליקני נשמעו בסוף השבוע גם קריאות הרגעה. מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיץ' מקונל, שנראה כי הוא בדרך לשמור על תוארו, אמר כי הוא מאמין שתהיה העברה מסודרת ולא-אלימה של השלטון אם טראמפ יוכרז כמפסיד. כשנשאל אם תהיה העברה כזו השיב: "כמובן. הייתה לנו העברת שלטון מסודרת מאז 1792 מדי ארבע שנים, עברנו הלאה, לממשל חדש". עם זאת, יצוין כי מקונל, יריבם המר של הדמוקרטים, מנפק בימים האחרונים גם הצהרות העולות בקנה אחד עם טענותיו של טראמפ לשחיתות, כגון "כל קול חוקי חייב להיספר, וכל כל לא-חוקי חייב שלא להיספר".
על רקע הבטחתו של טראמפ להמשיך "להילחם ולא לוותר" נזכרים כעת בארה"ב בסירובו קודם לכן השנה להתחייב שהשלטון יעבור בצורה מסודרת אם יפסיד. ביידן התייחס בקיץ לאפשרות שטראמפ יסרב להתפנות מהבית הלבן, ורמז שבמקרה כזה יהיה צורך לשלוח את הצבא כדי להוציאו משם. התרחיש הזה נשמע קיצוני ביותר, והוא מאוד לא סביר גם עכשיו, אבל התבצרותו של טראמפ בעמדתו וסירובו להכיר בהפסד גורמת לאמריקנים לכל הפחות להרהר באפשרות שיתממש.
כך או כך, לפי הדיווחים, בארה"ב כבר נערכים לבית הלבן הדמוקרטי. בשעות האחרונות, עוד לפני שהוכרז ניצחונו, הורחבו הגבלות הטיסה באזור ביתו של ביידן בווילמינגטון שבמדינת דלאוור, לבקשת השירות החשאי. במקביל דיווח "ניו יורק טיימס" כי צוותו של ביידן כבר מאיץ את התוכניות שלו לתקופת העברת השלטון לידיו מידי הממשל הרפובליקני. לפי הדיווח הזה, ייתכן שראשוני הבכירים שיאיישו את הבית הלבן יוכרזו כבר השבוע.
ב"ניו יורק טיימס" מדווחים כי הקבינט של ביידן עשוי להיות מהמגוונים בהיסטוריה, ומזכירים שביידן עצמו הצהיר כי קבינט כזה צריך לכלול גברים, נשים, להט"בים, סטרייטים, אנשי מרכז, אנשים מהצד השני של המפה הפוליטית, שחורים, לבנים ואסייתים. ביידן הסביר זאת בכך ש"יש משמעות לכך שאתה נראה כמו כל המדינה, כי כל אחד מביא נקודת השקפה מעט שונה".
ביידן קרוב להפתעה בג'ורג'יה
הרשתות בארה"ב הכריזו על ניצחונו של ביידן אחרי שהגיעו למסקנה שהנשיא היוצא טראמפ לא יוכל עוד להדביק את הפער ממנו בפנסילבניה, שם לקראת תום ספירת הקולות מוביל ביידן ביתרון של 0.5%. פנסילבניה, שמחלקת 20 אלקטורים, הייתה המדינה החשובה ביותר עבור קמפיין ביידן מבין מדינות המפתח, ובעצם הזכייה בה הוא הבטיח למעשה עמידה בכל המטרות הגדולות שהציב לו למערכת הבחירות הזו, ובראשן הקמתה מחדש של "החומה הכחולה" במערב התיכון של ארה"ב: הוא הצליח לנצח בפנסילבניה, וויסקונסין ומישיגן, שלוש מדינות שמחלקות 46 אלקטורים, ושטראמפ הפתיע כשניצח בהן ב-2016. לפני כן לא ניצח בהן מועמד רפובליקני במשך 28 שנה, ולכן הן נחשבו למבצרם של הדמוקרטים.
הניצחון בפנסילבניה הביא את ביידן לפי כל הרשתות בארה"ב ל-273 אלקטורים לפחות, אבל לפי חלקן מאזנו גבוה יותר כבר עכשיו. "פוקס ניוז" הכריזה כבר על ניצחונו גם באריזונה (11 אלקטורים) ובנבאדה (6), ולפיכך אצלה עומד מאזנו על 290 אלקטורים. לטראפ יש כרגע 214. לקראת סיום הספירה באריזונה מוביל ביידן ב-0.6%, ולקראת סיום הספירה בנבאדה הוא מוביל ב-2%.
ביידן נמצא על סף זכייה מרשימה גם ב-16 האלקטורים של ג'ורג'יה, שם מסתמן קרב צמוד באופן בלתי רגיל. במדינה זו, שנחשבה במשך שנים למעוז רפובליקני והמועמד הדמוקרטי האחרון שניצח בה היה ביל קלינטון ב-1992, מוביל ביידן בקצת יותר מ-7,000 קולות (0.1%) אחרי שנספרו שם 98% מהקולות. מזכיר המדינה המקומי כבר הודיע שליתר ביטחון תיערך ספירה חוזרת, אם כי כל עוד יעמוד הפער על כמה אלפי קולות, הסיכוי שזו תוביל לשינוי בזהות המנצח קלוש, משום שספירות כאלה מובילות בדרך כלל לכל היותר לשינוי של הפער בכמה מאות קולות לכאן או לכאן.
מבין מדינות המפתח שטרם הושגה בהן הכרעה, היחידה שבה צועד טראמפ ביתרון היא צפון קרוליינה. אחרי ספירת 95% מהקולות שם הוא מוביל ב-1.4%. הספירה בצפון קרוליינה צפויה להסתיים רק בהמשך השבוע, ובארה"ב מדגישים כי לביידן עדיין יש סיכוי לנצח גם שם ולזכות ב-15 האלקטורים שמעניקה המדינה.
ביידן היה ערוך ומוכן לנאום ניצחון כבר בלילה שבין שישי לשבת, אולם משהכרזה רשמית של הרשתות על ניצחונו בוששה לבוא, הוא דחה את הנאום שוב ושוב. לבסוף, ב-6:00 בבוקר שעון ישראל, התייצב עם סגניתו קמלה האריס מול המצלמות ואמר: "אנחנו לא יכולים להכריז על ניצחון כרגע, אבל המספרים מציגים לנו סיפור ברור ומשכנע - אנחנו הולכים לנצח בבחירות האלה. הבוחרים העניקו לנו מנדט לפעול בכל הקשור למגפת הקורונה, לכלכלה, לשינויי האקלים ולגזענות המערכתית. בזמן שאנחנו מחכים לתוצאות הרשמיות, אני רוצה שתדעו שאנחנו לא מחכים כדי להתחיל לעבוד". לדבריו, הוא וסגניתו קמלה האריס כבר נפגשו עם מומחי בריאות הציבור וגיבשו תוכנית פעולה למשבר הקורונה. הלילה, כאמור, כבר יישא נאום ניצחון של ממש.
עוד ב-ynet על הבחירות בארה"ב:
• הרשת צוחקת: נבאדה סופרת - ולוקחת את הזמן
• מעוזי הקורונה של ארה"ב הצביעו לטראמפ
• הכוכבת שגייסה את הקהילה השחורה למהפך בג'ורג'יה
• "סיפורי אימה"? הטענות הכוזבות בנאום טראמפ
בארה"ב, נזכיר, מי שנבחר לנשיא הוא המועמד שזוכה ביותר אלקטורים, ולא בהכרח זה שזוכה ברוב קולות הבוחרים: מבחינה פורמלית את הנשיא לא בוחר העם, אלא "חבר האלקטורים", גוף מיוחד שמתכנס כדי להצביע על זהות הנשיא אחרי הבחירות. לכל אחת מ-50 מדינות ארה"ב (וכן לוושינגטון הבירה) מוקצה מספר מסוים של אלקטורים, כלומר נציגים בגוף הזה, לפי גודל אוכלוסייתה (למשל לקליפורניה מרובת התושבים 55, ולאלסקה הדלילה רק 3). המועמד שזוכה ברוב הקולות באותה מדינה – גורף את כל האלקטורים שלה. מכיוון שבסך הכול יש 538 אלקטורים, מי שמשיג 270 (כלומר יותר ממחצית) – מנצח. במקרה של תיקו 269-269 עוברת ההכרעה לבית הנבחרים, והוא שמחליט מי יהיה הנשיא.
דרך אגב, בקולות הבוחרים עצמם מוביל ביידן בפער של יותר מ-4 מיליון קולות על דונלד טראמפ. הוא גם קבע שיא כשהפך למועמד לנשיאות שזוכה במספר הקולות הגבוה ביותר אי פעם: עד כה גרף יותר מ-74.4 מיליון קולות. את השיא הקודם קבע ברק אובמה ב-2008, כשקיבל 69.4 מיליון קולות. לביידן עזרה לשבור את השיא העובדה ששיעור ההצבעה גבוה במיוחד השנה – לפי הערכות הגבוה ביותר זה 112 שנה.