כוחות צה"ל חשפו ביממה האחרונה מנהרה התקפית של אחד מארגוני הטרור ברצועת עזה, שחדרה לעומק של עשרות מטרים בשטח ישראל, מהשטח שבין חאן יונס לקיבוץ כיסופים. כך הותר הערב (ג') לפרסום.
המערכת הטכנולוגית במכשול התת-קרקעי החדש, שהקמתו מסתיימת בשבועות אלה, התריעה שלשום לכוחות באמצעות חיישנים על אודות החלל התת-קרקעי החשוד שאותר. בעקבות זאת, אסר צה"ל על פעילות חקלאים בסמוך לגדר אתמול. בצה"ל הדגישו כי המנהרה לא חצתה את המכשול התת-קרקעי ולא היוותה איום ליישובים באזור. מאז צוק איתן אותרו כ-20 מנהרות חודרות, האחרונה שבהן ביולי 2019.
ככל הנראה, מדובר במנהרה חדשה ולא במנהרה שנבנתה בתוואי שנהרס בצוק איתן והושמש מחדש. מאז קיץ 2014 איתר צה"ל והשמיד כ-20 מנהרות טרור בגבול הרצועה. חלקן הושמשו מחדש על-ידי חמאס או הג'יהאד האיסלאמי. בימים הקרובים יסיימו בצה"ל לחקור את המנהרה ולהבין היכן הקצה שלה בצד העזתי, וכן מהן שלוחותיה במרחב - ורק אז ינטרלו אותה באיטום או בפיצוץ. "אין עדיין שיוך ארגוני למנהרה הזו", אמר דובר צה"ל, תת-אלוף הדי זילברמן, "אך בעינינו - חמאס אחראי לכל הנעשה ברצועה".
"בעקבות אינדיקציה שעלתה במכשול שנבנה בגבול רצועת עזה בשנים האחרונות ובנייתו מושלמת בימים אלו", מסרו בצה"ל, "כוחות הנדסיים של צה"ל פעלו היום במרחב הגדר ואיתרו את מנהרת הטרור. ארגון הטרור חמאס נושא באחריות לנעשה ברצועת עזה וממנה והוא יישא בהשלכות לפעולות הטרור נגד אזרחי ישראל. צה"ל נחוש להגן על ריבונות ישראל וביטחון אזרחיה וימשיך לפעול נגד הטרור מעל ומתחת לקרקע בכל גזרה בה יידרש לכך".
באזור שבו נמצאה המנהרה הופעלו מנהרות שונות בעבר, גם בצוק איתן, שאותרו. המנהרה הנוכחית חצתה, כפי שצוין, לשטח ישראל - נכנסה למובלעת תת-קרקעית בשטח ישראל, ונכלאה בה עד שכמעט התנגשה במכשול. עד מרץ בשנה הבאה תסתיים הקמת המכשול, שרובו ככולו - בחלקו התת-קרקעי - כבר הושלם. לצה"ל נותר להשלים את הקמת הגדר החדשה העילית, וכן לפרוס אמצעים טכנולוגיים בקטעיו האחרונים של המכשול - המכסה את כל גבול הרצועה - מקו המים בחוף שמול זיקים ועד למשולש הגבולות שבכרם שלום.
"ראינו שגם בשנים האחרונות פרויקט המנהור תופס מקום מרכזי בקרב ארגוני הטרור, והם השקיעו במנהרה הזו כסף רב במקום להפנותו לרווחת תושבי רצועת עזה", הוסיף דובר צה"ל. "בהתאם, גם אנו הגברנו את המאמצים לגילוי ונטרול האיום".
תא"ל זילברמן הדגיש בדבריו כי אין קשר בין הבחירה החריגה של צה"ל שלא להגיב בסוף השבוע על הרקטה שנורתה מהרצועה ונפלה בשטח פתוח בעוטף עזה, לבין הטיפול במנהרה, שאותרה לדבריו בתחילת השבוע: "נגיב בזמן ובמקום שנבחר". העיתוי של מציאת הנהרה רגיש לא פחות: בסוף החודש יסתיים פרק הזמן של המענק הקטארי לרצועה, ולא ברור אם בדוחא ישלחו מענק נוסף שישאיר בדרום את השקט היחסי.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר בעקבות חשיפת המנהרה כי "אנחנו ממשיכים לפעול בנחישות בכל הגזרות למען ביטחון ישראל ונגד כל ניסיון פגיעה בריבונותנו או באזרחינו". בתוך כך, ביקר מוקדם יותר היום שר הביטחון בני גנץ יחד עם הרמטכ"ל, רא"ל אביב כוכבי, באוגדת עזה. גנץ אישר את התוכניות האופרטיביות שהוצגו על ידי מפקד הפיקוד, אלוף הרצי הלוי, ומפקד אוגדת עזה, תא"ל נמרוד אלוני. בהמשך סייר שר הביטחון בתוואי המכשול ונפגש עם מפקדי המילואים של אוגדת עזה.
"במקביל למאמץ המאבק בקורונה", אמר גנץ, "אני נמצא פה בסיור בעוטף עזה עומד על הפעילות של צה"ל מקרוב - הן באיסוף המודיעיני, הן בהגנה המבצעית. אני יכול להבטיח לתושבי האזור שאנחנו עושים הכול כדי להבטיח להם חיים שקטים ובטוחים. שנו בשקט. חיילי צה"ל וכוחות הביטחון ימשיכו בפעילות למען הגנתכם".
זמן קצר לאחר שהותר לפרסום דבר גילוי המנהרה - אמר גנץ כי הדבר מהווה "עדות ליכולות המודיעיניות והטכנולוגיות של צה"ל - שימשיך לפעול מול האיומים ולפגוע ביכולות ארגוני הטרור בזמן ובמקום שאנחנו נחליט".