הסגר הוארך, מוסדות הלימוד אמורים להיות סגורים – אבל בבית שמש שוב מצפצפים: מאות תלמידים חרדים יצאו הבוקר (יום ה') בהסעות מסודרות ופרטיות אל כמה מוסדות לימוד בעיר. ניידות משטרה שנראו בעיר התעלמו מעליית התלמידים להסעות וגם לא מנעו את קיום הלימודים בעיר, אף שהממשלה אוסרת זאת במסגרת התקנות.
תושבים בעיר אמרו ל-ynet כי לא מדובר בחרדים קיצונים, אלא דווקא בזרמים מתונים יותר. לאורך הבוקר התקיימו שיחות בין תושבים, שהזהירו אחד את השני מפני "צילום תקשורתי של מוסדות לימוד חרדיים".
גם בשכונת עזרת תורה בירושלים שבו לפעול הבוקר מוסדות חינוך חרדיים שאליהם הגיעה אתמול המשטרה, אולם הפעם ללא הפרעה. תושבים באזור סיפרו כי למעשה הלימודים חודשו אתמול כבר דקות ספורות לאחר עזיבת השוטרים, בתום עימותים שכללו יידוי אבנים לעבר שוטרים ועיתונאים, ניפוץ שמשות רכבים וגניבת ציוד. צוות ynet שהגיע היום למקום לטובת סיקור ההפרות הותקף וסולק מהמקום.
תושב השכונה, שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן, ממשיך לשתוק, וכמו חבריו - מנהיגי ונציגי הציבור החרדי - דוחה כל הזדמנות להגיב לאירועים ולגנות את ההפרות.
לעומת השכונות של הפלגים הקיצוניים והקהילות החסידיות, שבהן בתי כנסת, מקוואות ומוסדות חינוך רבים פתוחים, בריכוזי הזרם הליטאי המרכזי ניכרת לפי שעה הקפדה כמעט מוחלטת על הנחיות הסגר, למרות ההוראות העמומות בעניין מצד המנהיג החרדי הבכיר, הרב חיים קנייבסקי, שאליו כפופים הליטאים. כך, למשל, בסנהדריה המורחבת, או באזור המתחרד של שכונת קריית יובל, כמעט שלא ניתן למצוא ברחובות ילדים העושים את דרכם לתלמודי התורה וגם לא תנועה של הסעות תלמידים.
בבני ברק פשטו כוחות יס"מ על ישיבה קטנה ברחוב רבי עקיבא פינת מהר"ל, שבה למדו עשרות בני אדם בניגוד לתקנות. במקום התפתחו עימותים בין השוטרים ללומדים בישיבה, שבמסגרתה נזרקו אבנים לעבר שוטרים וניידות. שני שוטרים נפצעו באורח קל בעימותים. במשטרה אמרו כי שני חשודים נעצרו.
גם אתמול תועדו בבני ברק תלמידים בדרכם ללימודים במוסדות החינוך, אולם של הפלגים הקיצונים בעיר. לקראת השעה שמונה בבוקר כבר נראתה תנועה ערה של ילדים וילדות עם ילקוטים צועדים לעבר מוסדות החינוך, חסידיים בעיקר, שאמורים להיות סגורים. ברחוב שלמה המלך נכנסו מאות תלמידות לסמינר לבנות של הפלג הירושלמי ללא כל הפרעה. אם שליוותה את בתה ללימודים הסבירה כי "מה שהרבנים אומרים – זה מה שעושים. לא שואלים שאלות. מה שגדולי ישראל אומרים – כך אנחנו עושים".
במשטרה, נזכיר, טענו בשבוע האחרון כי באף מגזר אין אכיפה מקלה או בררנית. המספרים, מנגד, הציגו תמונה אחרת: במגזר החרדי ניתנו פחות דו"חות מבאוכלוסייה הכללית ובאוכלוסייה הערבית. מנתונים שהגיעו לידי ynet עלה כי רוב הדו"חות ניתנו בגין אי-עטיית מסכה ויציאה למרחב הציבורי בניגוד לתקנות. בבית שמש, לפי הנתונים, ניתנו 4,476 דו"חות מפרוץ המגפה. שיעור התושבים שקיבלו דו"ח בעיר מפרוץ המגפה עומד על 3.58%.
עיריית בית שמש: "אין ספק שהמשטרה תבצע את עבודתה"
במודיעין עילית חולקו 1,200 דו"חות, משמע 1.57% מהתושבים קיבלו דו"ח על הפרה, אף שמוסדות חינוך פעלו בעיר בניגוד לחוק בזמן הסגר. בעיר אלעד שיעור הדו"חות לתושבים עמד השבוע על 2.85%, ובביתר עילית השיעור עמד על 2.99%. גם ביישובים הללו התחלואה נחשבת גבוהה, ולא פעם תועדו שם הפרות. בבני ברק, שם מתגוררים יותר מ-200 אלף תושבים, ניתנו 4,743 דו"חות – שיעור של 2.35% דו"חות לתושבים.
העיר היהודית שבה שיעור הדו"חות ביחס לאוכלוסייה הוא הגבוה ביותר היא אילת, שם ניתנו 4,989 דו"חות, יותר מאשר בבני ברק – שבה מתגוררים פי 4 תושבים.
לעומת זאת, ביישובים ערביים רבים שיעור הדו"חות גבוה מאוד ביחס לאוכלוסייה. בג'סר א-זרקא, שליד חדרה, כמעט כל תושב שלישי קיבל דו"ח. בטורעאן שליד מחלף גולני אחד מכל חמישה תושבים קיבל דו"ח על הפרת התקנות ואילו בעראבה, כפר מנדא וטמרה הנתון הוא אחד מכל שישה.
דובר עיריית בית שמש, רועי לחמנוביץ', מסר: "עיריית בית שמש הובילה מספר מסעות הסברה, שיחות עם מנהיגי קהילות ועוד כדי לחדד את העובדה שהנחיות מממשלת ישראל ומשרד הבריאות מצילות חיים. ראש העיר קוראת בכל מפגש ושיחה למלא אחר ההנחיות אחרת לא נוכל לנצח את הקורונה. בעיר בית שמש משימת האכיפה נתונה בידי משטרת ישראל ובגיבוי מוחלט של עיריית בית שמש. בתוך האמור לעיל ראוי לומר שהרוב הדרמטי של מערכת החינוך בעיר סגורה. היכן שיש הפרה אין לעיריית בית שמש ספק שמשטרת ישראל תבצע שם, בגיבוי העירייה, את עבודתה".
ממשטרת ישראל נמסר: "לצד מגוון המשימות המוטלות לפתחנו, משטרת ישראל ממשיכה באכיפת תקנות הקורונה ברחבי הארץ למען בריאות הציבור. בשבועיים האחרונים המשטרה הגבירה את פעילות האכיפה המשטרתית כלפי מוסדות חינוך הפועלים בניגוד לתקנות לרבות נגד נהגי רכבי הסעת תלמידים עוד בטרם הגיעו אל מוסדות החינוך בעיר בית שמש ובכלל, ונרשמו עשרות דו"חות בהקשר זה.
"מטבע הדברים לא ניתן יהיה להציב שוטר בכל מקום כל הזמן, ולכן אנו מצפים מכל הרשויות הנוגעות בדבר לקחת חלק אקטיבי ופעיל בפעילות המניעה, האכיפה וההסברה למען בריאות הציבור ומאותם נהגים להישמע להנחיות, להימנע מהצורך באכיפה ולא לסכן במעשיהם את בריאות הציבור".