שיעור ההצבעה בבחירות לכנסת ה-24, שהיה גבוה יחסית בבוקר (יום ג'), רשם בצהריים ירידה חדה של 2.2% לעומת הבחירות הקודמות ועמד נכון ל-12:00 על 25.4%. ועדת הבחירות המרכזית דאגה לפתרונות יוצאי דופן כולל קלפיות עד למיטות חולי קורונה בבתי חולים, אך התנועה בקלפיות הייעודיות לחולים ולמבודדים דלילה ביותר. גם בנתב"ג הצביעו רק כ-40 ישראלים ששבו מחו"ל עד 13:00.
הערב מ-19:00 משדר הבחירות המרכזי מאולפן ynet ומהמוקדים ברחבי הארץ עם כל העדכונים; מ-22:00 - המדגמים, התגובות והפרשנויות; בהמשך אל תוך הלילה ומחר בבוקר - משדרי תוצאות האמת
- כל מה שצריך לדעת על בחירות 2021 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
נכון לשעה 13:00 בצהריים, 880 מתוך יותר מ-6,000 חולים הזכאים להצביע מימשו את זכותם והגיעו לקלפיות הייעודיות. קלפיות החולים נסגרות ב-19:00 ותיאום ההסעה לקלפי יתאפשר רק עד ל-16:00. מספר המבודדים שהצביעו בקלפיות הייעודיות נמוך אף הוא. 670 הצביעו באמצעות הסעת הוועדה. מספר זה אינו כולל את המבודדים שהגיעו במכונית.
בהנחיות שנשלחו לבתי החולים לקראת יום הבחירות באשר לתפעול ההצבעה במחלקות הקורונה צוין כי מזכירי ועדת הקלפי במחלקות יהיו מחוסנים או מחלימים בלבד והם יחויבו במיגון מלא לאורך כל ההצבעה. מצביעים שמאושפזים בבתי החולים, כולל במחלקות הקורונה, יכולים להצביע בקלפיות הייעודיות שנפתחו במחלקות. בסך הכול הוצבו 38 קלפיות במחלקות הקורונה; ארבע קלפיות בנתב"ג, ארבע במלוניות ו-751 קלפיות יועדו למבודדים.
ג'לאל מסראווה, בן 45 מערערה שהצביע בקלפי בבית החולים הלל יפה, אמר: "כל הכבוד שהקלפי הגיעה עד אלינו. חברי הצוות נכנסו לחדר ושאלו אותי האם אני רוצה להצביע, השבתי בחיוב. הראיתי את תעודת הזהות והצבעתי. חשוב שגם המאושפזים במחלקות הקורונה יצביעו וכל קול חשוב. אם למפלגה מסוימת חסרים קולות - זה בהחלט יכול להשפיע. יש אנשים שהקלפי הגיעה עד אליהם למיטה. יש פה צוות טוב שדאג לכך".
חברי ועדת הקלפי התמקמו בחמ"ל המחלקות והם צופים בהליך ההצבעה בטלוויזיה במעגל סגור. בסוף ההליך הקלפי תוכנס לתוך שקית כפולה ורק אותה ניתן יהיה להוציא מחוץ למחלקת הקורונה. באשר למאושפזים, ככלל, על פי ההנחיות חולים הם יכולים להצביע בליווי אדם נוסף רק אם אינם מסוגלים להצביע בכוחות עצמם. קלפיות הוצבו גם בבתי החולים לבריאות הנפש שבהם למעלה מ-50 מיטות אשפוז וכלל המאושפזים יורשו להצביע, ובהם גם מאושפזים במחלקות הסגורות.
יש לציין כי בתי החולים נערכו לתפעול יום הבחירות בהיקפים נרחבים הרבה יותר – ואולם בשבועות האחרונים מחלקות קורונה רבות נסגרו, כך שבפועל מספר הקלפיות והמצביעים הצטמצם באופן משמעותי. "אני שמחה מאוד שיש אפשרות לקיים את החובה הדמוקרטית החשובה הזאת גם לחולים המאושפזים כאן", אומרת ד"ר טטיאנה מיכאלוב, מנהלת מחלקת הקורונה בהלל יפה. "הלוגיסטיקה היא מאוד מורכבת, וכל הכבוד לצוות בית החולים שהתגייס למשימה החשובה הזאת".
בנוסף, בבתי החולים יכולים להצביע גם מאושפזים ביתר המחלקות וגם עובדי בתי החולים – אם ואינם יכולים להצביע בקרבת מקום מגוריהם בשל עבודתם. "הליך ההצבעה עובד היטב", מספר שבי שמלו, סמנכ"ל משאבי אנוש בבית החולים איכילוב. "פתחנו ארבע עמדות בסך הכול בבית החולים ועמדה אחת בטיפול נמרץ לחולי הקורונה. בתוך מחלקת הקורונה הצביעו עד עכשיו שלושה בני אדם. לצערנו, חלק מהחולים לא יכולים להצביע. בדרך כלל מצביעים באיכילוב כ-1,100 מאושפזים ועובדים בכל יום בחירות, ובינתיים שיעורי ההצבעה כאן באיכילוב טובים".
כך למשל, מי שנמצא בבידוד לא יכול להגיע בתחבורה ציבורית אל הקלפיות המיוחדות - ולכן יאלץ לנסוע ברכב פרטי אל הקלפי, שם יצביע ב"דרייב אין". מבודד שנרשם ככזה במשרד הבריאות ואין באפשרותו להגיע עצמאית אל הקלפי, יכול להזמין הסעה פרטית ללא עלות, בהתאם למתווה שגיבשה ועדת הבחירות המרכזית עם חברת המוניות "גט".
כמו כן, על חולי קורונה ומבודדים שפיתחו תסמינים נאסר להגיע עצמאית אל הקלפי - ועליהם להירשם להסעה במימון ועדת הבחירות. את הזמנת ההסעה לקלפיות המיוחדות ניתן לבצע באתר של חברת "בון תור" עד השעה 16:00 בלבד.
בדרך לביקורת הגבולות עוצרים בקלפי?
גם בנתב"ג נערכו לבחירות, וישראלים שינחתו היום בנמל התעופה יוכלו להצביע באחת הקלפיות שהוקמו במקום. עבור מי שחזר מחו"ל ועדיין לא התחסן פעמיים הוקמה קלפי מיוחדת בשרוול, בדרך לביקורת הגבולות. בתוך כך, אזרחים השוהים במלוניות קורונה יכולים להצביע בקלפיות הייעודיות שהוקמו בהן.
בינתיים, בוועדת הבחירות מודאגים מתנועה דלה במיוחד בקלפיות בנתב"ג ובקלפיות החולים והמבודדים: רק 41 חוזרים מחו"ל הצביעו נכון ל-12:30 והצפי הוא שעוד 800 נוסעים שאמורים לנחות בישראל יצביעו - אך לא ברור כמה מהם אכן יעשו זאת.
בנוסף, חלק מהקלפיות בנגב עפו כתוצאה מרוחות ואוהלי ההצבעה הוקמו מחדש. הקלפיות נפתחו במועד. כמו כן, חלק מהעובדים במערך הבחירות לא הגיעו לקלפיות ובוועדה מנסים להתגבר על המחסור בכוח האדם. אירוע חריג נוסף נרשם כשאחד המצביעים ניסה להצביע בשם אדם שנפטר. בוועדת הבחירות ביקשו מהציבור: "צאו להצביע".
פיקוח מחדר הבקרה: מצביעים בביה"ח רמב"ם
בבית החולים רמב"ם שבחיפה הוצבה הבוקר קלפי עם מעטפות כפולות ופוסטרים עם רשימת המפלגות והאותיות, פרגוד וארגז מיוחד אל מחלקת הקורונה שבה מאושפזים 14 חולים. בנוסף, בבית החולים הוצבו שלוש קלפיות נוספות לחולים שלא נדבקו בקורונה.
הקלפי מופעלת דרך חדר בקרה שבו ישב מוחמד חוסיין - אחד ממזכירי הקלפי - ושלושה נציגי ועדת קלפי ממפלגות שונות, שצפו בהליך באמצעות מסכים. תמר שוחט, מזכירת קלפי נוספת ואחראית תפעול של בית החולים רות לילדים ברמב"ם, נכנסה למחלקה כשהיא ממוגנת.
ראשון המצביעים היה איסמעיל בהוטי, בן 29 מהמועצה המקומית משהד שבצפון. בהוטי, שנדבק בקורונה אחרי שקיבל את מנת החיסון הראשונה, אמר כי הוא מקפיד להצביע בכל מערכת בחירות. אחת המצביעות, אלגרה ישראל, בת 80, סיפרה שהיא מתלבטת אם להצביע. ישראל, תושבת חיפה, עלתה ממצרים בגיל צעיר. היא שכלה את שני בניה: בנה הבכור, מוטי ישראל, היה שוטר שנרצח בפברואר 1993 בידי מחבלים בפעילות מבצעית כשישב בניידת ליד תלמי אלעזר.
בנה השני נפטר זמן קצר לאחר מכן מסרטן. היא הגיעה לקלפי עם שתי תעודות - תעודת זהות ותעודת מתחסן. היא חלתה בקורונה למרות שעברה שני חיסונים.
במרכז הרפואי הלל יפה שבחדרה הוצבו קלפיות כדי לאפשר למטופלים להצביע, בין היתר במחלקות המיועדות לחולי קורונה. ראשון המצביעים במחלקה לזיהומיות א' היה יורי טקצ'נקו מחדרה, בן 73, המאושפז במחלקה 10 ימים. הוא לווה על-ידי הצוות לקלפי. צוות הקלפי המיועד היה ממוגן כולו, כנדרש. אחריו הצביע מסארווה ג'לאל בן ה 45 מערערה, שגם הוא זכה לממש את זכותו הדמוקרטית חרף אשפוזו.
אלכס גרינמן, אחראי מטעם בית החולים על הקלפיות בבית החולים, ציין כי בהלל יפה הוצבו שלוש קלפיות, אחת המשמשת כקלפי ניידת בין שתי מחלקות הקורונה. שתיים נוספות הוצבו למטופלים ולעובדי בית החולים שלא יכולים להצביע בשל עבודתם.
פורסם לראשונה: 11:27, 23.03.21