צבא סודן פוצץ אתמול 300,000 כלי נשק בטקס בבסיס צבאי במדבר. הפיצוץ היה חלק ממבצע לפירוק כלי הנשק הבלתי חוקיים ששטפו את המדינה במלחמות האזרחים שהתחוללו בה במשך עשרות שנים.
"המדינה שלנו סבלה מספיק", אמר בטקס הגנרל איברהים ג'אבר איברהים, שחבר במועצה הריבונית של סודן – הגוף הבכיר ביותר במדינה. "אנחנו הולכים לנקוט צעדים קשים מאוד כדי למנוע החזקת כלי נשק. עליהם להישאר אך ורק בידי הכוחות הסדירים", אמר איברהים בטקס בבסיס שנמצא 200 ק"מ מצפון לבירה חרטום.
מלחמות אזרחים רבות פקדו את סודן מאז עצמאותה ב-1956, כולל מלחמה שנמשכה מ-1983 ועד 2005 והובילה לבסוף להקמתה של דרום סודן ב-2011, והסכסוך הקשה בחבל דרפור שהחל ב-2003. המשטר האיסלאמיסטי של הנשיא לשעבר עומר אל-באשיר נלחם במורדים לא רק בחבל דרפור במערב המדינה, אלא גם במזרח סודן ובמדינות המחוז הנילוס הכחול ודרום קורדופאן.
ארגון המחקר Small Arms Survey העריך שבשנת 2017 היו בסודן 2.76 מיליון כלי נשק שהוחזקו בניגוד לחוק: 6.6 אקדחים על כל 100 תושבים. צבא סודן הודיע שכלי הנשק שהושמדו בטקס בבסיס נמסרו "מרצון" בשלוש השנים האחרונות. עבדל האדי עבדאללה, הגנרל שהוביל את קמפיין פירוק כלי הנשק, אמר שכעת מסירת האקדחים והרובים אינה על בסיס התנדבותי אלא בגדר חובה.
הקמפיין לפירוק כלי הנשק יצא לדרך אחרי הסכם הפסקת אש שנחתם בחודש שעבר בין ממשלת סודן – שחבריה השתלטו על השלטון אחרי הדחת באשיר ב-2019 – ומפקדי המורדים מקואליציית החזית הסודנית המהפכנית (SRF). הסכם השלום נועד לשים סוף לכמעט שני עשורים של סכסוך שגבה את חייהם של מאות אלפי אנשים, בעיקר בחבל דרפור. כוחות המורדים ישולבו בהדרגה בכוחות הביטחון של הממשלה, וישרתו ביחידות מעורבות.
דיפלומט מערבי הזהיר אתמול שלא בטוח שכל הארגונים החמושים יסכימו להתפרק מנשקם. חלק מארגוני המורדים סירבו להשתתף בהסכם הפסקת האש. אחד הארגונים, התנועה לשחרור סודן (SLM), ביצע מתקפה ביום שני. קבוצה אחרת, תנועת השחרור העממית של צפון סודן (SPLM-N), חתמה על הסכם הפסקת אש נפרד עם הממשלה. ההסכם מאפשר למורדים לשמור על נשקם "להגנה עצמית", עד שהחוקה הסודנית תשתנה ותפריד את הדת מהממשלה.