רצח ג'ורג' פלויד הוביל אשתקד למחאות ענק בארצות הברית וברחבי העולם, והלילה (בין שלישי לרביעי) התקבצו רבים לצפות יחד במתח בהכרעת דינו של "השוטר החונק" דרק שובין. ההרשעה החד-משמעית של שובין בכל שלושת סעיפי הרצח וההריגה נגדו הובילה להקלה גדולה בקרב הקהל שהתכנס במיניאפוליס, העיר שבה מת פלויד, ובערים נוספות. פעילי מחאה פרצו בקריאות שמחה, וחלקם גם בבכי. "עכשיו אני יכולה לנשום", אמרה ליאנה בלפילד, אישה שחורה, בפרפרזה על המשפט שאמר פלויד לפני מותו ("אני לא יכול לנשום"). הנשיא ג'ו ביידן ציין כי הרשעות מסוג זה "נדירות מדי" בארצו, ובירך על ההחלטה.
"זה מרגיש כמו התחלה של משהו מיוחד", הוסיפה בלפילד, בת 43. "הייתי צריכה להביא את הנכדים שלי לראות את זה". הקהל במיניאפוליס קרא בשמו של ג'ורג' פלויד כמה פעמים, ולאחר מכן יצא לצעדה בעיר. גם בוושינגטון, בניו יורק, בפלורידה ובערים נוספות ברחבי ארה"ב נרשמו הלילה חגיגות, ואל ההמונים שיצאו לרחובות הצטרפו נהגים שצפרו לאות תמיכה והשמיעו קריאות עידוד. כך למשל בברוקלין שבניו יורק התאסף קהל מחוץ לברקליס סנטר כדי לחגוג את ההרשעה, והבאים התחבקו וחלקם אף התפללו. בוושינגטון הבירה הגיעו רבים לשמוע את הכרעת הדין בכביש שעליו נכתב באותיות ענק "Black Lives Matter" בחודש יוני האחרון, אחרי מותו של פלויד.
רוב החוגגים ציינו כי הם מרגישים שהרשעתו המהדהדת של שובין היא אירוע היסטורי, שצריך להוות נקודת מפנה בכל הקשור למקרים מסוג זה בבתי המשפט. רבים אמרו כי לדעתם יש עוד דרך ארוכה עד לתיקון מלא של אי-השוויון בין הגזעים בארה"ב. מפגינים מחוץ לבית המשפט במיניאפוליס הדגישו כי עתה יש להתמקד גם בהעמדתה לדין של שוטרת אחרת במשטרת מינסוטה, קימברלי פוטר, שירתה בשבוע שעבר למוות בצעיר השחור דונטה רייט, כנראה אחרי שהתבלבלה בין האקדח שלה לבין מכשיר הטייזר.
כריס דיקסון, בן 41 ממיניאפוליס, בכה לאחר שנמסרה הכרעת הדין בעניין שובין. "קיוויתי שנקבל צדק, ונראה שקיבלנו", אמר. "אני פשוט גאה מאוד במקום שבו אני חי כרגע". ג'יימס ווקר, בן 39, שגר בשכונה שבה גדל פלויד ביוסטון שבטקסס, אמר כי "חייו של פלויד עדיין אבודים. לא הייתי קורא לפסק הדין הזה חגיגה. בואו נקרא לזה צעד ראשוני בדרך למה שצריך להיות עבור כולם. אני שמח על התוצאה". בשכונה של ווקר ופלויד ביוסטון התאסף הלילה הקהל לשמוע את הכרעת הדין בסמוך לציור קיר של דמותו של פלויד.
גם משפחתו של פלויד בירכה על ההרשעה, ואחיו פילונס אמר כי העבודה שלו עבור צדק רק החלה. "אני הולך להילחם בכל יום, כי עכשיו אני כבר לא נלחם רק עבור ג'ורג'. אני נלחם עבור כל האנשים בעולם הזה". פילונס סיפר כי הוא מקבל תמיכה מכל העולם, ואמר: "כולם אומרים לנו 'לא נוכל לנשום עד שאתם תוכלו לנשום'. היום כולנו יכולים לנשום שוב". בת זוגו של ג'ורג' פלויד, קורטני רוס, אמרה: "זה יום גדול לעולם, השינוי מגיע". לדבריה, "אמנם יהיה שינוי בעתיד, אבל יש לנו עוד הרבה תיקונים לעשות מהעבר. עלינו לפתוח מחדש תיקים שנסגרו ולהעמיד לדין את האחראים להם".
טראביס קיינס, חבר ילדות של פלויד, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "אפרו-אמריקנים רק רוצים שהתייחסו אליהם כמו אל בני אדם. זה כל מה שאנחנו מבקשים. זה יותר מדי?". לדבריו, "נמאס לנו מהאכזריות המשטרתית שנמשכת כבר שנים, נמאס לנו מהלינצ'ים הציבוריים האלה".
לפני שהוקראה הכרעת הדין, לונדון וויליאמס, ששהה בוושינגטון הבירה, אמר לסוכנות הידיעות AP: "אני עצבני מאוד, קשה להיות גבר שחור בחברה של ימינו. אם המושבעים יבחרו בהחלטה הלא נכונה, אני לא יודע עד כמה בטוח ארגיש". לאחר הרשעתו של שובין בכל הסעיפים, וויליאמס כיסה את פניו ובכה.
ונישה ג'ונסון, אישה שחורה שחגגה את ההרשעה בכיכר שזכתה לכינוי "כיכר ג'ורג' פלויד" במיניאפוליס, העידה: "ההחלטה הזו משמעותית מאוד עבורי. אני מתפללת עבור פלויד בכל בוקר בשעה שש. אני פשוט כל כך שמחה, הדרך שבה הוא נרצח הייתה נוראית".
טסיבה ליסבון, פעילה חברתית מפלורידה שנעצרה בספטמבר האחרון בהפגנת "Black Liver Matter", הסבירה את פרץ החגיגות: "פשוט התרגלנו כל כך שלא לקבל צדק. אני המומה כרגע. התרגלנו לשמוע חדשות לא טובות, ולכך שמערכת המשפט לא עומדת לצידנו".
ביידן: "זה היה רצח לאור יום"
לאחר ההרשעה התקשרו נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס למשפחת פלויד. ביידן אמר למשפחה כי "שום דבר לא ישפר את הרגשתכם, אבל לפחות נעשה כאן צדק. הוקל לנו כל כך". ביידן הוסיף כי הוא מקווה שההרשעה תאיץ את המאמצים הנעשים בקונגרס לחולל רפורמה במשטרה.
בהמשך, בנאום לאומה, בירך ביידן על ההרשעה, אך הוסיף כי לצערו היא "יותר מדי נדירה", מאחר ששוטרים רבים שגרמו למות שחורים בארה"ב לא הורשעו ברצח. הוא ציין כי הרשעתו של שובין היא "צעד ענק קדימה בדרכה של אמריקה לצדק", והוסיף: "זה היה רצח לאור יום, כתם על נשמתה של האומה שלנו, ברך על צוואר הצדק עבור כל האפרו-אמריקנים".
לדברי ביידן, "ההרשעה מכירה בגזענות המערכתית ובפערים הגזעיים שקיימים במשטרה ובמערכת המשפט הפלילית שלנו, וההרשעה הזו גם מתמודדת איתם ישירות". הנשיא הוסיף כי לאחר מותו של פלויד הוא שוחח עם בתו של פלויד, ג'יאנה, והיא אמרה לו שאביה שינה את העולם. "היום, כשדיברתי איתה שוב, אמרתי לה: 'אבא אכן שינה את העולם'".
ביידן התייחס גם למהומות שפרצו במהלך ההפגנות על מותו של פלויד בשנה שעברה: "המורשת של ג'ורג' היא לא הפגנות אלימות, אלא מורשת של שלום. אסור לנו להניח לקיצונים שאחראים לגניבת רכוש ולמהומות להצליח".
מלבד ביידן, אישים בכירים רבים נוספים בארה"ב בירכו הלילה על ההרשעה – בהם הנשיא לשעבר ברק אובמה, מושלים, חברי קונגרס וסנאט, מפקדי משטרה ועוד. רבים מהם ציינו גם הם שהדרך לצדק אמיתי בארה"ב עוד ארוכה. לדברי אובמה, "החלטת חבר המושבעים נכונה – אך דרוש הרבה יותר מזה כדי לעשות צדק אמיתי".
שובין הורשע הלילה ברצח מדרגה שנייה שלא בכוונה תחילה, ברצח מדרגה שלישית ובהריגה מדרגה שנייה, כל שלוש העבירות שיוחסו לו בכתב האישום. השופט הודיע כי בעוד שמונה שבועות ימסור את גזר דינו. הכרעת הדין התפרסמה כשברקע החשש שכל החלטה, לכאן או לכאן, עלולה להצית מהומות חדשות. בתי עסק ומבני ציבור במיניאפוליס, העיר שבה מת פלויד תחת רגלו של השוטר ושבה מתנהל המשפט, החלו להתמגן מחשש לאירועי ביזה והרס כבר ימים ארוכים לפני הכרעת הדין.
הלילה: סרטון חדש של ירי למוות בנערה שחורה
כתב האישום נגד שובין הוגש בגין האירוע שהתרחש ב-25 במאי אשתקד במיניאפוליס, מינסוטה: שוטרים נשלחו אז לחנות בשם Cup Foods אחרי שפלויד, גבר שחור בן 46, ביקש לקנות בה סיגריות ובתמורה נתן למוכר שטר מזויף. אחרי דין ודברים עם פלויד הזעיקו בעלי החנות את המשטרה, ואחד השוטרים שהגיעו היה דרק שובין. אף שלפי תיעוד נרחב מהזירה לא נראה שלשוטרים נשקפה סכנה כלשהי מצד פלויד, הם איימו עליו בנשק, ושובין ריתק אותו לרצפה באמצעות הנחת הברך על צווארו למשך 9 דקות ו-29 שניות. הוא לא פסק גם כשפלויד צעק שהוא אינו מצליח לנשום וקרא שוב ושוב לעזרה, בין השאר לאמו המתה. הריתוק נמשך אף שפלויד היה אזוק, ולבסוף הוא איבד את ההכרה, ובהמשך נקבע מותו.
המוות של פלויד הצית מהומות ענק בארה"ב, והוציא לרחובות מיליונים במסגרת מחאת Black Lives Matter ("לחיי שחורים יש ערך"). ההפגנות היו ברובן לא-אלימות, אבל חלקן הידרדרו לאירועי ביזה והרס, והן הפכו לסוגיה פוליטית מרכזית בשנת הבחירות בארה"ב. גם מחוץ לאמריקה נערכו הפגנות ענק במחאה על היחס לשחורים, ובתי עסק ומוסדות חינוך ברחבי העולם החלו לבחון מחדש את היחס שלהם לאזרחים שחורים ולבני מיעוטים בכלל.
ההכרעה במשפטו של דרק שובין מגיעה בשעה שאת ארה"ב שוב מסעירים אירועים שבהם מואשמים שוטרים בהפעלת כוח קטלני בלתי מוצדק נגד בני מיעוטים. המקרה הבולט ביותר היה זה שבו ב-11 באפריל, אז כאמור ירתה שוטרת למוות בדונטה רייט בן ה-20 בעת מעצר. לפי החשד, היא התבלבלה בין האקדח שלה לבין מכשיר הטייזר, והרגה אותו בשוגג. ארבעה ימים אחר כך התעוררה מחאה בעקבות סרטון שבו נראה שוטר יורה למוות בנער הלטיני בן ה-13 אדם טולדו במהלך מרדף, ממש בשנייה שבה הנער נפטר מאקדחו, מסתובב אל השוטר לא חמוש – ונראה כמי שמרים את ידיו לאות כניעה.
ממש הלילה, במקביל להרשעתו של השוטר החונק שובין, החל להעסיק את ארה"ב סרטון חדש, הפעם מקולומבוס שבאוהיו, שבו נראה שוטר יורה למוות בנערה שחורה, מקייה בראיינט בת ה-16. הסרטון צפוי גם הוא לעורר הדים בימים הקרובים. הוא צולם ליד בית בעיר, לדברי המשטרה אחרי שהשוטרים הוזעקו אליו בעקבות דיווח למוקד החירום על ניסיון דקירה. בתיעוד נראית בראיינט מסתערת על אישה אחרת, ואז זו נופלת לאחור. בשלב זה פותח השוטר בירי, ובראיינט מתמוטטת. אחר כך נראית לצדה על המדרכה סכין מטבח. ראש העיר קולומבוס אמר כי מבחינה ראשונית של הסרטון נראה שהשוטר נאלץ לפתוח באש כדי להגן על נערה אחרת. עם זאת, ראש העיר הביע דאגה מההשלכות שעשויות להיות לאירוע, וקרא לציבור לנהוג בדרכי שלום ולהתפלל למען המשפחה. מפרטים ראשונים על האירוע עולה כי בראיינט גרה בבית אצל משפחת אומנה, וכי התפתחה קטטה בינה לבין דייר אחר או דיירת אחרת.