מאות הגיעו אמש (חמישי) לכיכר רבין בתל אביב במסגרת מחאת העצמאים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, בעקבות הקריסה הכלכלית ונפילתם של עצמאים ובעלי עסקים רבים במשק בעקבות משבר הקורונה. במחאה השתתפו עשרות ארגונים מענף המסעדנות, התיירות, חיי הלילה, האירועים, הכושר, הבמה, האופנה, מורי דרך, השולמנים ועצמאים מתחומים נוספים. במקביל, מאות מפגינים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ברחובות תל אביב, כמדי שבוע, והפעם הגיעו עד יפו.
מארגני מחאת העצמאים ביקשו להבהיר שלא מדובר במחאה פוליטית אלא במחאה על הפרנסה. הם קראו לפתוח את המשק ולפצות את בעלי העסקים. רמי בז'ה, מראשי מחאת אנשי התעשייה, פתח את ההפגנה: "אדוני ראש הממשלה, אף אחד לא מבקש את ראשך. שר האוצר, אף אחד לא מבקש את ראשך. אנחנו מבקשים את שכלך הישר, הלא-פוליטי, שמקבל החלטות שטובות לכלכלה. גם אתם קיבלתם את הבדיחה הזאת שהרשת הכי מצליחה היום היא 'להשכרה' כי בכל הארץ אלה השלטים. אין לנו פרנסה ולמה? כי סגרו אותנו משיקולים פוליטיים".
ד"ר אבי מזרחי, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים אסף הרופא, הגיע לתמוך בעצמאים ואמר שמערכת הבריאות לא קורסת והגדיר את צעדי הממשלה "פאניקה". "רוב החולים בכלל מטופלים בבית. הסיכוי להחלים מצוין ובשום שלב לא היינו קרובים לקריסה בבתי החולים", אמר על בימת הנואמים. "הקורונה מחלה משמעותית ומורכבת בקבוצות מסוימות, אין להקל ראש בכך, אבל אין צורך לפחד ולהיות בפאניקה". עוד אמר כי "הבחירה בסגר היא לא הנכונה לטיפול במגפה. סגר הוא לא התרופה היחידה לטיפול במגפה".
הכלכלן פרופ' ירון זליכה אמר בנאומו על הבמה כי "נתניהו עסוק בחלוקת כספים להמונים. לא מתנות, הלוואות שצריך להחזיר. אנחנו עומדים בפני שנים איומות, אבל נתניהו עסוק במשפטו ובעצמו".
תמיר ברלקו, עצמאי בתחום המסעדנות, אמר על בימת האירוע כי "המצב מעולם לא היה ככה. הכול קורס. ממשלת ישראל, אנחנו לא מאמינים לכם. הכול תלוי בשיקולים פוליטיים, למה שנסגור את העסקים שלנו? איפה ההיגיון? תפסיקו לספר לנו סיפורים, תתעוררו ותתחילו לעבוד בשבילנו". הוא קרא לאנשי האוצר להיפגש עם העצמאים. "עד שזה לא יקרה, לא יהיה בסדר", אמר.
רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאים בישראל (לה"ב), הוסיף: "ממשלת ישראל משאירה אותנו פעם אחר פעם בלי עתיד, בלי תקווה, בלי תקציב. התקציב שהוא של כולנו הפך להיות כלי משחק. האנשים נמצאים בבית, מיואשים. הממשלה הפקירה אותנו לקריסה כלכלית".
בארגוני המחאה אמרו לפני ההפגנה כי "הממשלה המנותקת ביותר בתולדות מדינת ישראל החריבה את הכלכלה ואת העסקים הקטנים". לטענתם, הנזק שנעשה חמור מאוד ומאות עסקים ברחבי הארץ כבר נסגרו מפרוץ משבר הקורונה. "מפעלי חיים קורסים, עסקים נסגרים ואנשים פושטים רגל. בלי עתיד ובלי תקווה. אין תקציב, אין תכנון, אין אחריות, אין דוגמה אישית, אין רפורמות ואין מדיניות", אמרו מארגני המחאה.
למרות הירידה בתחלואה, קבינט הקורונה לא צפוי לשנות בשלב זה את מתווה היציאה מהסגר ולהקדים את פתיחתם של ענפים נוספים במשק. כזכור, על פי מתווה משרד הבריאות עסקים עם קבלת קהל צפויים להיפתח רק בשלב השלישי, הצפוי לצאת לפועל בעוד כחודש.
עצמאים רבים מספרים שטרם קיבלו מענקים נוספים מאז סיום הסגר הראשון, ושהם נמצאים על סף קריסה. המפגינים דורשים פתיחה מיידית של העסקים על פי מתווה הרמזור, זכות פיצוי של 25% החל ממרץ והחלתו רטרואקטיבית, מינוי פרויקטור כלכלי המבין במגזר העסקי וארנונה דיפרנציאלית.
מאות בצעדה נגד נתניהו
במקביל, התקיימה הפגנת מחאה בתל אביב שאותה הובילו שורת ארגוני צעירים, שמוחים בשבועות האחרונים נגד ראש הממשלה נתניהו. הם יצאו מכיכר הבימה לצעדה ברחובות העיר בהשתתפות מאות, והגיעו גם לכיכר רבין, שם הפגינו העצמאים. הם צעדו לאורכה של תל אביב וסיימו את צעדת המחאה ביפו.
מהמשטרה נמסר כי שוטרים מלווים את הצעדה, שאושרה ותואמה מראש. במשטרה קראו למוחים להקפיד על שמירת מרחק ועל עטיית מסכה שתכסה את הפה ואת האף. בתום הפגנה המשטרה שיבחה את המפגינים על התנהלותם, ומרה כי "במהלך הערב ניכר סדר מופתי ללא חריגים, תוך הקפדה על שלום הציבור, בריאותו וביטחונו וכן מזעור סכנות פוטנציאליות".
בסיום הצעדה, שני בלשים של מרחב ירקון עצרו ברחוב רוטשילד צעיר בן 18 מחולון, שבכיס שלו היו גז מדמיע ומברג. הוא נלקח לחקירה במשטרה בחשד שתכנן לפגוע במפגינים נגד נתניהו.
שלשום פרסמה המשטרה הודעה חריגה, שבה פנתה למובילי מחאת הצעירים בבקשה להגיע לפגישה עם בכירי מחוז תל אביב במטרה לעשות "תיאום ציפיות" לקראת ההפגנה אמש, אולם אף אחד מבין מובילי המחאה לא הגיע בטענה כי מדובר במחאה עממית ללא מארגנים.
"מוטב שהמשטרה תתעסק בשמירה על האזרחים ובהגנה על המפגינים שמותקפים מדי ערב ברחובות במקום להפיץ שקרים וספינים", נמסר מארגון "מחאת הצעירים". "מדובר במחאה עממית, מבוזרת ונטולת הנהגה. אם המשטרה רוצה לפגוש מנהיגים היא מוזמנת לפגוש אותם ברחובות, יש יותר מרבע מיליון כאלה".
רבים מבין המשתתפים הקבועים בהפגנות בתל אביב הגיעו הערב לצעדת מחאה בחיפה, שם הותקפו מפגינים בשבוע שעבר. מתנועות הצעירים "קומי ישראל", "הבעלבתים" ו-"החזית הורודה" נמסר כי "עלינו הערב לחיפה עם דגלים ורודים של חמלה ותקווה כדי לגלות סולידריות עם התושבים המקומיים שיזמו את הצעדה. הסולידריות עומדת בבסיס הערכים שלנו במחאה והיא התשובה להרס ולהסתה של הפוליטיקאים".
פורסם לראשונה: 20:35, 22.10.20