רוסיה הסלימה בצהריים (יום ה') את איומיה על קייב, כשבכיר בקרמלין, דמיטרי קוזאק, הזהיר כי אם יתפתח עימות צבאי במזרח אוקראינה, ארצו "תיאלץ" להגן על אזרחיה שם "בהתאם להיקף העימות הצבאי". אזהרות של רוסיה כי תגן על אזרחיה מעבר לגבולותיה כבר קדמו בעבר לפלישה שלה למדינות אחרות, בהן גאורגיה ואוקראינה, ולכן הן נתפסות כאיום ממשי. בהצהרותיו בצהריים הוסיף קוזאק כי אם מבצע צבאי גדול יחל במזרח אוקראינה – תהיה זו "תחילת הסוף של אוקראינה".
דבריו של קוזאק באים אחרי ימים של הסלמה במתיחות בין רוסיה לאוקראינה: בשבוע שעבר התריעה קייב כי רוסיה מתגברת ומניעה כוחות בגבול בין השתיים, וכי בדלנים פרו-רוסים הפועלים במזרח אוקראינה, אזור שבו התנהלה מאז 2014 מלחמת דמים, מפרים זה כמה ימים באופן שיטתי את הפסקת האש שהוכרזה שם ביולי שעבר. משקיפים אירופים והממשל האמריקני חיזקו את הטענות הללו, ודרשו מרוסיה הסברים. מוסקבה השיבה שהנעת הכוחות נועדה רק להגן על ביטחונה, ולא לאיים על איש.
ההסלמה במזרח אוקראינה נמשכה בזמן שחלף מאז, ובשלושת הימים האחרונים נהרגו עוד חמישה חיילים אוקראינים מירי של בדלנים פרו-רוסים, האחרון שבהם ממש הבוקר.
דברי-האיום של בכיר הקרמלין שצוטטו בצהריים באו דקות אחרי שמוסקבה הודיעה כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחח בטלפון עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, וכי בשיחה הוא האשים את קייב במעשים פרובוקטיביים במזרח אוקראינה העלולים להבעיר את המצב שם. הקרמלין מסר כי פוטין ומרקל הביעו שניהם דאגה מהמצב במזרח אוקראינה.
קודם לכן היום הודיע משרד ההגנה הרוסי כי הוא מעביר יותר מ-10 כלי שיט של חיל הים – בין השאר ספינות תותחים – מהים הכספי לים השחור כדי להשתתף בתרגיל שם. שלשום הודיעה רוסיה כי היא פותחת בתרגיל "מוכנות למלחמה", שבמסגרתו יתקיימו במהלך החודש יותר מ-4,000 תמרונים.
בצל המתיחות הגוברת הגיע היום נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי לביקור במזרח אוקראינה. בהודעה שפרסם בטוויטר מסר: "כמפקד העליון של הצבא, אני רוצה להיות עם חיילינו בימים הקשים. אני הולך לאזור ההסלמה". צבא אוקראינה מסר כי זלנסקי הגיע למזרח משום שרצה "להתרשם מקרוב" מהאירועים.
ביום שלישי האחרון, בצעד מתריס נגד רוסיה של פוטין, קרא זלנסקי לברית הצפון אטלנטית (נאט"ו) לגבש תוכנית לצירוף של אוקראינה לברית. מוסקבה, שרואה בנאט"ו את האיום הצבאי המרכזי עליה, מיהרה לתקוף אותו, והזהירה כי הושטת היד של קייב לברית הצפון אטלנטית עלולה להגביר את המתיחות בין המדינות. היום בצהריים הזהיר בכיר הקרמלין קוזאק כי הצטרפות של קייב לנאט"ו "תוביל להתמוטטות אוקראינה".
העימות המדיני-צבאי בין רוסיה לאוקראינה, שתי בעלות ברית לשעבר, החל עם הדחתו ב-2014 של נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' בהתקוממות עממית. אחרי סילוקו, בין השאר על-ידי התומכים בהתקרבות למערב, פלשה רוסיה לחצי האי קרים באוקראינה, וסיפחה אותו לשטחה, צעד שהביא להטלת סנקציות אירופיות ואמריקניות עליה. בשנים הבאות התחוללה במזרח אוקראינה מלחמה בין הצבא האוקראיני לבדלנים תומכי-רוסיה שדרשו עצמאות לאזור הזה, ויותר מ-10,000 בני אדם נהרגו בה. מאז הוכרזו כמה הפסקות אש, שנשמרו ברובן, האחרונה שבהן ביולי האחרון. הדיווחים על ריכוז הכוחות הרוסיים כעת מעוררים חשש מהתלקחות מחודשת.