הצלב האדום בלבנון הודיע הבוקר (ד') שלפחות 100 איש נהרגו בפיצוץ האדיר אמש במרכז ביירות. הלילה עדכן שר הבריאות הלבנוני כי כ-4,000 נפצעו בפיצוץ. בעקבות מספר הנפגעים וההרס הכבד מדינות ברחבי העולם הציעו סיוע הומניטרי ללבנון. בין המדינות שהציעו סיוע נמצאות גם ישראל ואיראן. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר ש"זה נראה כמו התקפה איומה", אך לפי שעה לא ברור על מה נשענים דבריו.
"אנחנו עדים לקטסטרופה אדירה", אמר ראש הצלב האדום בלבנון. "יש פצועים והרוגים בכל מקום – ברחובות ובאזורים שקרובים לפיצוץ ורחוקים ממנו". ההערכה היא שמספר ההרוגים יעלה, בשעה שצוותי החירום מחפשים ניצולים בהריסות. שר הבריאות הלבנוני אמר שהרשויות מתקשות לחפש אחר נעדרים בלילה מאחר שאין חשמל.
לפי חלק מערוצי הטלוויזיה הלבנונית, האסון התחיל בפיצוץ במחסן בנמל בביירות, שבו ככל הנראה אוחסנו זיקוקים. השריפה שפרצה באותו מחסן התפשטה למחסנים הסמוכים. באחד מהם אוחסנו טונות של אמוניום חנקתי, חומר שמשמש כדשן בענף החקלאות - ולעיתים גם להכנת מטעני חבלה מאולתרים.
לפי בכיר ביטחוני בלבנון במחסן היו כ-2,750 טונות של אמוניום חנקתי. כשהאש הגיעה למחסן אירע פיצוץ אדיר, שבו נפגעו גם צוותי הכיבוי שהגיעו למקום אחרי הפיצוץ הראשון. מושל ביירות מרוואן עבוד אמר שכבאים שנשלחו לאזור "נעלמו" אחרי הפיצוץ השני.
האמוניום החקנתי, שהוחרם מספינה שהגיעה לנמל, אוחסן במשך תקופה ארוכה במחסן ולא הועבר ממנו למרות החשש שהוא מסוכן. בהצהרה אמר ראש ממשלת לבנון חסאן דיאב שהחומרים היו באותו מחסן משנת 2014, ושהאחראים למחדל ישלמו מחיר כבד. דיאב הוסיף שבקרוב הוא יחשוף פרטים נוספים, אך כרגע הוא לא רוצה לפגוע בחקירה.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, מנגד, אמר ש"נראה שמדובר בהתקפה איומה". טראמפ נשאל בתדרוך עיתונאים שקיים בבית הלבן אם הוא בטוח שאכן מדובר בהתקפה ולא בתאונה, והוא השיב כי "כך זה נראה", על פי מה שאמרו לו, לדבריו, גורמים בצבא ארה"ב. "נראה שזה מבוסס על פיצוץ", ציין טראמפ. "פגשתי כמה מהגנרלים שלנו והם סבורים שזה לא סתם פיצוץ בתעשייה. זו הייתה התקפה. נראה שבאמצעות סוג של פצצה".
אחרי הפיצוץ, וההדף שהגיע בעקבותיו, חשבו תושבים רבים בביירות שרעידת אדמה חזקה הורגשה בעיר. הארגון הסיסמולוגי בירדן מסר אמש שעוצמת הפיצוץ בביירות שוות ערך לרעידת אדמה בדרגה 4.5 בסולם ריכטר.
ההדף של הפיצוץ האדיר הורגש היטב ברחבי ביירות: מבנים בנמל נהרסו כליל, מרפסות קרסו, חלונות התנפצו וברחובות נראו מראות אפוקליפטיים: הטלוויזיה תיעדה אזרחים שנלכדו בהריסות ותושבים ששוטטו פצועים ברחובות.
"זה היה סרט אימה, לא ראיתי דבר כזה מאז מלחמת האזרחים", אמר מרוואן רמדאן, שהיה במרחק של 500 מטר מהנמל ונפצע ברגלו מהדף הפיצוץ. "זה היה כמו פצצה גרעינית", סיפר בבהלה וואליד עבדו, שגר בשכונה שסמוכה לביירות. אישה כבת 70 שגרה בעיר, שחוותה שנים של מלחמות ופיגועים, אומרת: "עברתי הכול, אבל דבר כזה לא ראיתי. כל הבניינים קרסו. אני הולכת בין זכוכית והריסות, בחושך".
תיעוד שעלה לרשתות החברתיות הראה ענן עשן בשמי הנמל, אחרי הפיצוץ הראשון. לאחר מכן אירע פיצוץ אדיר ובעקבותיו נראה "כדור אש" בשמיים. עדת ראייה סיפרה שהיא ראתה עשן מיתמר באזור הנמל, ולאחר מכן שמעה פיצוץ וראתה להבות ועשן שחור בשמיים. "כל החלונות במרכז העיר נשברו ואנשים הסתובבו פצועים. זה כאוס טוטאלי".
עד ראייה ששוחח עם רויטרס סיפר: "ראיתי כדור אש ועשן מיתמר בשמי ביירות. אנשים צרחו ורצו מדממים. מרפסות התפוצצו ונעקרו מהבניינים. החלונות בבניינים הגבוהים התנפצו והזכוכיות נפלו לרחוב".
מושל ביירות מרוואן עבוד פרץ בבכי בשידור חי ואמר כי "האסון מזכיר את הירושימה. בחיים לא ראיתי הרס כזה גדול ונרחב, זה אסון לאומי". לדבריו, חצי מהעיר ביירות נפגעה קשה בפיצוץ. בין השאר נגרם נזק לשדה התעופה הראשי של ביירות, שרחוק 10 ק"מ מהנמל. לפי הדיווחים נזק נגרם גם ללשכת ראש הממשלה חסאן דיאב ולמעונו הרשמי של הנשיא מישל עאון.
אזרחים סיפרו שחלונות התנפצו גם בבתים בשכונות ראוש שבמערב ביירות וברביע שבמזרח העיר, שרחוקה מראוש 10 ק"מ. גם בקפריסין, שנמצאת 110 ק"מ צפון מערבית לביירות, דיווחו אזרחים ששמעו את שני הפיצוצים. תושב ניקוסיה סיפר שהבית שלו רעד.
פרחאן האק, דובר באו"ם, אמר לכתבים שלא ברור עדיין מה גרם לפיצוץ: "אין לנו מידע על מה שבדיוק קרה ומה גרם לו, והאם מדובר בתאונה או בפעולה מכוונת". כוח יוניפי"ל מסר שחלק מאנשיו נפצעו – חלקם באורח קשה.
בכינוס חירום של המועצה העליונה לביטחון בלבנון היא מסרה שבכוונתה להכריז על ביירות אזור מוכה אסון. לאחר מכן, הכריזה המועצה על מצב חירום בביירות למשך שבועיים ועל המלצתה להקים ועדת חקירה שתידרש להציג ממצאים תוך חמישה ימים. המועצה הכריזה גם על העברת הפעילות מנמל ביירות לנמל טריפולי שמצפון לבירה ועל שלושה ימי אבל לאומי.
הפיצוץ היה שלושה ימים לפני שבית משפט שנתמך על ידי האו"ם אמור למסור את גזר הדין במשפטם של ארבעה נאשמים מחיזבאללה שאחראים לפיצוץ מכונית התופת בהתנקשות ברפיק אל-חרירי, ראש הממשלה לשעבר, בשנת 2005.
ההתנקשות בחייו של אל-חרירי הייתה במרחק של 2 ק"מ מהנמל בביירות. אישה במרכז העיר שנזכרה באותו חיסול אמרה אמש שהפיצוץ בנמל "הרגיש כמו רעידת אדמה והיה גדול יותר מהפיצוץ בחיסול רפיק אל-חרירי".
בגלל האסון בביירות ביטל מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה נאום שתוכנן להיום. בהתייחסות רשמית לאסון לא הזכיר חיזבאללה את ישראל וקרא לסולידריות ולאחדות בלבנון. "אסון לאומי דורש מכל הלבנונים לאחד כוחות כדי להתגבר עליו", אמרו בארגון והבטיחו להעמיד כל סיוע שיידרש.
האסון בנמל ביירות מגיע בתקופה קשה במיוחד בלבנון. מלבד מגפת הקורונה סובלת המדינה ממשבר כלכלי שנחשב לקשה ביותר בעשרות השנים האחרונות. ערכה של הלירה הלבנונית איבד 80% מערכו, האינפלציה גואה וקרוב למחצית מהתושבים במדינה הקורסת נמצאים מתחת לקו העוני.
גורמים ישראלים הודיעו אמש שישראל לא קשורה לפיצוץ שהיה בביירות. ישראל הציעה לממשלת לבנון סיוע הומניטרי רפואי. הפנייה הישראלית נעשתה בהנחיית שר הביטחון בני גנץ ושר החוץ גבי אשכנזי דרך יוניפי"ל, האו"ם וצרפת, וכללה הצעה לשלוח ציוד רפואי ולקלוט בארץ פצועים. מדינות נוספות שהציעו סיוע הן איראן, ארה"ב, בריטניה, צרפת, קנדה וטורקיה.
פורסם לראשונה: 22:01, 04.08.20