דיון מיוחד במליאת הכנסת במלאות 25 שנה לרצח ראש הממשלה יצחק רבין, עבר לדיון בטענות ראש הממשלה בנימין נתניהו על הסתה כלפיו: "25 שנים אחרי רצח רבין יש הסתה מפורשת לרצח כלפי ראש הממשלה ובני ביתו חדשות לבקרים ואיש כמעט אינו פוצה פה". גם יו"ר הכנסת יריב לוין האשים: "אנו עדים כיום להסתה כלפי ראש הממשלה". ynet העביר את הישיבה בשידור ישיר.
- פרויקט מיוחד - השינוי שעברתי בעקבות רצח רבין
נתניהו סקר בתחילת דבריו את ההיסטוריה הענפה של רבין, ואמר: "25 שנים חלפו מאז הרצח הנורא. נזכור שבעברו הרחוק של עמנו ידענו אסונות לאומיים שקנאים חסרי רסן עשו דין לעצמם ואם נרשה לאנשי שוליים לנהוג כך היום - שוב נמצא עצמנו על סף התהום. כולנו חייבים להוקיע תופעות הרסניות של הסתה לאלימות וביזוי מכל צד שהוא כולנו חייבים לגנות בתוקף גילויי בפועל של אלימות פוליטית ואחרת מכל מחנה שהוא".
נתניהו הוסיף: "צרור יריות בכיכר העיר לא היה ולא יהיה תחליף להכרעת העם בקלפי. ההכרעה הזאת מושגת למדינה דמוקרטית לוויכוח נוקב עם דעות מגוונות בשכנוע על במת הכנסת ומעל במת התקשורת. הדמוקרטיה תלויה בכך שהתקשורת לא יציגו דעה אחידה חד-גונית ואם מישהו מביע דעה אחרת מוכה מיד.
"זאת הגדולה של הרשתות החברתיות, הן לא פתוחות לדעות מלמעלה, של קבוצה קטנה. כל עוד הרשתות מאפשרות את חופשי הביטוי ומי שקולו מושתק בתקשורת, הן תורמות תרומה חשובה לדמוקרטיה. אבל גם שם ברשתות צריך לשמור שלא ייחצו קווים אדומים, אסור שתהיה שום הסתה לרצח ואלימות מכל צד שהוא".
ראש הממשלה ציין כי "לפני 25 שנים, כמה שבועות אחרי הרצח של רבין, אמרתי בכנסת 'היסוד של כל חברה דמוקרטית הוא השיח הנוקב בשאלות העומדות על סדר יום'. אז לא הסתה לאלימות מסכנת את המשטר הדמוקרטי, אלא גם השתקת יריבים פוליטיים שהיא סכנה אמיתית לכל חברה שהיא.
"ברגע שאזרח כלשהו עובר מפולמוס פוליטי סוער ככל שיהיה להטפה לרצח יריביו, הוא חוצה את הקו שמפריד בין שיח ציבורי לגיטימי לפעולה נבזית. האשמת יריבים פוליטיים לרצח רק בשל עמדתם החריפה היא פעולה אנטי-דמוקרטית שפוגעת בחופש הדיבור".
בשלב זה התייחס נתניהו לטענות על הסתה כלפיו לרצח: "אסור לרמוס את חופש הביטוי ואסור לקבל הסתה לרצח מכל צד שהוא. לא כלפי ציבור כזה או אחר - לא יהודים, לא ערבים, לא מפגינים ולא כלפי מנהיגים. היום, 25 שנים אחרי רצח רבין, יש הסתה מפורשת לרצח כלפי ראש הממשלה ובני ביתו חדשות לבקרים ואיש כמעט אינו פוצה פה. אם תרצו אתן ציטוטים אבל זה מעל ומעבר".
"מי הסית נגדך לרצח?"
חברי הכנסת תמר זנדברג ויאיר גולן ממרצ הפריעו לנאומו של נתניהו. גולן שאל את ראש הממשלה: "מי הסית נגדך לרצח?". אחר כך אמר נתניהו: "לפני מחצית היובל, במסגרת הפולמוס על הסכמי אוסלו, עמדתי על זכותי להשמיע את דעתי המנוגדת לממשלה, לא רק זכותי אלא חובתי לנושאים גורליים לעצם קיומה של ישראל. כיבדתי את רבין, הערכתי את תחושת השליחות שלו ואת הביישנות שאפיינו אותו.
"במקביל חלקתי עליו, התנגדתי בתוקף, וזה מתועד פעם אחר פעם, את קריאות ה'בוגד' כלפיו, אבל באותו הזמן חשבתי שרבין וממשלתו טועים בנכונות למסור שטחים לפלסטינים, שכל בר דעת מבין שהם ישמשו לבסיס תקיפה. הטעות הייתה בתפישה ששלום עושים עם אויבים.
"האמנתי אז ואני מאמין היום ששלום עושים עם אויבים שהחליטו להפסיק להיות אויבים, לא עושים שלום מדומה עם מי שמשתמשים בהסכם שלום לשפר מעמדות להמשך המאבק בישראל. אין דבר כזה 'קורבנות שלום', יש קורבנות טרור וטרור הוא טרור ושלום הוא שלום".
נתניהו הזכיר את הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין, וציין בסיום דבריו כי "יצחק רבין ראוי לתודות העם כולו על הסכם השלום עם ירדן, שפער סדק חשוב בחומת העוינות הערבית. באוקטובר 94' אמרתי לו כראש אופוזיציה 'אני מבריך אותך על צעד משמעותי שמאחד את רובו של העם כי כוחנו באחדות, במלחמה כמו בשלום'. נמשיך להציג קדימה את ישראל שהייתה כה יקרה לרבין ושעבורה פעל כל חייו".
"אם הבטחת משהו - תקיים"
יו"ר האופוזיציה ח"כ יאיר לפיד אמר: "משפחת רבין, המורשת האמיתית של רבין היא לא השלום והמלחמה, אלא האמון. רבין נרצח מפני שהרוצח האמין לו, הרוצח האמין שרבין לא ייסוג ולא ימצמץ ויתקפל כל עוד הוא חי. הוא רצח מפני שאמר 10 דקות לפני שנרצח 'אני רוצה שהממשלה תמצה כל שמץ לקדם ולהגיע לשלום כולל'. ואם רבין אמר - הוא התכוון. אם הוא לא היה נרצח - זה מה שרבין היה עושה".
לפיד הוסיף: "זה מה שעושים מנהיגים, אומרים את האמת שלהם ואז נאבקים על האמת שלהם. רבין לא מוגדר בידי מותו אלא בידי חייו, המורשת של רבין היא מודל המנהיגות שלו. מודל המנהיגות של רבין היה פשוט מפני שרבין האמין בדברים פשוטים, האמין שמנהיג צריך לומר אמת, שצריך להיות נדיב בקרדיטים כשיש הצלחות ובעיקר להגדיר מטרות ולא לשרוד מיום ליום ולפעול למענו בכל דרך.
"רבין האמין שישראל צריכה להיות מדינה חזקה ושוחרת שלום, אז הוא הקדיש את החלק הראשון של חייו להפוך אותה למדינה חזקה ואת החלק השני של חייו לשלום, ועשה את שניהם באותו אופן. הוא הגדיר מטרה בקול רעם וברור ואיטי ואז התחיל ללכת. אף אחד לא שאל לאן הוא הולך, כולם ידעו, גם יריביו לא הרגישו מרומים ואולי זאת המחמאה הגדולה ביותר".
לפיד הזכיר בדבריו מה שבעיניו נתפש כ"מורשת רבין": "זה אומר להגדיר מהי האמת שלך ואז תהיה מוכן להיאבק למענה. האמת שלך היא צורת החיים היחידה שכדאי לחיות איתה. אם הבטחת משהו - תקיים, אם הגדרת מה טוב לישראל - זה חשוב יותר ממה שחשוב לך. יהיו קשיים בדרך כי מטרות גדולות מייצרות קשיים גדולים. תעמוד בהם. מהות התפקיד היא עמידה בלחצים. זה לא לחפש אשמים גם כשכל העולם אומר לך לוותר ולהיכנע".
יו"ר האופוזיציה הוסיף: "יצחק רבין לא נכנע מעולם, יש חיילים שנכנעים והדרך היחידה לעצור אותם זה שלושה כדורים בגב. מה שהוא הוריש לנו זו האמת הפשוטה וצריך להמשיך לנסות להביא שלום. לא בטוח שנצליח אבל אסור לנו להפסיק לנסות, אנחנו לא אמורים להוריש לילדינו את הפלסטינים ואת הסכסוך, אם יהיה סדק ניכנס בו ואם יהיה רגע אסור לפספס.
"תפקידנו כולם הוא למנוע את הסכנה הזאת, לא להמציא הזיות ולהמציא שהבעיה תיעלם מעצמה. כשרבין נרצח היו בין הירדן לים 5.4 מיליון יהודים ושלושה מיליון ערבים. היום יש 6.5 מיליון יהודים ו-6.5 מיליון ערבים. להעמיד פנים שזה לא קורה זו לא מדיניות, זו בריחה מאחריות".
לפיד ציין כי "רבין ידע שקושי זה אתגר שאתה מתגבר עליו. זה הרגיז אנשים והביא למותו, אבל לאף אחד לא היו ספקות מה האמת שלו. כולם ידעו שההתלבטויות היו חלק מהאמת שלו, אנחנו לא חיים בעולם מושלם ואין פתרונות מושלמים. זה לא אומר אבל שנוותר על הרצון להתקדם. אוסלו היה תהליך פגום שנעצר באמצע ויצר תוצאה פגועה, הוא רק היה רע פחות מהאלטרנטיבה והיא הייתה ועודנה לא לעשות שום דבר.
"בעיני רבין, האפשרות הזאת לא הייתה קיימת והיום זו המדיניות הרשמית של מדינת ישראל. ההסכמים עם האמירויות, בחריין וסודן הם מבורכים, אבל הם מוצגים לציבור כהוכחה שאין סיבה להתקדם עם הפלסטינים וזה קוצר ראייה נורא. הם צריכים להיות הצעד הראשון להיפרדות עם הפלסטינים, זה האינטרס הישראלי ולא שלהם. אם ישראל תוריד משולחן את פתרון שתי המדינות, אז מה כן הפתרון? בדיוק בגלל זה רבין נכנס לזה. הוא הבין שחובתו כמנהיג לגעת במשהו שאיש לא מעז לגעת".
בסיום דבריו אמר ח"כ לפיד במבט למתרחש בהווה כי "ישראל נמצאת באחד הרגעים הקשים שלה. לא רק המגפה, ההסתה חזרה. אותה הסתה בידי אותם אנשים. הפילוג, השסע, הכול כאן. אנחנו חיים בעולם שכל מושג האמת אצלם מעורער, האמת והשקר מקבלים מעמד שווה. האלימות היא כלי לגיטימי להנהגה כושלת. רבין היה אומר 'אל תבלבלו את המוח, אל תתגעגעו אליי. לכן תתקנו, זה התפקיד שלכם'".
גם שר הכלכלה ויו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ דיבר בישיבה המיוחדת לזכרו של רבין. "המחשבה מה אילו זה לא היה קורה לא מרפה - מה היה מצבנו המדיני והכלכלי אילולא המעשה של הנבלה, של הרוצח", אמר השר פרץ. "איננו יודעים באמת את התשובות ולא נדע איך היו מתפתחים הימים ואילו מהלכים היו נרקמים. לנצח נישאר עם תחושת החמצה גדולה.
"אני חושב עליו בחצי השנה האחרונה, מה היה אומר על השיח הציני והשטחי שקיים אצלנו. אני רק יכול לתאר לעצמי עד כמה היה קשה לשכנע אותו לצלם סרטון או להשתתף במלחמת ציוצים, והוא היה מעיר לי על התרבות של הגימיקים. אני לא מתיימר לדבר בשמו של יצחק, ראיתי אותו ברגעים מכוננים ולעיתים כשטובת האומה עמדה לנגד עיניו הוא הסכים להתפשר".
פרץ ציין בדבריו את ממשלת האחדות הנוכחית ואמר בהקשר זה: "שלוש מערכות בחירות בהן הציבור היה בקמפיין מתמשך, הביאו את העם לקרע שמאיים לפרק את החברה הישראלית מבפנים. 'אין לנו מדינת ספייר', אמר רבין ועם זה הגיע לכינוס עבודה שהיה בדיון על הקמת ממשלת אחדות עם הליכוד. לא הסכמתי להצטרף לממשלה צר, אבל כשגנץ קיבל החלטה אמיצה בשל המשבר - החלטתי לתמוך במאמץ הזה למרות ההתחייבות שנתתי.
"ידענו שהציבור יגיב בכעס ולמרות זאת בחרנו להירתם למאמץ הלאומי ולתרום את חלקנו. אם בשל המאמץ זה ירפא את היחסים בין כל אזרחי ישראל, ואם בשם המאמץ הזה נשלם מחיר פוליטי - אז המחיר ראוי". פרץ פנה לראש הממשלה נתניהו: "קראת לכולנו להיכנס תחת האלונקה וכך עשינו, באנו לשרת את ישראל. אין לנו כוונה שהאלונקה הזאת תהפוך לפריון מלכותי, גם לא שלך, כי בימים האלה אתה גם חייב לרדת משם".
"אף צד אינו נקי מהשיח הבוטה"
את הישיבה פתח יו"ר הכנסת יריב לוין שאמר: "גם בחלוף 25 שנים מאותו רצח נורא, שנאת האחים, ההסתה הפרועה, ההתלהמות, וכן גם האלימות, לא עברו מעולמנו. הגיעה העת שכולנו ננהג אחרת.
"רבין היה נכון להיאבק על מה שהאמין בו ולהוביל מהלכים שנראו בעיניו נחוצים, גם כאשר היו שנויים במחלוקת. אכן, היו רבים שהאמינו בדרכו, היו רבים שחלקו עליה. אבל ממרחק השנים אי אפשר שלא לחוש הערכה לרבין המנהיג והאדם, ולתרומתו לתקומת המדינה ולבניין הארץ".
לוין אמר עוד: "אנו עדים בימים אלו לקיטוב, לשיח מתלהם, ולאווירה שאין לה מקום גם כאשר ישנם חילוקי דעות עמוקים. 'בוגד', 'עבריין', 'קלגס', 'קומיסר' – הן רק דוגמאות מעטות לשלל גילויי האלימות המילולית, הנאצות וההסתה המופנים כמעט מדי יום כלפי ראש הממשלה, כלפי שרים, כלפי חברי כנסת וכלפי מנהיגי ציבור אחרים. השיח הבוטה משתולל ברחובות, ולצערי אף צד ואף אחד אינו נקי ממנו".
מוקדם יותר היום אמר הנשיא ריבלין בטקס האזכרה הממלכתי "נר יצחק" במשכנו: "בכל שנה אני מדליק את נר יצחק ומרגיש כמה האדמה שבחוץ בוערת והשנה עוד יותר מתמיד אנחנו מתכנסים כאן ואני חושש יקיריי, חושש שהלהבות הגבוהות שבתוכנו מסכנות את הבית שלנו, של כולנו. מסכנות את המרקם הישראלי שבנינו בעמל רב כל כך.
"הרצח של ראש הממשלה יצחק רבין היה רצח פוליטי. הרוצח הנתעב של ראש הממשלה חשב שיש לו לגיטימציה לחסל כך, הלכה למעשה, את קיומה של אי הסכמה פוליטית חריפה ועמוקה. אני הייתי בצד המנוגד ליצחק רבין בוויכוח הפוליטי הזה. כמוני היו עוד רבים אחרים. ורובנו, משוכנעים עד העצם בצדקת דרכנו לא האמנו לרגע, לא דמיינו לרגע את תרחיש האימה שאליו נגיע במאבק האידיאולוגי הזה".
עוד אמר הנשיא ריבלין בטקס: "25 שנים אחר כך המדינה נקרעת כמו ים סוף בין שני מחנות והשנאה מבעבעת לנו מתחת לרגליים. לא יכול להיות שיונפו שלטים שקוראים למותם של אזרחים. לא יכול להיות שעיתונאים יחיו תחת איומים. לא יכול להיות שאזרחים יכו אזרחים. לא יכול להיות שתופנה אלימות מילולית קשה כלפי שוטרים. ולא יכול להיות שיהיה מי שיעז להעלות בדעתו שרצח פוליטי, של ראש ממשלה, שר, נשיא, חבר כנסת, אפשרי בכלל".
דליה רבין, בתו של ראש הממשלה המנוח, אמרה בטקס: "25 שנים ואני פוקחת עיניים כל בוקר והלב נחמץ. לאן הגענו? מדינה שקועה בבוץ תובעני של מגפה נוראית חסרת תקדים ובמציאות של חברה משוסעת ומפולגת מאי פעם נחשפים כל מחדלי השלטון.
"המציאות של עשרות אלפי אנשים שנשלחים לחל"ת ולאבטלה, לשוקת שבורה ולחוסר של אנשים שנשארו ללא פרנסה וללא תקווה. המציאות הזאת שמצטרפת להסתה נגד כל סמלי השלטון ואכיפת החוק מול השיסוי של איש באחיו מקרקעת את היסודות של הדמוקרטיה הצעירה והשבירה שלנו. המציאות הזו מאיימת על קיומנו בפעם הראשונה מתוכנו ולא מצרינו".
ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ אמר בטקס במשכן הנשיא: "אם אנחנו רוצים לשמור את מורשתו של יצחק נשאל את עצמנו במראה של 25 שנה איפה היינו ואיפה אנחנו נמצאים באמת ועם זה אנחנו צריכים לעשות משהו.
"מה זה ה'אנחנו' הזה? קודם כל זה המנהיגים. אם אנחנו לא מצליחים לנהל דיון בכנסת או הממשלה, איך נצליח לנהל שיח ברחוב? אם לא תהיה לנו דרך ארץ במשכננו שלנו, מה נגיד לאנשים ברחוב עצמם? מה לא ראינו לאן זה הגיע? מה אנחנו לא רואים את האלימות ההולכת ומפרסמת בחברה? אנחנו רואים וכמנהיג עם אנחנו צריכים לפעול נגד הדבר הזה".
ראש השב"כ נדב ארגמן אמר הבוקר בטקס השנתי של השירות לזכרו של רבין כי "באותו ערב מר ונמהר נחל השירות כישלון צורב, כישלון מבצעי וכישלון מודיעיני כאחד. את הצריבה הזו אנו מרגישים כל יום, כל שנה ולא רק ביום הזיכרון. אך אין אנו רשאים רק לכאוב ולהכות על חטא. חובה עלינו להתיך ולחשל את הצריבה הזו, ללמוד לקח ולהיות טובים יותר".
"חשוב שנזכור, כמאמר השיר - כולנו רקמה אנושית אחת. גם אם יש בקרבנו מחלוקות, אסור שיובילו לקרע בתוכנו - כי אנחנו עם אחד, יש לנו ארץ אחת ומדינה אחת לשמור עליה מכל משמר. יותר מכל הציוויים שהשאיר לנו רבין בחייו, זה אולי הציווי המרכזי שהותיר לנו במותו. נעשה הכול כדי להיות ראויים למורשתו. יהי זכרו ברוך".
בהכנת הכתבה השתתף יואב זיתון