בתום היום הראשון לפטור מעטיית מסכות בשטחים פתוחים, ניכר היה שהסכר נפרץ ורבים נאלצו להעיר לאזרחים על אי-עטיית מסכות במעליות ובמקומות סגורים. בעוד כמה מומחים אמרו כי הסרת מסכות בשטחים סגורים עלולה להוביל בסופו של דבר לעלייה בשיעורי התחלואה, אחרים אמרו שיש הבדל בין רמת הסיכון בקרב מחוסנים לבין רמת הסיכון של אזרחים שלא התחסנו.
"אני חושבת שאם אנשים יהיו בחוץ בלי מסכות כשהם במרחק לא יקרה כלום", אמרה פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. "אם הם יורידו את המסכות גם כשיהיו בהתקהלויות או בפנים, אז אני צופה שתהיה עלייה בתחלואה ואנחנו צריכים נורא להיזהר. צריך משמעת עצמית".
פרופ' רהב ציינה כי אנשים חושבים ש"הקורונה נגמרה". "הלוואי שאפשר היה להגיד את זה, אבל אני לא בטוחה", היא אמרה. "אני מאוד מקווה שכן, אבל זה עדיין מוקדם לבוא ולהגיד את זה. בואו נישאר עוד עם מסכות, בטח בפנים. יכול להיות שהכול יהיה בסדר, אבל הסיכון גבוה. המסכות לא יהיו כאן לעולם".
היא הוסיפה כי "כשלא תהיה קורונה ונראה שאנחנו כמה שבועות ללא תחלואה בכלל, אולי יהיה אפשר להוריד מסכות. כרגע זה עוד מוקדם מידי לטעמי. לא גמרנו עם הקורונה".
פרופ' יניב שרר, מנהל בית החולים ברזילי באשקלון, קרא לגופים הרשמיים לקחת אחריות ולוודא שמה שמתאפשר בחוץ – לא יקרה בפנים, כלשונו. "בבית החולים שלנו לא נאפשר לעובדים ואורחים לשהות בחללים סגורים ללא מסכות. אני מצפה גם ממוסדות אחרים לעשות כן, וגם בעסקים פרטיים. צריך לאכוף את זה בקפדנות בכל מקום סגור. האתגר יהיה משמעותי בקיץ. מדובר במאמץ לאומי שכולם צריכים לקחת בו חלק".
פרופ' דוד גרינברג, יו"ר החטיבה לרפואת ילדים בבית החולים סורוקה וחבר הצוות לטיפול במגפות של משרד הבריאות, אמר כי במקומות צפופים, גם אם בחוץ, עדיין יכולה להיות הדבקה. "תהיה שאננות לגבי חללים סגורים, חד משמעית", הוא הוסיף. "אנשים מבינים שאם אפשר להוריד בחוץ – אפשר גם בפנים. האם זה מפחיד? מי שמחוסן לא אמור לפחד. בקרב לא מחוסנים יכולה להיות עלייה בתחלואה, בעיקר בקרב ילדים".
"אנשים אומרים שהם בריאים ושאין צורך"
גם בקרב אזרחים אין קונצנזוס ממשי בכל הנוגע לפטור מעטיית מסכות. בעוד חלק חושבים שיש לבטל את השימוש במסכות באופן כולל, אחרים מודים שימשיכו לעטות מסכות גם בשטח פתוח – אף שאין חובה כזו.
"אני מכיר את הקהל הישראלי. ברגע שההוראה הגיעה הוא יבחר לחשוב שזה אומר שגם בחנויות סגורות מותר ואף חובה להוריד מסכה, כי ככה החוק קובע", אמר שחר סינגר, שטוען שיש להפסיק להשתמש במסכות לחלוטין – ולא רק בשטחים פתוחים. "ברגע שהוא שומע שאין צורך במסכות במרחב הציבורי – הוא מתרגם את זה ל'אין צורך במסכה בחנות, כי היא במרחב הציבורי'".
סינגר טען כי ההקלה עלולה רק להקשות על מוכרים בחנויות. "ראיתי מקרים של אנשים שלא רוצים לשים מסכה כי הם בריאים ולא אכפת להם לסכן ואז מופתעים למה מעיפים אותם או מסרבים לתת להם שירות. שיישארו עם המסכה בפנים – ואם קשה להם לנשום – שייצאו החוצה".
יעל סיבוני כהן, תושבת אילת, טיילה אתמול בקניון בעיר וסיפרה על מקרים רבים שבהם הבחינה באזרחים ללא מסכות. "לאיפה שלא נכנסתי היו אנשים בלי מסכות ואף אחד לא העיר להם. בחנויות ובמעליות נאלצתי להעיר לאנשים שהסתובבו חופשי בלי מסכות", אמרה. "ברגע שאמרו שאפשר להסתובב בלי מסכות בחוץ, אנשים קיבלו את הלגיטימציה להסתובב גם בשטחים סגורים בלי מסכה".
לדבריה, "בכל מקום הרגשתי שאני צריכה לנהל ויכוח. זה היה פשוט קטסטרופה, ועכשיו מרגישים את ההתרופפות של ההנחיות אצל אנשים כי הישראלים חסרי משמעת. בהחלטות כאלה צריכה להיות גם אכיפה. המשטרה צריכה להסתובב בתוך השטחים הסגורים ולהטיל קנסות על מי שמפר את ההנחיות כי אחרת אף אחד לא מקשיב".
ניר ארנון סיפר כי הוא מתכוון להמשיך לעטות מסכה גם בחוץ. "אין בדיוק אפס חולים וגם החיסונים הם לא 100%", הוא הסביר. "יש אופוריה והתרופפות באוויר והרבה רואים את הקורונה כמובנית מאליה. לפני חצי שנה רוב האנשים שמרו על ההנחיות, אבל עכשיו אין גבולות והמשטרה לא אוכפת. אנשים רק מחפשים איך להוריד את המסכה".
פורסם לראשונה: 23:16, 18.04.21