מנהיג ארגון הימין הקיצוני Proud Boys – ארגון שנמנה עם תומכיו הראשיים של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ונוהג להתלונן על קיומה של רשת "דיפ סטייט" המושכת בחוטים בארה"ב – שימש בעבר כמודיע של הרשויות, אחרי שנעצר בגין הונאה. כך עולה ממסמכים שנחשפו בימים האחרונים בבית משפט, בעקבות מעצרו של האיש בוושינגטון יומיים לפני מהומות הקפיטול.
המסמכים חושפים כי המנהיג, הנרי "אנריקה" טריו, סייע בחשאי לרשויות אכיפת החוק בשלל חקירות אחרי שנעצר בשנת 2012 בגין הונאה, והוא סיפק להן מידע שעזר להן לעצור אחרים.
Proud Boys נחשב לארגון ימין קיצוני שוביניסטי המיועד לגברים בלבד. הוא עלה לכותרות בארה"ב אחרי שבקיץ האחרון הפגינו אנשיו נוכחות ברחובות בצל מחאת Black Lives Matter והואשמו לא פעם בשימוש באלימות, ואחרי שבעימות הנשיאותי הראשון מול ג'ו ביידן סירב הנשיא דאז טראמפ לקרוא מפורשות לארגון להימנע מאלימות על רקע הבחירות, ובמקום זאת הסתפק בקריאה "עִמדו מנגד והיכונו", שפורשה על-ידי רבים כקריאת היערכות לקרב. שלושה וחצי חודשים אחר כך, ב-6 בינואר השנה, היה Proud Boys לאחד המנועים הראשיים של הפריצה של תומכי טראמפ לקפיטול בטענה לזיוף תוצאות הבחירות.
הפרטים החדשים על שיתוף הפעולה של טריו עם הרשויות התגלו בתמלול של שימוע משנת 2014 בנוגע לפסק הדין שניתן נגדו בגין השתתפותו במזימה למכור מחדש סטריפים לבדיקת רמות הסוכר בדם. התובע ועורך דינו של טריו הזכירו אז שניהם את שיתוף הפעולה הנרחב של טריו עם הרשויות, ועל סמך זה טען עורך הדין שיש להפחית את העונש שנגזר עליו – שנתיים וחצי מאסר. השופט הסכים, וגזר עליו במקום זאת 16 חודשים בכלא. "כבודו, בכנות, מעולם לא היה לי לקוח ששיתף פעולה באופן נרחב כל כך", טען אז עורך דינו של טריו, ג'פרי פיילר.
לפי המסמכים, אחרי הגשת כתב האישום נגד טריו ב-2012 הוא סייע לגורמי ממשל לתפוס ולהעמיד לדין יותר מ-12 בני אדם אחרים, ועורך דינו אמר כי הוא שיתף פעולה עם המשטרה גם בשלל מבצעים חשאיים אחרים, בין השאר כאלה הנוגעים להפצת סטרואידים אנבוליים ותרופות נרקוטיות במרשם. "מהיום הראשון הוא היה זה שרצה לדבר עם רשויות אכיפת החוק, רצה לנקות את שמו, רצה לסגור עניינים כדי שיוכל להמשיך הלאה בחייו", נכתב שם, "והוא שיתף פעולה באופן משמעותי".
בשנים הבאות הפך כאמור טריו למנהיג ה-Proud Boys. הוא נעצר ב-4 בינואר השנה, יומיים לפני פריצתם של ההמונים לקפיטול בניסיון למנוע את אישור ניצחונו של ביידן בבחירות, שעליו עמד הקונגרס להכריז. טריו נעצר בגין השחתת כרזה של תנועת Black Lives Matter בכנסייה שחורה בהפגנה שנערכה בבירה שבועות אחדים קודם לכן. בסרטון מהאירוע שפורסם ביוטיוב נראה טריו אוחז בכרזה. כשהשוטרים עצרו אותו ב-4 בינואר הם מצאו ברשותו שתי מחסניות לא טעונות היכולות להכיל 30 קליעים כל אחת, וסמל ה-Proud Boys היה טבוע בהן.
שנאת נשים, מוסלמים ומהגרים
The Proud Boys הוקם במהלך הבחירות לנשיאות ב-2016 על-ידי פעיל הימין גאווין מקינס, אך בשנים שחלפו מאז החליט מקינס לתפוס מרחק מהארגון. ככל הנראה חברים בו כמה מאות בני אדם. לפי ארגון "הליגה נגד השמצה", יש לו סניפים ברוב מדינות ארה"ב ובכמה מדינות מעבר לים. לתשומת לב גדולה זכו ה-Proud Boys לראשונה בשלהי 2018, כשניהלו עימות אלים עם מפגיני שמאל בעיר ניו יורק, ולאור הזרקורים הם חזרו בחודשים האחרונים, כשלקחו חלק במהומות ששטפו את ארה"ב על רקע מחאת Black Lives Matter.
ה-Proud Boys מתארים את עצמם כמועדון לגברים בלבד שבו חברים "שוביניסטים מערביים" ש"מסרבים להתנצל על יצירו של העולם המודרני". החברים במועדון משתייכים לגזעים שונים, אבל הוא מואשם בשנאת נשים, מוסלמים ומהגרים. לפי "הליגה נגד השמצה", חברי הארגון מתנגדים ברובם לאמונה גלויה בעליונות האדם הלבן, אבל תומכים בגלוי בשוביניזם. ב-2019 נידונו שני חברים ב-Proud Boys לארבע שנות מאסר, בגין חלקם בקטטה אלימה עם מפגינים נגד הפשיזם שהתחוללה בעיר ניו יורק ב-2018 בעקבות נאום של מקינס במועדון רפובליקני.
הארגון ניהל עימותים אלימים עם פעילים בתנועת Black Lives Matter המפגינים נגד הגזענות, וכן עם מפגינים מתנועת "אנטיפה", בפורטלנד ובערים אחרות. בהפגנות שאליהן הם מגיעים נוהגים חברים ב-Proud Boys לעטות חולצות פולו בשחור וצהוב, ללבוש אפוד מגן ולשאת נשק, כולל נשק חם, רובי פיינטבול ומחבטי בייסבול.
מרכז SPLC, העוקב אחרי ארגונים המקדמים שנאה, מגדיר את Proud Boys כארגון כזה מאז שנת 2018. בפברואר 2019 הגיש מקינס תביעה נגד SPLC על ההגדרה שהדביק לארגונו, וטען כי מדובר במהלך שנועד לפגוע במוניטין שלו.
לקריאה נוספת: הקונספירטורים מ-QAnon בהלם: טראמפ לא עשה הפיכה
באוקטובר האחרון, אחרי שעלה לכותרות בעימות הנשיאותי, הושם Proud Boys ללעג על-ידי גולשים להט"בים ברשת. בהובלת כוכב "סטארטק" הגולשים האלה "חטפו" את ההשטאג #ProudBoys, ותחת הכותרת הזו, "בנים גאים", הציפו את הרשתות החברתיות בתמונות חד-מיניות של נשיקות והתגופפויות. למשימה נרתמו גם פוליטיקאים – והכוחות המזוינים של קנדה.