ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רפאל גרוסי, הצהיר היום (ד') כי החזרתן של ארה"ב ואיראן להסכם הגרעין תיאלץ להמתין עד אחרי שתוקם ממשלה חדשה באיראן. באיראן ייערכו מחרתיים בחירות לנשיאות, ומכיוון שהנשיא המכהן חסן רוחאני יוחלף רק ב-3 באוגוסט, והנשיא החדש יכריז על הרכב ממשלתו רק באמצע אותו החודש, פירוש דבריו של גרוסי הוא שהסכם גרעין חדש לא יוכל להיות מוכרז בחודש וחצי הקרוב, ואולי אף מעבר לכך.
רק לא מזמן עוד היו מי שקיוו להשלים את החזרה להסכם עד סוף חודש מאי, אבל חודש זה חלף מבלי שגובשה הסכמה. היום, בריאיון לעיתון האיטלקי "לה רפובליקה", נשאל גרוסי באיזה שלב נמצא המשא ומתן המתנהל בין טהרן למעצמות על חזרה להסכם הגרעין, והשיב: "כולם יודעים שבשלב הזה יהיה צורך לחכות לממשלה איראנית חדשה". הוא הוסיף כי הדיונים שמתנהלים מאז אפריל כוללים שאלות טכניות מורכבות ועדינות ביותר, וכי נדרש "רצון" מצד כל הצדדים המעורבים.
ארה"ב, נזכיר, פרשה ב-2018 בהוראת הנשיא דאז דונלד טראמפ מהסכם הגרעין שעליו חתמו היא, שאר המעצמות וטהרן בשנת 2015. בהסכם ההוא נקבע כי רוב הסנקציות הבינלאומיות על איראן יוסרו ממנה, וכי בתמורה היא תצמצם דרמטית את תוכנית הגרעין שלה, כך שתורחק מהאפשרות לפתח נשק גרעיני. ממשלת ישראל, מדינות ערביות במפרץ וגורמים שמרניים בארה"ב תקפו בחריפות את ההסכם ההוא, וטענו כי הוא אפשר לאיראן לשקם את כלכלתה מבלי שתתחייב, במקביל לצמצום תוכנית הגרעין, גם להימנע מפיתוח טילים בליסטיים ומפעולות טרור ברחבי העולם.
בתגובה לפרישה החד-צדדית של ארה"ב ב-2018 החלה איראן להפר בעצמה בהדרגה עוד ועוד התחייבויות שנתנה בהסכם, וכעת היא מעשירה אורניום עד לשיעור של יותר מ-60%. ההסכם המקורי התיר לה להעשיר אורניום לשיעור של 3.75% לכל היותר. מאז כניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד נשיא ארה"ב אותת ממשלו כי הוא נכון לחזור להסכם תוך עשיית תיקונים בו, אבל טהרן הדגישה כי אחרי שוושינגטון הפרה את התחייבותה – איראן לא תשוב להסכם מבלי שזו תסיר קודם לכן את הסנקציות החדשות שהטיל עליה טראמפ מאז 2018. האמריקנים מצדם טענו כי לא יסכימו להסיר את הסנקציות לפני שיושג הסכם חדש. מאז אפריל נועדו הצדדים כמה פעמים בווינה, והשיחות ביניהם מתקיימות באמצעות מתווכים, כלומר שלא באופן ישיר.
דוברת משרד החוץ הצרפתי נשאלה הערב על הצהרתו של גרוסי, ואמרה בתגובה כי המשא ומתן על חזרה להסכם הגרעין מתנהל כעת על הנושאים הקשים ביותר וכי עדיין יש מחלוקות משמעותיות. לדבריה הנושאים שעל הפרק מחייבים החלטות אמיצות – שיצטרכו להתקבל במהירות, משום שכולם מבינים שמשיכת זמן אינה תואמת את האינטרס של אף אחד מהצדדים.
בבחירות לנשיאות איראן שייערכו מחרתיים יתמודדו חמישה מועמדים, אחרי שהיום פרשו מהמרוץ שני מועמדים זוטרים יחסית, מוחסן מהר-עליזאדה ועלירזא זקאני, אך מכל מקום בטהרן ובעולם מעריכים כי המנצח הוודאי בבחירות הוא איש הדת השמרן הקיצוני איברהים ראיסי, מקורבו של המנהיג העליון עלי חמינאי. ראיסי אמנם אינו שולל נחרצות חזרה להסכם הגרעין, אך בעבר הוא תקף את רוחאני על הבחירה לשאת ולתת עם המערב, וכמו חמינאי הוא רוחש חוסר אמון עמוק לארה"ב. ייתכן שנכונותו לעשות ויתורים תהיה פחותה מזו של רוחאני, אך בכל אופן המַתווה הראשי של מדיניות החוץ האיראנית ובעל המילה האחרונה בה הוא המנהיג העליון חמינאי.