בקנדה נחשפו היום (ב') שמותיהם של שלושה מארבעת בני המשפחה שנרצחו שלשום בפיגוע הדריסה ממערב לטורונטו, פיגוע שבו הותקפו רק בשל היותם מוסלמים. ההרוגים הם סלמאן אפזל בן ה-46, רעייתו מדיהה סלמאן בת ה-44, אמו בת ה-74 ששמה טרם פורסם, ובתם בת ה-15 של בני הזוג יומנה אפזל. בנם בן ה-9, פייז אפזל, נפצע באורח קשה ועדיין מאושפז בבית החולים, אם כי לא נשקפת סכנה לחייו.
פיגוע הדריסה אירע שלשום בשעת ערב מאוחרת בעיר לונדון, כ-200 קילומטרים מטורונטו: נת'ניאל ולטמן, צעיר בן 20, הסיט את משאיתו מכביש שבו נסע, ופגע בחמשת בני המשפחה בשעה שערכו טיול לילי. בתחילה היו נסיבות האירוע מעורפלות, אבל אמש הודיעה המשטרה כי ההערכה שלה היא שמדובר בפשע שנאה, ושוולטמן פגע בחמישה בכוונה תחילה בשל היותם מוסלמים. אף שאתמול טענה המשטרה כי לא ידוע לה על קשר כלשהו בין הדורס לבין ארגון ימין קיצוני, בהודעה שפרסמה אחר כך המשפחה היא טענה כי הוא כן הושפע מארגון כלשהו.
המשפחה שנרצחה היגרה לקנדה מפקיסטן לפני כ-14 שנה. האב סלמאן עבד כפיזיותרפיסט ותואר כחובב קריקט, ורעייתו מדיהה עמדה להשלים תואר דוקטור בהנדסה אזרחית. שני הילדים, יומנה שנרצחה ופייז ששרד, תוארו כתלמידים מצוינים. הסבתא, ששמה כאמור לא פורסם, תוארה על-ידי מכרים כעמוד התווך של המשפחה. ברשת מתנהל כעת מבצע לגיוס כסף שייתרם בשם הנרצחים לצדקה, ובתוך יומיים גויסו בו יותר מ-250 אלף דולר. המשפחה המורחבת מסרה כי היא אינה זקוקה לסיוע כספי לטיפול בפייז המאושפז בבית החולים.
זהיד חאן, חבר המשפחה, סיפר אתמול על הנרצחים כי הם היו חברים מסורים, הגונים ונדיבים במסגד של לונדון. "הם רק יצאו להליכה שאליה הם יצאו מדי יום", אמר בדמעות ליד זירת הדריסה. ביממה האחרונה הגיעו למקום מנחמים רבים, והם הניחו שם זרי פרחים לזכר הקורבנות. אחד מהם, ראוף אחמד, שבא למקום עם שלושה מחבריו, סיפר על החשש שהוא חש כעת כבן הקהילה המוסלמית הקנדית: "לא חשבתי שיש בקנדה גזענות, הרגשתי בטוח מאוד כאן כשהגעתי לפה לפני שנתיים, אבל אני כבר לא מרגיש בטוח עכשיו. האנושות חשובה יותר מכול – אסור שיהיה אכפת לנו אם מישהו הוא מוסלמי, יהודי או נוצרי".
קנדה נחשבת באופן כללי למדינה סובלנית כלפי מהגרים וכלפי כל הדתות, אבל גם היא כבר ידעה פשעי שנאה דומים לזה שאירע שלשום. בשנת 2017 רצח גבר קנדי-צרפתי שהיה ידוע כמי שדוגל בעמדות ימין קיצוני לאומניות שישה בני אדם בפיגוע ירי במסגד בקוויבק סיטי. באירוע אחר, בספטמבר 2020, נרצח גבר מוסלמי בשם מוחמד אסלאם זפיס בדקירות ליד מסגד בטורונטו. גבר בן 34 הואשם ברציחתו.
בעיר לונדון שבה אירע הפיגוע שלשום יש מעט יותר מ-400 אלף תושבים, ומספר המוסלמים ביניהם נאמד ב-40-30 אלף.
לשלל המנחמים הצטרף בלילה האחרון ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו. "לקהילה המוסלמית בלונדון וברחבי המדינה כולה – דעו שאנחנו עומדים לצדכם", כתב בטוויטר. "לאיסלאמופוביה אין מקום בשום קהילה מקהילותינו. השנאה הזו בזויה – והיא חייבת להיפסק". טרודו פנה גם אל פייז הקטן: "לבנו איתך, ונחשוב עליך לאורך תהליך ההחלמה". הערב מסר טרודו הצהרה נוספת, ובה כינה את המעשה "פיגוע טרור" והבטיח לפעול ביתר שאת נגד ארגוני ימין קיצוני.
ראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן, הידוע בקרבתו לגורמים איסלאמיסטיים, גינה היום אף הוא את ההתקפה, וטען כי זו עדות לאיסלאמופוביה הגוברת במדינות המערב.