את אסון קריסת הטריבונה בגבעת זאב היה ניתן למנוע, וכל הנורות האדומות הבהבו. אזהרות היו, אך נראה שכמעט דבר לא נעשה - ונער בן 13 וגבר בן 23 איבדו אתמול את חייהם, לצד 219 נוספים שנפצעו. אחרי שאתמול נחשפו המכתבים בין ראשי הרשויות בנוגע לאירוע, כעת אנו חושפים כי האירוע היה ידוע כבר זמן רב מראש לגופים השונים - אבל אף אחד לא הצליח לעצור אותו. מסמך בלעדי שהגיע לידי ynet מוכיח כי הממונה על הבטיחות בגבעת זאב, דוד זקן, התריע בפני כל הגורמים כבר לפני שבועיים שלא ניתן לקיים את האירוע בתנאים הנוכחיים.
במסמך שהגיע לידי ynet הדגיש זקן שמדובר ב"אירוע המוני", שלקיומו "ישנם כללים ברורים ותקן ישראלי". הוא הציב במכתב שבעה תנאים הכרחיים שחייבים להיות בתיק האירוע, והעביר אותו גם לראש המועצה וגם למשטרה. למרות הזמן הרב, ולמרות ההתרעות הרבות, האירוע התקיים - והתוצאות הידועות מראש התרחשו. במועצה, יש לציין, טוענים כי האחריות לעצור את האירוע הייתה של המשטרה.
כבר אתמול אחרי קריסת הטריבונה אמרו במשטרה כי יבדקו את את אנשי הבטיחות והמהנדסים שאישרו את קיום האירוע. עם זאת, מתברר כי זקן, מתוקף תפקידו כממונה על הבטיחות, גילה כבר לפני כשבועיים על האירוע שאמור להתקיים בבית הכנסת שבנייתו לא הושלמה - והתריע על כך מראש. במכתב שהוציא לוועד בית הכנסת ושאותו שלח גם לראש המועצה, למשטרה, לקב"ט ולמהנדס המועצה, הוא התריע כי לא ניתן לקיים את האירוע ההמוני.
זקן הדגיש במכתב כי כדי לקיים את האירוע יש צורך באישורים הבאים: תוכנית בטיחות לאירוע המוני, אישור משטרת ישראל, אישור כיבוי אש, אישור מגן דוד, תוכנית ביטחון אבטחה וסדרנים, אישור בודק חשמל ואישור קונסטרוקטור למבנה ולמערכות נלוות ואז, באותיות בולטות שחורות, הוסיף: "ללא קבלת האישורים במלואם לא ניתן לקיים את האירוע".
המשטרה הודיעה כי חקירת האירוע הוטלה על יחידת ההונאה של מחוז תל אביב, שהחלה באיסוף החומרים. כעת, לאחר שנפתחה חקירה ונראה שמחפשים אשמים, עורך דינו של זקן, אלדן דנינו, אומר כי מרשו עשה הכל כדי למנוע את האירוע - אבל איש לא הקשיב לו. "מדובר על אירוע מצער שיכל להימנע בנקל", אמר.
לדברי עו"ד דנינו, "זקן עשה כל שיכל, ואף למעלה מכך, כדי למנוע את האסון הנורא. הוא התריע מבעוד מועד, בפני מארגני האירוע, משטרת מחוז ירושלים ויתר הנוגעים בדבר - הן בכתובים, והן בפגישה מקדימה שנערכה בין הצדדים - אודות הסכנות הטמונות והצפויות הנשקפות מביצוע אירוע שכזה, ותוך שהוא דורש ממארגני האירוע להמציא את האישורים הנדרשים לשם קיומו על- פי החוקים והתקנים".
לפי עורך הדין, "משנודע לזקן כי בכוונת מארגני האירוע לעשות דין לעצמם ולקיים את האירוע למרות שלא מילאו אחר הוראות החוק והתנאים שהתבקשו על- ידו, הוא פנה בשנית למשטרת מחוז ירושלים - תוך שהוא מתריע בפני הממונים במשטרה, ותוך שהוא מבקש ממשטרת ישראל למנוע את קיום האירוע, שכן מדובר באירוע לא חוקי בשום צורה ואופן, שיש בו בכדי לסכן את שלומם של באי המקום".
"לדאבוננו, המשטרה בחרה לעצום את עיניה, ולא פעלה כמצופה וכנדרש ממנה נגד מארגני האירוע", אמר עו"ד דנינו. "המשטרה גם לא הביאה למניעת קיומו של האירוע מסיבותיה שלה, וזאת בניגוד לכל היגיון ושכל ישר. לא בכדי הוחלט להעביר את חקירת האירוע ממשטרת מחוז ירושלים שבתחומה אירע האסון למשטרת מחוז תל אביב. בטוחני כי לכשתתקדם חקירתה של משטרת מחוז תל אביב, יוכח מעל לכל ספק, כי ממונה הבטיחות פעל כשורה, וכן ודאי שלא תמצא אשמה כלשהי בהתנהלותו".
חילופי ההאשמות - עוד לפני שנודע על הרוגים
אתמול, עוד לפני שהוכרז שבאסון נהרגו שני בני אדם, כבר החלו ראשי הרשויות להפיל את האחריות לכשלים מאחד לשני. פחות משעתיים לאחר קריסת הטריבונה באירוע של חסידות קרלין הגיע לידי ynet מייל שנשלח אתמול בבוקר ממערך הכבאות למועצה, שבו הזהירו מקיום האירוע בבית הכנסת המאולתר. מיד לאחר מכן - התקבלו מהמשטרה והמועצה המכתבים שהוחלפו ביניהם בימים האחרונים. גורם במשטרה אמר כי ישנם אלפי אתרי בנייה ללא טופס 4 ברחבי הארץ - ובכולם אסור לקיים אירועים הומי קהל. "האחריות של הרשות המקומית היה להוציא צו סגירה לאתר, וצו כזה מעולם לא הוצא", אמר הגורם.
הראשון בזירה היה ראש המועצה, יוסי אברהמי, שאמר בשידור חי כי המועצת פנתה לכל הגורמים הרלוונטיים והתריע כי המבנה המאולתר שהוקם עבור חסידות קרלין אינו בטיחותי. "סגרנו עם שלטים שאומרים שהאתר פה מסוכן ומבחינת המועצה אי אפשר להיכנס ולקיים פה את האירוע", אמר אברהמי. "לצערי, לא קיבלנו סיוע מהמשטרה. הם אמרו שהם מסירים אחריות - ויש לנו את זה בכתובים".
מפקד מחוז ירושלים, ניצב דורון תורג'מן, הדף את הטענות והשיב כי מבחינת המשטרה הוגדרו תנאים והגבלות לאירוע, שכללו גם הצבת פקחים מטעם המועצה. "בשבוע האחרון התקיימה פגישה שבמהלכה הודיע מפקד התחנה לראש המועצה שאסור לקיים תפילה במבנה הזה. מדובר בבית כנסת, לרשות המקומית יש אחריות וסמכות לסגור אותו", טען.
תורג'מן סירב לומר מי אחראי לאירוע שכזה, אך אמר שהוא מניח שיהיו עצורים. "שוב אנחנו נדרשים לאירוע שיש בו רשלנות. התנהלות חסרת אחריות", אמר הניצב. "אני יכול לומר שהיום בכל אירוע בארץ יש היבטי בטיחות, כולל אישורי מהנדס. גם במקומות דתיים".
במכתב שנשלח אתמול מהמשטרה לדוד זקן נכתב כי בפגישה שנערכה ביניהם הובהר כי האירוע אינו מאושר - ולמרות דרישת המועצה שהמשטרה תאכוף את האירוע, המשטרה הבהירה כי אין זה תפקידה לאכוף כניסה למבנים לא מאוכלסים: "משטרת ישראל אינה רשות מקומית, המועצה צריכה להיערך מבעוד מועד עם כמות גדולה של פקחים".
מבחינת מערך הכבאות, הנציב דדי שמחי אמר כי למרות האזהרות מהמקום - שלדבריו הגיעו מאנשיו יחד עם המשטרה - האירוע התקיים למרות האסון בהילולה שאירע לפני פחות מחודש. "הובא לידיעתנו כי מתוכנן להתקיים אירוע המוני של קהילת קרלין סטולין במבנה הנמצא בהליכי בנייה במהלך חג השבועות", נשלח מהכיבוי לאנשי המועצה. "ברצוני להביא לידיעתכם את עמדת כבאות והצלה מחוז יהודה ושומרון, להלן: אירוע המוני במבנה אשר טרם קיבל את אישור כבאות והצלה לגמר בנייה, אינו מאושר על ידי כבאות והצלה. ככל שמתוכנן אירוע המצריך רישיון עסק/אישור כבאות נבקשכם להודיע כמקובל.
בתוך כך, המרכז הרפואי הדסה, שטיפל ביותר מ-120 פצועים באסון, מסר הבוקר כי בשלב זה נותרו בבית החולים 87 פצועים. פרופ' אירי ליברגל, מנהל המערך האורתופדי בבתי החולים של הדסה, מסר כי ""במהלך הלילה בוצעו בדחיפות ניתוחים מצילי חיים - אורתופדיים בעיקר, לאור אופי הפגיעות הכולל שברים רבים ופגיעות מעיכה קשות בקרב כל הפצועים, וכן בוצעו ניתוחים נוירוכירורגים דחופים ובטן, מצילי חיים אף הם. הניתוחים נמשכים גם היום, כאשר כל צוותי המומחים עודם נוכחים בבתי החולים ופתחנו עבור המטופלים הרבים מחלקה אורתופדית ייעודית".
נכון להבוקר מאושפזים בהדסה עין כרם שישה פצועים במצב קשה, ו-39 נוספים במצב בינוני וקל. בהדסה הר הצופים מאושפזים 42 בני אדם, מהם שישה במצב בינוני והשאר במצב קל. לבית החולים שערי צדק הגיעו 115 פצועים מהאסון, מהם שבעה במצב קשה. בכל בתי החולים צפויים שחרורי מטופלים לקראת צאת השבת.
סייעו בהכנת הכתבה: נינה פוקס וחיים גולדיטש