לשכתו של רג'פ טאיפ ארדואן מסרה שהנשיא הטורקי מנהל שיחות קדחתניות עם מנהיגים מוסלמים כדי להרגיע את הרוחות, "ולסיים את התוקפנות של ישראל נגד הפלסטינים".
משני בערב שוחח ארדואן עם מנהיגי קטאר, כוויית וירדן ועם מלך מלזיה על ההתפתחויות האחרונות, וכן עם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ועם מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה. הלשכה הוסיפה שארדואן שואף שמדינות מוסלמיות יעמדו בצורה איתנה מול ישראל.
ברשת אל ג'זירה הקטארית נמסר שאמיר קטאר, תמים בן חמד אל ת'אני, שוחח עם ארדואן - והשניים קראו לישראל להפסיק לפגוע בתושבים חפים מפשע ולכבד את החוק הבינלאומי.
נשיא טורקיה מחה לאחרונה בחריפות על היחס של ישראל לפלסטינים במסגד אל-אקצא במהלך חודש הרמדאן, ובסוף השבוע כינה את ישראל "מדינת טרור". סבב ההסלמה האחרון מגיע דווקא בתקופה שבה טורקיה מעוניינת בשיפור היחסים עם ישראל.
על רקע זה הוזמן בחודש שעבר שר האנרגיה יובל שטייניץ ל"פורום אנטליה לדיפלומטיה" שייערך ביוני - והיום ההזמנה בוטלה. שטייניץ טרם השיב להזמנה אך היום הודיעה שגרירות טורקיה בישראל ללשכת שר האנרגיה, כי "משרד החוץ של טורקיה החליט למשוך את מכתב ההזמנה לנוכח ההתפתחויות האחרונות".
בלשכת השר שטייניץ קיבלו בשעשוע את משיכת ההזמנה הטורקית: "תנוח דאגתם של הטורקים. כלל לא החלטנו אם ברצוננו להשתתף באירוע, לא רכשנו כרטיסי טיסה ולכן לא רואים עניין מיוחד במהלך הטורקי".
אתמול בערב אלפי מפגינים פרו-פלסטינים הגיעו למחות נגד ישראל מול השגרירות הישראלית באנקרה, ומחוץ לקונסוליה הישראלית באיסטנבול. הם יצאו להפגין בניגוד להנחיות: בימים אלה נמצאת טורקיה בסגר בגלל מגפת הקורונה שמשתוללת במדינה.
קטאר בכינוס הליגה הערבית: "טיהור אתני של הפלסטינים"
בעקבות ההסלמה נערך כינוס חירום של הליגה הערבית. מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, קרא למועצת הביטחון "לשאת באחריות על ההפרה הישראלית הבוטה של החלטות האו"ם". שר החוץ הירדני, איימן ספדי, אמר ש"התוקפנות של ישראל והעבירה על החוק הבינלאומי לא ישיגו דבר מלבד העמקת הסכסוך ו'דחיפתו' לעבר פיצוץ".
שר החוץ של קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן, אמר בכינוס: "ההפצצה הישראלית בעזה אתמול, שגרמה למותם ולפציעתם של תושבים היא פגיעה נפשעת, מגונה ובלתי מקובלת. אנו קוראים לקבל עמדה ערבית אחידה ואפקטיבית שתעצור את הפגיעות וההפרות, ותתמוך באחינו בפלסטין. רק אם נעמוד בשורה אחת נסכל את המדיניות הישראלית".
"ירושלים הכבושה ומסגד אל-אקצא נתונים תחת הסלמה קשה מצד כוחות הכיבוש הישראלי. היקף הייהוד וההתנחלות הגיע לרמה שלא ניתן לתאר אותה אחרת מלבד טיהור אתני של הפלסטינים. המתנחלים היהודים הודו מול המצלמות שהם גונבים את בתי הפלסטינים מתחת לעיניה ואוזניה של ישראל. לא מדובר בעניין של בעלות על הבתים בשכונת שייח ג'ראח אלא בתכנית של עמותות המתנחלים שרוצות לעקור את הערבים".
גם הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי, שבו חברות 57 מדינות, ערך דיון חירום בעקבות המצב. בהודעה משותפת הארגון גינה את ישראל על "הפגיעה המתמשכת" של קדושת המסגד ועל "המתקפות הברבריות" נגד מתפללים. הארגון מסר שהוא רואה במעשים של ישראל "התגרות ברגשות המוסלמים ברחבי העולם והפרה בוטה של החוק הבינלאומי".
הארגון קרא לקהילה הבינלאומית להטיל על ישראל את האחריות להסלמה, וללחוץ עליה להפסיק את התקיפות ולאיים "על הביטחון והיציבות באזור". בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי הדגישו שוב את תמיכתם בהקמת מדינה פלסטינית שבירתה היא מזרח ירושלים.