בחלק ממדינות אירופה נרשמה עלייה בתחלואה בעקבות ההקלות שאפשרו בתקופת החגים בחודש שעבר. ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו קושטה אמר אתמול (יום ג') כי ארצו חווה "את אחד הרגעים העצובים" בתולדותיה, כאשר הרופאים הזהירו מפני קריסתה של מערכת הבריאות ומספר המתים היומי הגיע לשיא חדש מפרוץ המגפה. רשויות הבריאות מסרו כי 218 בני אדם מתו מקורונה בתוך יממה לעומת 167 ביממה הקודמת. מפרוץ המגפה מתו 9,246 בני אדם בפורטוגל, שבה חיים כעשרה מיליון תושבים.
"הכאב והסבל גדולים ביותר", אמר קושטה לפרלמנט. "זה מרתון קשה מאוד". פורטוגל, שהכריזה בשבוע שעבר על סגר נוסף בניסיון לבלום את המגפה ולהקל על העומס בבתי החולים, דיווחה גם על 10,455 מקרים חדשים של קורונה שאובחנו ביממה אחת. מספר הנדבקים הכולל במדינה עומד על 566,958.
"אם מספר הנדבקים ימשיך בקצב הזה, יהיה קשה מאוד להגיע לסוף השבוע מבלי שמערכת הבריאות תתמוטט", אמר ז'ואאו גוביה, ראש העמותה המייצגת עובדי טיפול נמרץ בפורטוגל. מתוך 672 מיטות טיפול נמרץ שהוקצו לחולי קורונה בבתי חולים ציבוריים, 670 תפוסות. לפי רשויות הבריאות, בבתי החולים יש רק מעט יותר מאלף מיטות סך הכול בכל היחידות לטיפול נמרץ, ללא קשר לקורונה.
"המצב דרמטי בבתי החולים", אמר ריקרדו מקסיה, נשיא איגוד הרופאים הלאומי. "ליחידות לבריאות הציבור אין יכולת להתמודד עם כמות הנדבקים החדשים שאנו רואים מדי יום". מקסיה אמר כי ישנן סיבות שונות לכך שמספר הנדבקים והמתים גדל, כולל החלטת הממשלה להקל במגבלות בחג המולד כדי לאפשר לאנשים לראות את יקיריהם.
הסגר בפורטוגל הוטל למשך חודש לפחות, אך לאחר שבועיים ייבחנו נתוני התחלואה ואז יוחלט האם להמשיך בו. בניגוד לעבר, בתי הספר ממשיכים לפעול, אך מי שיכול נדרש לעבוד מהבית. כל החנויות והשירותים שאינם חיוניים נסגרו והמסעדות ובתי הקפה פועלים במתכונת של משלוחים בלבד.
גרמניה הודיעה אמש על הארכת הסגר עד 14 בפברואר, לצד כללים חדשים המחייבים עטיית מסכה רפואיות מסוג FFP2 בתחבורה הציבורית ובחנויות. הסגר אמור היה להסתיים בסוף החודש. בדיון שקיימה אתמול הקנצלרית אנגלה מרקל עם ראשי הממשלה של 16 מדינות המחוז הוחלט להמשיך במגבלות הקיימות על מפגשים חברתיים וסגירת פעוטונים, בתי ספר, מסעדות וחנויות שאינן חיוניות.
מספר המאובחנים פחת בימים האחרונים והעומס ביחידות לטיפול נמרץ הוקל מעט, אך מומחים חוששים מהתפשטות אפשרית של המוטציה הבריטית המידבקת יותר. ראש העיר ברלין מייקל מולר אמר שיש להעביר יותר אנשים לעבודה מהבית. "המוטציה אגרסיבית מאוד ועלינו להגיב", אמר מולר. "יש לנו יותר מרחב תמרון".
המנהיגים ידונו גם בהרחבת העוצר הלילי, שקיים בחלק ממדינות המחוז, אך לא סביר שהוא יורחב לגרמניה כולה. הממשלה צפויה למנות צוות שיכין תוכנית ליציאה בטוחה מהסגר. יותר משני מיליון בני אדם נדבקו בגרמניה מפרוץ המגפה ומניין המתים עומד על 47,622 בני אדם.
שר הבריאות של הולנד הוגו דה יונג אמר אתמול כי גם ממשלת הולנד צפויה להודיע על מגבלות חדשות, בשל החשש ש"המוטציה הבריטית ומוטציות חדשות אחרות יתפשטו במדינה". במכתב לפרלמנט כתב כי "יש צורך שננקוט צעדים נוספים במהירות האפשרית".
הממשלה שוקלת עוצר לילי בנוסף לסגר הקיים, שיימשך עד 9 בפברואר לכל הפחות, הכולל איסור התקהלויות. בתי הספר במדינה סגורים וכך גם המסעדות, בתי הקולנוע, חדרי הכושר, המספרות וחנויות שאינן חיוניות. כחלופה לעוצר, הממשלה בחנה את האפשרות להגביל את מספר האנשים שמותר לארח בבית. הממשלה, שהמליצה לאזרחים שלא לטוס לחו"ל לפחות עד סוף מרץ, תחליט על הצעדים החדשים היום.
בדנמרק, ראש הממשלה מטה פרדריקסן הודיעה על הארכת הסגר לכל הפחות עד 7 בפברואר, למרות ירידה במספרי הנדבקים במדינה. היא הסבירה את הצעד בהתפשטות המוטציה הבריטית במדינה. "קצב ההדבקה יורד, אבל האיום ברור. אם לא נעמוד בלחץ, נסתכן בעלייה מעריכית בהדבקות", אמרה פרדריקסן בדיון בפרלמנט הדני.
הסגר בדנמרק כולל סגירה של המסעדות, הברים והחנויות שמוגדרות לא חיוניות. התקהלויות הוגבלו לעד חמישה אנשים, וכל אדם במדינה נדרש לשמור על מרחק של שני מטרים מהאחר במקומות ציבוריים, ובהם חנויות. גם בתי הספר והאוניברסיטאות נסגרו. שר הבריאות הדני אמר אתמול שמקדם ההדבקה במדינה עומד כעת על 0.6. המוטציה הבריטית, כך אמרו הרשויות בדנמרק, ממשיכה להתפשט במדינה – ומקדם ההדבקה שלה עומד על סביב 1.16.
אירלנד זכתה השבוע בתואר המפוקפק של המדינה עם קצב ההדבקה הגבוה ביותר בעולם. רק בחודש שעבר שיעור ההדבקה בה היה הנמוך ביותר באיחוד האירופי והייתה הראשונה לצאת מהסגר השני, בניגוד להמלצות המומחים במדינה.
ההקלות במדינה שאוכלוסייתה מונה חמישה מיליון תושבים הובילו לעלייה בתחלואה. תחילה הוטלו הגבלות רק על טיסות בחג המולד אך בסוף דצמבר נכנסה אירלנד לסגר שלישי. לפי נתונים מהשבוע הראשון של ינואר, 45% מאלו שאובחנו עם קורונה נדבקו במוטציה הבריטית.
הסגר יימשך עד סוף החודש לפחות, ובמהלכו היציאה מהבית מותרת רק לעבודה או למטרה חיונית. בתי הספר, פעילויות הפנאי וכל החנויות שאינן חיוניות נסגרו ומסעדות ובתי קפה פועלים במתכונת איסוף עצמי או משלוחים בלבד. שהייה בביתו של אדם אחר אסורה, פרט לילדים, קשישים או אדם הזקוק לסיוע. חתונות יכולות להתקיים עם שישה משתתפים בלבד והלוויות הוגבלו לעשרה משתתפים.
נכון לאתמול, 1,700 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים באירלנד, כמעט פי 2 מהשיא שנרשם בגל הראשון בתחילת השנה שעברה. ראש הממשלה מיהאל מרטין אמר בשבוע שעבר כי עובדי שירותי הבריאות מתמודדים עם "צונאמי של הדבקות". "אם אתם לא עובדים בעבודה חיונית אין לכם שום סיבה לצאת מהבית", הוא הזהיר את הציבור.
עוצר במקום סגר
בצרפת, שמנסה להימנע מסגר שלישי, הוטל עוצר לילי בחודש שעבר בין השעות 06:00-20:00, אך בשבוע שעבר הוחמרו ההגבלות והעוצר הוקדם ל-18:00, אז כולם חייבים להיות בבתים וכל העסקים חייבים להיסגר. כל מקומות הבילוי, כולל אתרי הסקי, סגורים. בתי הספר פתוחים אך התלמידים והצוות נדרשים להיבדק עם הגעתם.
בספרד הממשלה הכריזה כבר באוקטובר על מצב חירום שיימשך עד מאי. במסגרתו הוטל עוצר אך שעת ההתחלה והסיום משתנה מאזור לאזור. התושבים מורשים לצאת מהבית רק לעבודה ולמסגרות חינוך או לצורך חיוני כמו טיפול בקשישים וילדים או רכישת מזון ותרופות. בנוסף, חובה לעטות מסכה בתחבורה הציבורית ובמקומות סגורים מגיל שש ומעלה.
איטליה דיווחה אמש כי עוד 603 חולי קורונה מתו ביממה, לעומת 377 ביממה שלפני כן, ואובחנו עוד 10,497 נדבקים, לעומת 8,824 ביממה הקודמת. מפרוץ המגפה אובחנו באיטליה 2.4 מיליון נדבקים ומניין המתים הכולל עומד על 83,157 בני אדם. 22,699 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים באיטליה, לא כולל אלו שנמצאים ביחידות לטיפול נמרץ. ביחידות לטיפול נמרץ מטופלים 2,487 חולים.
תלמידי התיכון באיטליה שבו לאחרונה לבתי הספר בקפסולות. יתר התלמידים עדיין לומדים מרחוק. כחלק מהמגבלות קיימת חובה לעטות מסכות בכל שטח ציבורי והעוצר הלילי אמור להסתיים באמצע החודש הבא. המעבר בין המחוזות השונים של איטליה אסור.