3 צפייה בגלריה
פעילות משרד החוץ מול העולם הערבי ברשתות החברתיות
פעילות משרד החוץ מול העולם הערבי ברשתות החברתיות
נלחמים יחד במגפה. קריקטורה שהעלה משרד החוץ בערבית
"יחידה ישראלית מכשפת את הצעירים הערביים ברשתות החברתיות". כך הגדיר אתר "רציף 22", אחד הפורטלים הפופולריים ביותר בעולם הערבי, את פעילות הדיגיטל של משרד החוץ הישראלי בשפה הערבית. האתר, שפועל מלבנון, נחשב לכלי תקשורת עצמאי וליברלי.
האתר ניתח את פעילות משרד החוץ ברשתות החברתיות בערבית ובפרסית, שזוכה לחשיפה של מאות מיליוני צפיות, וכינה את המחלקה שמפעילה את הרשתות "יחידה ישראלית להשפעה חברתית". הוא טען כי אותה יחידה "מלבינה את פשעי הכיבוש" באמצעות מה שכינה "כוח רך".
כך למשל נראה משאל רחוב ישראלי שזכה לתגובות מרגשות מתושבי מרוקו:
שנת 2020 הייתה שנת שיא מבחינת נתוני הפעילות של עמודי משרד החוץ הישראלי בשפה הערבית ברשתות החברתיות. התכנים זכו ל-838 מיליון צפיות בעולם הערבי ומספר העוקבים בעמודים עלה ב-42%, כאשר חלק ניכר מהמצטרפים הגיעו ממדינות השלום החדשות - איחוד האמירויות, בחריין, סודן ומרוקו.
משרד החוץ מפעיל 12 עמודים בערבית בפייסבוק, טוויטר, יוטיוב, אינסטגרם וטיק-טוק. העמודים הללו, שלחלקם מיליוני עוקבים, מאפשרים לישראל לנהל שיח ישיר עם קהלים נרחבים ברחבי העולם הערבי ולחשוף בפניהם את ישראל שלא הכירו. בין היתר מציג משרד החוץ את הדו קיום בין יהודים לערבים בישראל, את החדשנות הישראלית ואת סיפורם של יהודי ארצות ערב. כמו כן, משרד החוץ מציג את פירות השלום עם ישראל, נאבק בהשפעה האיראנית על האזור ומפריך את הסטריאוטיפים הקיימים ביחס לישראל.
אחר העמודים של משרד החוץ עוקבים אנשים מכל מדינות ערב, בהם מובילי דעת קהל, עיתונאים מכלי תקשורת מובילים, דיפלומטים ופוליטיקאים, פובליציסטים, אנשי רוח ואפילו זמרים וקומיקאים.
3 צפייה בגלריה
פעילות משרד החוץ מול העולם הערבי ברשתות החברתיות
פעילות משרד החוץ מול העולם הערבי ברשתות החברתיות
"שלום". פוסט שהעלה משרד החוץ בערבית
3 צפייה בגלריה
פעילות משרד החוץ מול העולם הערבי ברשתות החברתיות
פעילות משרד החוץ מול העולם הערבי ברשתות החברתיות
קריקטורה שהעלה משרד החוץ על הסכמי השלום
התגובות באמירויות לשלום עם ישראל, אוגוסט
(מתוך טוויטר)

הקפיצה הגדולה ביותר בקהל העוקבים הייתה ברשת הטוויטר, פלטפורמה מרכזית במדינות המפרץ, שם גם פתח משרד החוץ לפני שנתיים עמוד ייחודי. מוביל דעת קהל מאיחוד האמירויות ומדינות אחרות במפרץ שיתפו הרבה פעמים את התכנים שהעלה משרד החוץ, וחלק הפכו בעצמם ל"מסבירי רשת" עבור מדינת ישראל. המשרד גם פתח חשבון טיק טוק בערבית לקהל הצעיר יותר במדינות ערב.
התכנים שמעלה משרד החוץ מסוקרים על-ידי כלי תקשורת מובילים בעולם הערבי, וכך המסרים מהדהדים מתוך הרשתות החברתיות גם לתקשורת המסורתית. במשרד מספרים גם כי בעקבות הסכמי אברהם חלה עלייה משמעותית בשיעור התגובות החיוביות כלפי מדינת ישראל והשלום בעמודים בערבית. גולשים רבים ממרוקו, למשל, הרבו להביע את רצונם בהעמקת היחסים בין העמים וכינו את הישראלים "אחים". גם ממדינות שאין עמן יחסים דיפלומטיים מלאים, כמו עיראק וסעודיה, נרשמה כמות גבוהה מאוד של תגובות חיוביות - כולל קריאות רבות לשלום.
עם זאת, חלק ניכר מהתגובות לישראל הן עדיין עוינות, וכוללות גם הסתה. ארגון חיזבאללה אף פתח בחודש האחרון בקמפיין כדי לגרום לאנשיו לחסום את העמודים של משרד החוץ.
בצל מגפת הקורונה, משרד החוץ העלה פוסטים רבים שמדגישים את האתר המשותף שעומד בפני כל מדינות האזור. בין היתר עלו תכנים שעוסקים בפיתוחים ישראליים, בחיסונים, בסיוע לזולת בזמן המגפה ובשיתופי פעולה אזוריים.
במשרד החוץ מספרים שקיבלו פניות רבות בהודעות פרטיות מצד תושבים במדינות ערב, שמבקשים לבקר בישראל, להגר אליה, ללמוד בה או לעבוד בה. חלקם אף הציעו לעבור במשרד החוץ ולסייע להסברה הישראלית בעולם הערבי. אחרים מבקשים סיוע רפואי, לאחר שקראו בעמוד על החדשנות הישראלית במגוון תחומים רפואיים. רבים מהם שולחים את תמונות הדרכונים שלהם עם מסרים של תמיכה בישראל.