קיר הנצחה שעשוי מהריסות תחנת המשטרה בשדרות, עמודים גבוהים המסמלים את הכאב והתקומה, מוזיקה שחיברו אומנים בני העיר ומשפטי חוסן של תושבים: כך ייראה אתר ההנצחה הראשון הרשמי למתקפת הטרור, שנבנה בימים אלו בשדרות, לראשונה בעוטף עזה. בניית האתר צפויה להסתיים בעוד כמה ימים, והוא ייפתח בדיוק לציון שנה לטבח.
1 צפייה בגלריה
תחנת משטרת שדרות
תחנת משטרת שדרות
תחנת משטרת שדרות שנהרסה ב-7 באוקטובר
(צילום: JACK GUEZ/AFP)
עבור בניית אתר ההנצחה הוקצו שבעה מיליון שקלים, והוא יוקם בשטחה של תחנת משטרת שדרות לשעבר, שנהרסה במתקפת הפתע כשמחבלים התבצרו בתוכה. מאז שפונו ההריסות, השטח נוקה והחלו עבודות ההקמה על האתר. הריסות תחנת המשטרה יהיו חלק מקיר ההנצחה לזכרם של 70 נרצחים בשדרות: 31 תושבי העיר, והיתר אנשי כוחות הביטחון שהגנו עליה ואזרחים שנקלעו לאזור ונרצחו באותה שבת.
האתר הוקם לאחר חשיבה עמוקה ובשיתוף המשפחות השכולות. ועדת ההנצחה, בראשותה של סגנית ראש העיר שדרות יהודית אוליאל, בחנה שורה של הצעות ולבסוף התקבלה החלטה. במרכז האתר יוצבו 18 (ח"י) עמודים צמודים במעגל, ובאמצע יהיה חלל ריק. "הרעיון היה להציב את העמודים בצורה כזאת שמצד אחד הם צמודים ומסמלים את הלכידות שלנו כעיר וכעם, ומצד שני באמצע חלל ריק המבטא את החלל והכאב שנותרו לאחר 7 באוקטובר", הסבירה אוליאל ל-ynet ול"ידיעות אחרונות".
כוחות צה"ל פורצים את תחנת משטרת שדרות

שלומית עצבה, אוצרת אתר ההנצחה, סיפרה: "אספנו משפטי חוסן שלקחנו מהקהילה בשדרות, משפטים של תושבים ושל משפחות שכולות, ומשפטים מהמקורות, והם חרוטים על העמודים. בנוסף, יש פסקול שכתבו בני העיר שדרות, רן אלמליח וחיים אוליאל, שיתנגן בכל פעם שהמבקרים ייכנסו".
היא הוסיפה: "הדבר שהיה הכי מהותי מבחינתי, מאחר שהאתר מוקם בלב שכונת מגורים, הוא לשמור על המרחב הציבורי. כלומר, שמצד אחד יהיה זיכרון מכובד, אבל מצד שני זה גם יהיה גן פורח ונעים המסמל את התקומה והתקווה, ומשתלב עם הנוף הקיים. במהלך המתקפה נרצחו 31 תושבי שדרות שיונצחו שם עם תמונותיהם וסיפור חייהם, כפי שהמשפחות ביקשו".
כאמור, בימים הקרובים יושלמו עבודות ההקמה, וביום השנה לטבח ייערך במקום טקס גדול. את הפרויקט מובילים מנכ"ל הקרן לפיתוח שדרות, מיכאל סימן-טוב, מנהלת אגף התיירות וההנצחה בקרן שדרות, חן כהן, וראש העיר שדרות אלון דוידי.
דוידי ציין: "האנדרטה החדשה המוקמת בעירנו, בלב העיר, במקום שבו עמדה תחנת המשטרה הישנה, היא פרי שיתוף פעולה יוצא דופן בין המשפחות השכולות, תושבי העיר והצוותים המקצועיים שלנו. המשפחות השכולות היו שותפות מלאות לכל שלב בתכנון ובעיצוב, והקולות והצרכים שלהן עמדו במרכז תהליך ההנצחה".
הוא סיכם: "האנדרטה ומיקומה מסמלים את הכוח, ההתמדה והאחדות של קהילת שדרות, ותהווה מקום שבו כל אחד יוכל להתבונן בזיכרון הנופלים ולשאוב השראה מהדרך שבה התמודדנו עם הכאב. אני מאמין שהיא תהיה מקור לתקווה, לנחמה ולכוח עבור כל מי שיבקר בה, ותזכיר לנו את הערבות ההדדית והחוסן של קהילת שדרות".