לפחות 632 בני אדם נהרגו במרוקו, באחת מרעידות האדמה הקטלניות ביותר שאירעו בעולם בשנים האחרונות. לפי מכון הסקר הגאולוגי של ארצות הברית (USGS) הרעש היה בעוצמה 6.8, בעומק 18.5 ק"מ והמוקד שלו - 70 ק"מ ממרקש שבדרום-מערב מרוקו.
- מוקד החירום של ארקיע: 052-7323433
- מוקד החירום של הראל: 03-7547030 או בוואטסאפ 972-52-7544589+
- מוקד החירום של כלל: 972-3-5783050+
- מוקד החירום של פספורטכארד: 972-98920930+ או בוואטסאפ 972-50-6708544+
- מוקד החירום של AIG: בטלפון 972-50-8899698+ או במייל sar@magnus.co.il
רעידת האדמה אירעה בשעה 23:11 שעון מרוקו (1:11 בלילה שעון ישראל, בין שישי לשבת), והורגשה גם בשתי הערים הגדולות במדינה, קזבלנקה ורבאט - ואף בפורטוגל ובאלג'יריה. לפי משרד הפנים המרוקאי, לפחות 329 איש נפצעו. 19 דקות אחרי הרעש העז, הנדיר יחסית לאזור הרי האטלס, אירעה רעידת משנה בעוצמה של 4.9.
תושבים במרקש דיווחו כי מבנים קרסו בעיר העתיקה, שהיא אתר מורשת עולמי של אונסק"ו, וחזיתות של מבנים רבים אחרים ניזוקו. בסרטון ממרקש, שבמלונות בה שוהים גם ישראלים לא מעטים, נראה צריח מסגד שהתמוטט ומכוניות שכוסו באבנים. בסרטון אחר נראים אנשים במרקש רצים ברחובות בין בניינים שקורסים.
אבל מרבית ההרוגים ברעש הם מהאזורים ההרריים הסמוכים למרקש, והרשויות וכוחות ההצלה מתקשים להגיע אליהם. תושבים מסייעים בפעולות החילוץ ובפינוי ההריסות אחרי רעידת האדמה, שהייתה לקטלנית ביותר בעולם מאז שכמעט 60 אלף איש נהרגו באסון בטורקיה לפני חצי שנה.
מונטסיר איטרי, תושב כפר הסמוך למוקד הרעידה, סיפר כי מרבית הבתים בכפר שלו ניזוקו. "השכנים שלנו נמצאים מתחת להריסות", אמר. חמיר אפקר, שגר בכפר מערבית למרקש, נמלט מביתו כשהרגיש את הרעידה. "במשך כ-20 שניות האדמה רעדה. דלתות נפתחו ונסגרו מעצמן ואני ברחתי".
עודה חאפסי, שמתגוררת במרקש, נמלטה לרחוב עם ילדיה הקטנים. היא סיפרה כי "הנברשת נפלה מהתקרה ומיד ברחתי".
שר החוץ אלי כהן הנחה לבחון מול הרשויות במרוקו אפשרויות להגשת סיוע הומניטרי והוצאת משלחת חילוץ בהתאם לצורך. ממשרד החוץ נמסר כי נכון לשעה 11:00 בבוקר לא ידוע על נפגעים ישראלים ברעידת האדמה: "משרד החוץ, המחלקה לישראלים בחו"ל ומרכז מצב כמו גם הנציגות הישראלית ברבאט עוקבים אחר ההתפתחויות וממשיכים לפעול ליצירת קשר עם כלל הישראלים הנמצאים במדינה ולוודא את שלומם".
מלשכת ראש הממשלה נמסר כי נתניהו "הנחה את כלל המשרדים והכוחות לסייע ככל שיידרש לעם המרוקאי, לרבות היערכות להוצאת משלחת סיוע לאזור". ראש הממשלה מסר עוד כי "עם ישראל מחזק את ידידינו בני העם המרוקאי בשעתם הקשה, נושא תפילה לשלומם ואנו נסייע בכל צורך שנדרש".
"זה הלילה הראשון שלנו פה, כבר ישנו בחדר במלון והתעוררנו בבהלה", סיפר ל-ynet עידן, ישראלי במרקש. "זה לקח משהו כמו דקה וחצי, בחיים לא הרגשנו משהו כזה. החדר שלנו בקומה רביעית ויצאנו החוצה עם עוד אנשים. שמענו שהתפוצץ פה צינור מים במלון. עכשיו אנחנו מחוץ למלון עם עוד כמה עשרות אנשים, ודרשו פה שלא נצלם כלום".
לפני שיצא, הוא סיפר, הספיק לראות מהחלון עשן מיתמר מחלק אחר של העיר, "רק אחרי רבע שעה שמענו מרחוק רכב הצלה אבל רק אחד. למרבה המזל אין פה בניינים גבוהים".
פרח הכהן בן לולו, ישראלית נוספת שנמצאת כעת במרקש, סיפרה כי "אני נמצאת בקומה השנייה של המלון. דיברתי עם שנמצאים בקומות גבוהות יותר, נפלו להם דברים על הרצפה. רצנו למטה והייתה התקהלות ברחובות. כולם בפאניקה. מרגיש שלמארחים במלונות אין מספיק הנחיות, הם היו חסרי אונים והבנו שצפויה עוד רעידה".
סיגל שמר, ששוהה במרוקו יחד עם אמה, תיארה כי "הייתי עם אוזניות ולא שמעתי כלום, אבל השולחן והמיטה זזו. הערתי את אמא שלי ונכנסנו מתחת לשולחן. בערך דקה אחר כך שמענו צעקות מבחוץ שכולם צריכים לצאת וירדנו בחושך ארבע קומות. היה פחד אלוהים. אנשים נרדמו בלובי, על הרצפה ובדשא ליד הבריכה".
רעידות אדמה נדירות יחסית בצפון אפריקה. ראש המכון הגאופיזי במרוקו אמר כי זה היה הרעש העז ביותר שנמדד באזור ההררי.
ב-1960 רעש בעוצמה של 5.8 ליד העיר אגאדיר הוביל לאלפי הרוגים, וגם לשינויים בתקנות הבנייה במרוקו - אבל עדיין בניינים רבים, בעיקר באזורים הכפריים, לא נבנו כך שיעמדו איתנים מול רעידות אדמה שכאלו. ב-2004 נהרגו יותר מ-600 בני אדם ברעידת אדמה בעוצמה 6.4 ליד העיר אל חוסימה שעל שפת ים התיכון.
פורסם לראשונה: 01:31, 09.09.23