ארגון הבריאות העולמי הזהיר היום (ג') שעוד 700,000 בני אדם עלולים למות מנגיף הקורונה באירופה עד חודש מרץ, וקרא לאנשים ביבשת להתחסן ולקבל את זריקות הבוסטר.
לפי ארגון הבריאות העולמי כיום עומד מספר קורבנות המגפה באירופה על יותר מ-1.5 מיליון איש, ומספר המתים היומי הכפיל את עצמו מסוף ספטמבר והגיע לכ-4,200. בהודעתו התייחס הארגון ל-53 מדינות – וכולל באירופה גם את טורקיה, רוסיה ומדינות שהיו בעבר חלק מברית המועצות.
מדינות באירופה – במיוחד במרכז היבשת ובמערבה – סובלות בשבועות האחרונים מעלייה חדה בתחלואה, שהובילה להטלת הגבלות חדשות לקראת חג המולד. באוסטריה החל אתמול סגר ארצי רביעי במספר. ביבשת תוהים כיצד להעלות את שיעור ההתחסנות – וחלק מהמדינות מטילות הגבלות על לא-מחוסנים בלבד, מה שמוביל למחאות ואף למהומות של מתנגדי חיסונים.
שר הבריאות היוצא של גרמניה, ינס שפאן, אמר היום שארצו צריכה להטיל הגבלות נוספות כדי לבלום את הגל הרביעי של הקורונה. לדבריו יש לאפשר רק למחוסנים, למחלימים ולמי שיציגו בדיקה שלילית להיכנס למקומות ציבוריים. באזורים רבים בגרמניה שבהם התחלואה משתוללת כבר הוחלט על הגבלות מקומיות, אך נראה שעל הגבלות בקנה מידה ארצי תצטרך להחליט הממשלה החדשה.
"עד סוף החורף כולם יהיו מחוסנים, מחלימים או מתים"
בימים אלה מנסות שלוש מפלגות להקים ממשלה חדשה בגרמניה, בראשות אולף שולץ מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית. שולץ צפוי להחליף את אנגלה מרקל, שתסיים את כהונתה כקנצלרית אחרי 16 שנה. הממשלה החדשה תידרש להכריע גם בסוגיה שנויה במחלוקת, שהתמיכה בה בקרב הפוליטיקאים הגרמנים צוברת תאוצה: חובת התחסנות כדי למגר את המגפה. בהצהרה שעוררה סערה אמר אתמול שפאן שעד סוף החורף כמעט כל הגרמנים "יהיו מחוסנים, מחלימים או מתים".
שפאן אמר שהוא לא פוסל אפשרות שגם בגרמניה, כמו באוסטריה השכנה, יוטל סגר ארצי. כרגע מדינות המחוז מטילות הגבלות מקומיות: לקראת חג המולד בוטלה פעילותם של שווקים רבים, במיוחד במדינות המחוז בוואריה וסקסוניה – שבהן שיעור התחלואה גבוה מהממוצע. במדינת המחוז ברנדנבורג הוחלט להקדים את חופשת חג המולד לתלמידי בית הספר בשלושה ימים.
במהלך הגל הרביעי עוד ועוד פוליטיקאים תומכים בחובת התחסנות. כ-68% מאוכלוסיית גרמניה מחוסנת, והיעד הוא להגיע ל-75%. היום דווח שצבא גרמניה צפוי לחייב את החיילים להתחסן.
עד כה 7.3% מהגרמנים קיבלו את זריקת הבוסטר. "נגיף הקורונה הולך להישאר", אמר פולקר בופיה, ראש ממשלת מדינת המחוז הסן. "או שנתקדם מגל לגל, ובכל פעם נודיע על הגבלות חדשות, או שנצליח להעלות את שיעור ההתחסנות". מרקל הזהירה שהמצב "דרמטי" וכי ההגבלות שכרגע בתוקף - שכוללות איסור כניסה על לא-מחוסנים לחלק מהמקומות הציבוריים – "אינן מספיקות".
באופן מפתיע, מי שתקף את הגרמנים שבוחרים לא להתחסן הוא יואכים זאואר – בן זוגה של הקנצלרית היוצאת. בראיון נדיר אמר זאואר כי הוא נדהם מהעובדה ששליש מהגרמנים לא מחוסנים. הוא חילק אותם לשתי קבוצות: אזרחים שהם חלק מ"עצלנות ושאננות גרמנית מסוימת", וקבוצה שמורכבת "מאנשים שמגיבים בצורה אידיאולוגית למה שהם חושבים שהיא דיקטטורת חיסונים". זאואר, שעד שיצא לגמלאות שימש כפרופסור לכימיה קוונטית, אמר בראיון לעיתון האיטלקי לה-רפובליקה: "זה מדהים ששליש מהאוכלוסייה לא פועל לפי הוכחות מדעיות".
בגרמניה חיים 83 מיליון בני אדם. ביממה האחרונה אובחנו במדינה עוד 45,326 נדבקים בקורונה. עוד 309 חולים מתו מהנגיף, ומספר קורבנות המגפה הגיע ל-99,433. בעקבות העלייה בתחלואה קראה ארה"ב לאזרחיה לא לטוס לגרמניה, וגם לדנמרק – מדינה נוספת שבה המגפה צוברת תאוצה.
מדינה אירופית נוספת שסובלת מעלייה בתחלואה היא הולנד, שנמצאת בימים אלה בעיצומו של סגר חלקי. היום דיווחה הולנד על כ-23,000 נדבקים חדשים ביממה האחרונה. במהלך שבוע אחד אובחנו בהולנד 153,957 נדבקים חדשים בקורונה – עלייה של 39% בהשוואה לשבוע הקודם.
התפשטות הקורונה בהולנד גורמת לעומסים בבתי החולים, שצפויים להימשך בתקופה הקרובה. 488 מ-1,050 מיטות במחלקות לטיפול נמרץ מאוישות על-ידי חולי קורונה. בפרק זמן של שבוע נרשמה עלייה של 19% במספר חולי הקורונה המאושפזים בהולנד, ועלייה של 26% במספר החולים שמצבם קשה. 265 חולי קורונה מתו בהולנד בשבוע החולף.
היום התחילה הולנד להעביר חולי קורונה לאשפוז בגרמניה, כדי להקל על העומסים בבתי החולים שלה. בגלי הקורונה הקודמים אושפזו בגרמניה עשרות הולנדים שחלו בקורונה, והפעם הקצו בתי החולים הגרמניים 20 מיטות לחולים שמגיעים מהולנד.
במהלך הסגר החלקי פרצו ברחבי הולנד מהומות במחאה על הגבלות חדשות נגד לא-מחוסנים. יותר מ-170 איש נעצרו בשלושה לילות של התפרעויות ברחבי המדינה, במהלכן מפגינים נפגעו מירי ושוטרים נפצעו מחפצים שיידו המתפרעים. מרק רוטה, ראש ממשלת הולנד, אמר שמדובר ב"אלימות טהורה של אידיוטים" והתחייב שהמדינה תמצה את הדין עם מי שהתפרעו ברחובותיה.
אחת המדינות האירופיות שהטילו הגבלות על לא-מחוסנים היא צ'כיה, שמאתמול מאפשרת רק למחוסנים ולמחלימים להיכנס למסעדות, לבתי המלון, לבתי הקולנוע ולמכוני הכושר. גם בצ'כיה מתנהל דיון ציבורי על שתי סוגיות: הטלת סגר ארצי, וחובת התחסנות במגזרים מסוימים. צ'כיה מתמודדת בימים אלה עם זינוק בתחלואת הקורונה ועם עומסים בבתי החולים שלה.
ראש ממשלת צ'כיה, אנדריי באביש, אמר היום שארצו שוקלת לחייב לחסן אזרחים בני 60 ומעלה, ועובדים במגזרים מסוימים – בהם מערכת הבריאות ושירותי הרווחה. כמו מדינות רבות במרכז אירופה ובמזרח היבשת, גם בצ'כיה מבצע החיסונים לא עומד ביעדים. צ'כיה חיסנה עד כה 58% מהאוכלוסייה שלה, הרבה מתחת לממוצע באיחוד האירופי שעומד על 69%. יש לציין שיותר מ-80% מהצ'כים בני 60 ומעלה קיבלו את החיסון לקורונה.
צרפת דיווחה הערב על יותר מ-30,000 נדבקים ביממה האחרונה – לראשונה מאז חודש אוגוסט. שר הבריאות הצרפתי, אוליבייה וראן, אמר כי "זו עלייה גדולה מאוד בשיעור התחלואה, שמראה שאנחנו, לרוע המזל, בגל החמישי של המגפה". בין הנדבקים החדשים בצרפת נמצא ראש הממשלה ז'אן קסטקס. לשכתו של קסטקס מסרה שהוא נדבק בקורונה מבתו בת ה-11, ונכנס לבידוד של 10 ימים. לא ידוע אם ראש ממשלת צרפת - שהתחסן בחודש מרץ - פיתח תסמינים כלשהם.
קסטקס סופג ביקורת ברשתות החברתיות בצרפת, ונטען שהוא לא עמד בהנחיות הקורונה ולא שימש דוגמה כמצופה ממנו. בכמה סרטונים שעלו לרשת נראה קסטקס לוחץ ידיים לגורמים רשמיים, כשהוא ללא מסכה, בכנס של ראשי ערים שנערך באמצע החודש בפריז. דובר הממשלה, גבריאל אטאל, הגן על ראש הממשלה ואמר: "כולנו רק בני אדם".
ראש ממשלת צרפת גם עורר סערה כשהגיב להתנהלות של הרשויות בגוואדלופ - אי צרפתי בים הקריבי שבו יש עלייה בתחלואה - ואמר שההתנהלות שם "לא-אחראית". צרפת שלחה תגבורת משטרתית לגוואדלופ, כדי לסייע לכוחות המקומיים באי הקיריב לשים סוף להתפרעויות שמתרחשות שם בימים האחרונים, במחאה על הגבלות קורונה חדשות.
בימים האחרונים נורתה אש לעבר שוטרים בגוואדלופ. מתפרעים בזזו חנויות, וכתוצאה מכך הוכרז על שביתה כללית במדינה. שר הפנים של צרפת, ג'רלד דרמנה, אמר היום שהמצב באי "קשה מאוד".
הלילה נורתה אש על שוטרים גם במרטיניק, אי צרפתי נוסף בים הקריבי. התושבים בשני האיים זועמים בעיקר על הנחיה חדשה שמגיעה מפריז - שתקפה גם בצרפת - לחייב את כל עובדי מערכת הבריאות לקבל את החיסון לקורונה.
כמה איים קריביים סובלים בחודשים האחרונים מגל חדש של נדבקים בקורונה. גל התחלואה גורם להטלת הגבלות חדשות, לביטול טיסות ולעומסים בבתי החלים – דווקא אחרי שענף התיירות החל להראות סימני התאוששות.