האמא של הממלכה הבריטית ואחת המלכות האהובות והטובות בהיסטוריה - נראה ששום סופרלטיב אינו גדול מכדי לתאר את תקופת מלוכתה העשירה של המלכה אליזבת השנייה. הבריטים נקרעים בעשור האחרון על-ידי שסע חברתי גדול, אבל דבר אחד איחד את כולם - אהבה והערכה גדולה למלכתם. מותה הוא אירוע טראומטי עבור הממלכה - בפרט לאור העובדה שכמעט 80 אחוז מתושבי בריטניה כיום נולדו במדינה שבה אליזבת כבר הייתה המלכה. הם לא הכירו מציאות אחרת.
נפרדים מאליזבת השנייה - עוד כותרות:
• בגיל 96: המלכה אליזבת השנייה הלכה לעולמה
• כיצד יתנהלו חילופי השלטון? הפרוטוקולים שהוכנו מראש
• איך הפכה אליזבת לסמל ול"אם האומה"? האזינו לפודקאסט
• מ"הכתר" ועד לביטלס: המלכה כאייקון תרבות
בארמון המלוכה נערכו מבעוד מועד לאבל הלאומי. פרוטוקולים מלכותיים עתיקי יומין ומדוקדקים עד לפרט האחרון מפרטים את ההתנהלות ביום שאחרי: מהעיתוי שבו תימסר ההודעה לראש הממשלה, לפרלמנט ולציבור, ועד למועד הלווייתה של אליזבת - בעוד עשרה ימים - וטקס קבורתה בטירת ווינדזור, המעון המלכותי שתמיד היה אהוב עליה ביותר. המבצע האדיר הזה נקרא "גשר לונדון" וההודעה על מותה של אליזבת כללה את המילים "גשר לונדון נפל". מיליוני בני אדם, תושבים ותיירים, יתכנסו להתאבל על מותה.
בארמון סנט ג'יימס תתכנס מחר בבוקר ועדת העלייה של מוסד המלוכה ותכריז מיד על הכתרתו של צ'רלס למלך החדש של בריטניה. הוא יופיע בפני האומה, ובשידור חי שיועבר בכל תחנות הטלוויזיה והרדיו יבטיח לנתיניו כי ישרת אותם בנאמנות. לאחר ההכרזה יאמרו בערים ובעיירות של בריטניה "המלכה מתה, יחי המלך", נוסח המבוסס על העיקרון שהממלכה לעולם לא תישאר ללא שליט.
רק שבועות ארוכים אחרי שתיקבר המלכה ייערך לצ'רלס טקס חגיגי לרגל הכתרתו למלך. הוא ורעייתו, הדוכסית קמילה, ייסעו בכרכרה בשדרת המאל המלכותית, כשההמונים מריעים לו בצדיה, לעבר ארמון בקינגהאם. כשצ'רלס וקמילה יבואו בין שערי הארמון, ירד המסך סופית על הפרק של המלכה אליזבת בהיסטוריה הבריטית, ופרק חדש ייפתח, שונה מאוד מקודמו.
צלה של דיאנה עדיין מרחף
מלוכתו של צ׳רלס השלישי תהיה שונה בתכלית מזו של אמו המנוחה. בעוד היא הושבעה למלכה בגיל 27 ונהנתה מפופולריות רבה בעם בתקופה שבה בריטניה הייתה עדיין אימפריה, צ׳רלס מקבל את כס המלכות בגיל 73, כשהוא מבוגר מאוד, ומעליו מתנוסס דרך קבע צל מותה של גרושתו האהובה על-ידי העם, הנסיכה דיאנה. בריטניה היא כבר לא אימפריה, אלא מדינה קרועה הנתונה במשבר כלכלי, שלא לדבר על חוסר הפופולריות של קמילה, רעייתו של צ׳רלס, שמעתה תהיה אשת המלך.
צ׳רלס צפוי לשנות את מוסד הכתר מן היסוד. בעוד המלכה אליזבת שמרה על ארשת ניטרלית ודעותיה לא נודעו בציבור, צ׳רלס צפוי להיות מלך דעתן. כבר כנסיך הוא נהג להביע את דעתו על מהלכים רבים, ושיגר לראשי ממשלה ולשרים בכירים מכתבים שבהם הביע את מורת רוחו מעניין כזה או אחר. הוא גם צפוי לבצע קיצוץ גדול במספר בני המשפחה שיתפקדו כשגרירים-עובדים של מוסד המלוכה.
עד היום שימשו כל ילדיה ונכדיה של אליזבת, באופן אוטומטי, כשגרירים עובדים של ארמון המלוכה, והם נהנו מאורח חיים ראוותני, מתקציבים וממעונות יוקרתיים. צ'רלס הצהיר בעבר כי מוסד המלוכה יעבור "דיאטה": רק יורשיו הישירים של המלך המכהן - כלומר בניו ונכדיו - ישמשו כשגרירי מוסד המלוכה, ואילו שאר בני המשפחה יידחקו הצדה. הדבר כבר עורר תרעומת בקרב חלק מבני המשפחה, אבל עתה, כשצ'רלס הוא המלך, על פיו יישק דבר.
צ׳רלס, קמילה ויועציהם הרבים יצטרכו לעמול בשנים הקרובות על ריכוך תדמיתו של הזוג המלכותי ועל מיצובו כראש משפחת המלוכה. על אף גילו, צ'רלס יבקש לקנות לעצמו תדמית ציבורית של מלך נמרץ, שמאחד את אומתו הקרועה לגזרים. קמילה תתמודד עם השוואה בלתי הוגנת מול נסיכת הלבבות המנוחה, הנסיכה דיאנה, ויועצי הארמון יצטרכו לעבוד קשה כדי לגרום לבריטים לחבב אותה.
הרגע שכל בריטי יזכור
המלכה אליזבת נהנתה באופן קבוע מתמיכה אדירה בעם - 85% מהבריטים אמרו שהם תומכים בה ורוחשים לה אהדה. קמילה, לעומת זאת, נהנית משיעור אהדה שעומד על רבע מזה. המיצוב שלה מחדש הוא לא רק עניין אישי: במוסד הכתר חוששים, כמעט באופן פרנואידי, מהאפשרות שהבריטים יתקוממו נגד בית המלוכה אם יסלדו באופן גורף מדמות כזו או אחרת בו. לפיכך, המלוכה של צ׳רלס והכניסה של קמילה לארמון יתבצעו במלאכת מחשבת ובסבלנות אין סופית.
אבל עוד לפני כל אלה, בריטניה תשקע הלילה באבל כבד על מותה של האמא והסבתא של האומה. אליזבת כבר קבעה שיא סטטיסטי כשהפכה למלכה המכהנת לאורך התקופה הממושכת ביותר בהיסטוריה הבריטית; אבל לצד המספרים, גם רשימת מעשיה, הישגיה ונאומיה, ייחרתו בלב כולם. כל בריטי יזכור את הרגע שבו בישרו לו כי המלכה אליזבת הלכה לעולמה.
יניב חלילי, לשעבר שליח "ידיעות אחרונות" ו-ynet בבריטניה, הוא מומחה לארמון המלוכה ומקיים את ההרצאה "תה עם המלכה", על סודות ארמון המלוכה הבריטי.