ארגוני נשים הפגינו אמש (שלישי) בכיכר הבימה בתל אביב בקריאה לראשי המפלגות לחתום על חוזה השוויון, שבמסגרתו יתחייבו לייצוג שווה וליצירת מרחב בטוח עבור נשים. חוזה השיוויון, שניסחה קבוצת "בונות אלטרנטיבה", מבקש להתחייב לפעול לקידום הערכים הבאים בכנסת ה-25: ייצוג הולם לנשים בעשירייה הראשונה של המפלגה; ייצוג שווה לנשים וגברים במינויים ציבוריים ובמוקדי קבלת החלטות, לרבות בנושאי חירום וביטחון; וייצוג שיוויוני בדירקטוריונים ובתפקידי ניהול כספים בחברות פרטיות אשר מקבלות תמיכה ציבורית.
בנוסף, על פי החוזה, יש לקדם חוקים ותקנות שיפעלו לשמירה על נשים בישראל, לבחון ולקדם את התחום השיפוטי בתחום עבירות מין, לקיים פיקוח ובקרה אחר עברייני מין ופדופילים מורשעים ויצירת מאגר לטובת הציבור, להחמיר את הענישה כלפי עברייני מין, ולהטיל שקיפות ופיקוח על בית המשפט לענייני משפחה ועל מערכת הרווחה בנוגע לתהליכי גירושין ואלימות במשפחה. בחוזה נכתב עוד כי יש לדאוג לצמצום פערי השכר בין גברים לנשים, שוויון בתקציבי התרבות והספורט וחינוך ומיגור של כל צורה של הדרה או אפליית נשים.
שר האוצר ויו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, היה ראשון החותמים על החוזה. קבוצת "בונות אלטרנטיבה", שאחראית על המאבק, בירכה על חתימתו ליברמן היום: "הוא הראשון מקרב ראשי המפלגות שמאמץ את העקרונות שנוסחו על-ידי 'בונות אלטרנטיבה' יחד עם 17 ארגונים ועמותות הפועלים למען נשים בישראל", נכתב בעמוד הפייסבוק של הקבוצה.
מורן זר קצנשטיין, מייסדת "בונות אלטרנטיבה" ומי שעומדת בראש הקבוצה, כתבה בפוסט: "אנחנו שמחות על הבחירה של מר ליברמן לחתום בלי היסוס על החוזה למען שוויון לנשים בישראל ומקוות שבעקבותיו יגיעו ראשי כל המפלגות האחרות. נשים הן 51% מהאוכלוסייה ולא ניתן להתעלם מאיתנו. אנחנו נצביע רק למפלגות שיבטיחו שיפעלו למעננו. יש לנו עוד מה לעשות - להעביר את חוק האזיק האלקטרוני, לאמץ את אמנת איסטנבול, להקים מקלטי נשים מוכות חדשים וקבוצות לגברים אלימים, לפעול להפסיק את הענישה המקלה בבתי המשפט לעברייני המין, ובטח את הקלות שבה ועדות השחרורים משחררות אותם לפני הזמן. אנחנו מסרבות שהמצב הזה יימשך".
בהזמנה להפגנה אמש נכתב בין היתר כי "אנחנו רגילות שהבחירות הן תמיד על ביטחון וכלכלה. איפה אנחנו במשוואה הזאת? השכר שלנו, הזכויות שלנו, התנאים שלנו? מי רואה אותנו? איפה החוק מגן עלינו? המשטרה? מערכות המדינה? הגיע הזמן שנשים את עצמנו הנשים במקום הראשון. שוויון זה לא עניין פוליטי. זה עניין בסיסי. נכון לעכשיו המפלגות הגדולות שיכולות להיות בשלטון לא חושבות שנשים ושוויון נמצאים בסדר העדיפויות. אנחנו יכולות לחשוב שמישהו אחר ידאג לזה או שנחשוב שזה לא נוגע לנו - ראינו מה קרה בארצות הברית".
שר האוצר אביגדור ליברמן מסר כי "אין ספק שבמדינת ישראל של שנת 2022 נשים צריכות להיות בקדמת הבמה ובתפקידים משפיעים. המצע של ישראל ביתנו כולל בתוכו שוויון הזדמנויות בין נשים וגברים, צמצום פערים בכלל התחומים ומיגור תופעת האלימות במשפחה. חשוב לנו לקדם את הנושאים הללו במעשים ולא רק במילים".
שר הביטחון בני גנץ חתם גם כן על חוזה השיוויון ואמר כי "הנושאים של יצירת מציאות שוויונית ובטוחה עבור נשים בישראל וקידום ייצוג שוויוני לנשים חשובים ומהותיים, אנחנו מחוייבים להם ומקדמים אותם בכל משרדי הממשלה עליהם אמונים שרות ושרי ה״מחנה הממלכתי. מציאות שבה כל אישה וכל ילדה ירגישו בטוחות וחופשיות להיות ולעשות מה שירצו, היא המציאות שאני רוצה להבטיח לילדה שלי ולכל הילדות במדינה, ואמשיך לפעול לכך בכל הכוח".
עם הארגונים שמובילים את מהלך החתימה על "חוזה השוויון" נמנים "בונות אלטרנטיבה", "כ"ן - הכוח לנשים", "נעמת", "ויצו", "שדולת הנשים בישראל", "רוח נשית", "איגוד נבחרות הציבור בישראל", "מרכז רקמן", "נבחרות – נשים חרדיות לייצוג", "שוויון וקול", "מכון דבורה", "איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית בישראל", "עבודה שווה", "פוליטיקאיות צעירות", ארגון המשפטניות "איתך מעכי", "דירקטוריות מובילות שינוי", "מאירות בלילה", וארגון "אס"לי - סרט לבן ישראל".
פורסם לראשונה: 22:13, 23.08.22