יממה לפני שבמטה נאט"ו בבריסל תיפתח פסגה חריגה של מנהיגי המדינות החברות בברית הצפון-אטלנטית, שבה ידונו בהמשך תגובתם לפלישה של רוסיה לאוקראינה, הודיע הערב (רביעי) מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג על הכפלת כמות הכוחות המוצבים בחזית המזרחית שלה ביבשת אירופה. לדבריו, ארבעה גדודי לחימה המורכבים מחיילים שונים שמספקות מדינות הברית – בדרך כלל כל גדוד כזה מורכב מ-1,000 עד 1,500 חיילים – יישלחו להונגריה, סלובקיה, רומניה ובולגריה.
המלחמה באוקראינה - עוד כותרות:
• מצור על צ'רניהיב: "העיר בת ערובה"; מקורב לפוטין התפטר ועזב את רוסיה
• אוקראינה: "100 אלף נותרו במריופול, הרוסים חטפו שיירת סיוע בדרך לעיר"
• כוחות רוסיים נכנסו למריופול. דובר הקרמלין: "נשק גרעיני? רק באיום קיומי"
• סכר מציף נהר ליד קייב, "כאוס" במבצע הרוסי: "אין מפקד, אין תיאום"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
הגדודים הללו יצטרפו לארבעה גדודים בינלאומיים שנאט"ו כבר שלחה מאז 2014 – אז סיפחה רוסיה את חצי האי קרים מאוקראינה – אל שלוש המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה) ואל פולין, שכוללים בסך הכול כ-5,000 חיילים. סטולטנברג מסר כי הכוחות החדשים יוצבו בחזית המזרחית "כל עוד הדבר יהיה נחוץ", וציין כי כעת תהיה לנאט"ו נוכחות צבאית "מהים הבלטי ועד הים השחור". לברית יש בסך הכול 40,000 חיילים המשרתים במסגרתה, ומאז תחילת המלחמה הציבה נאט"ו תחת כוננות מוגברת 140 ספינות מלחמה ו-130 כלי טיס.
לדברי סטולטנברג, פעולותיה של רוסיה יצרו כעת "שגרה חדשה עבור הביטחון שלנו, ונאט"ו חייבת להגיב למציאות החדשה הזו". בנאט"ו, יש להזכיר, מדגישים שוב ושוב כי מטרתם היא להגן צבאית על המדינות החברות בה בלבד, וכי לא יסייעו באופן אקטיבי לאוקראינה, שלא חברה בברית. סטולטנברג ציין כי בפסגת נאט"ו מחר, שבה ישתתף גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שהערב נחת בבירת בלגיה, ידונו מנהיגי הברית בהמשך משלוחי הנשק לאוקראינה, ובכלל זאת ציוד מגן מפני איומים ביולוגיים, כימיים או רדיואקטיביים. זאת, בצל החשש שמביעים במערב כבר ימים ארוכים כי בעקבות הקשיים שעמם מתמודדת רוסיה בהשלמת יעדיה בפלישה, היא עלולה לעשות שימוש בנשק כימי או ביולוגי.
סטולטנברג הזהיר מ"השלכות חמורות" במקרה של שימוש בנשק כימי על ידי רוסיה, אם כי לא הבהיר מה יהיו אותן השלכות. "כל שימוש בנשק כימי ישנה באופן מוחלט את טבעו של הסכסוך, ויהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי", אמר. גם ביידן, עם צאתו מהבית הלבן לאירופה, הזהיר כי האפשרות של שימוש רוסי בנשק כימי היא "אמיתית". שלשום טען כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עלול להשתמש בנשק כימי כיוון שהוא נמצא כעת "עם הגב לקיר". היום שוחח עם פוטין קנצלר גרמניה אולף שולץ, ואמר אחר כך שהזהיר אותו משימוש בנשק כימי או ביולוגי.
פסגת נאט"ו תיערך בבריסל מחר אחר הצהריים (לפי השעון המקומי), ושעות לאחר מכן יתכנסו לפסגה נוספת ביידן ושאר מנהיגי מעצמות ה-G7, ארגון המדינות המתועשות הכולל גם כמה ממדינות אירופה ואת קנדה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי צפוי להשתתף בוועידת ה-G7 מרחוק. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון שוחח הערב עם זלנסקי, ואמר כי בדיונים השונים מחר יפעל לקדם היענות לדרישותיה השונות של אוקראינה, ולהבטיח שזלנסקי יגיע אל המשא ומתן על הפסקת אש מול מוסקבה מהעמדה החזקה ביותר שאפשרית. ג'ונסון הוסיף כי המנהיגים ידונו כאמור בהרחבת הסיוע הצבאי לאוקראינה. בשורה שלבטח תשמח את קייב הגיעה הערב משבדיה, אם כי זו לא חברה בנאט"ו: משרד ההגנה בשטוקהולם הודיע הערב כי ישלח לאוקראינה עוד 5,000 כלי נשק נגד טנקים, אחרי שכבר שלח אליה בשבועות האחרונים כמות זהה.
מחר בבוקר ימלאו ארבעה שבועות בדיוק לפלישה הרוסית לאוקראינה, שנפתחה ב-24 בפברואר, אך למרות העליונות של הצבא הרוסי על פני הצבא האוקראיני, במספרים ובסוג כלי הנשק שלו, מוסקבה התקשתה מאוד בחודש שחלף להשיג את יעדיה השונים, ועד כה לא כבשה את אף אחת מ-10 הערים הגדולות באוקראינה. צבאה מתמודד עם בעיות לוגיסטיות חמורות, כשלפי ההערכות במערב חסר לו מזון, תחמושת ודלק, וגם המורל של החיילים ירוד למדי לפי הדיווחים. הם נתקלו בהתנגדות אוקראינית עזה מהצפוי, וגם לפי ההערכות הזהירות ביותר במערב כמה אלפי חיילים רוסים נפלו בקרבות.
ראש העיר קייב: "התוכנית לכיתור הבירה נהרסה"
בשבוע שעבר העריך המודיעין האמריקני שלפחות 7,000 חיילים רוסים נהרגו, אך הערב מסר גורם צבאי בכיר בנאט"ו שהמספר הזה הוא רק הקצה הנמוך של טווח ההערכות, וכי המספר עשוי להגיע ל-15,000. בסך הכול, לדבריו, בין 30,000 ל-40,000 חיילים רוסים נפגעו, כולל הרוגים, שבויים ונעדרים. לדברי הגורם, ההערכות הללו מבוססות על שילוב בין ההערכות הפומביות של הממשלה האוקראינית והממשלה הרוסית וכן מודיעין שמתבסס על מקורות חופשיים ולא-סודיים. רוסיה, יצוין, טענה בתחילת החודש כי "רק" כ-500 חיילים שלה נהרגו, ומאז לא פרסמה עדכון נוסף, ובאוקראינה טוענים שהמספר עומד על יותר מ-15,000.
במקביל, באוקראינה ממשיכים לטעון לעוד ועוד מתקפות-נגד מוצלחות. רוסיה מתקשה לכתר את הבירה קייב, שבתחילת המלחמה היו חששות כי תיפול בתוך ימים אחדים, והערב טען ראש העיר ויטלי קליצ'קו כי הצבא האוקראיני הצליח להשיג מחדש שליטה על רוב שטחה של העיר אירפין, פרבר השוכן כ-20 ק"מ צפון-מערבית לקייב. בעיר הזו התחוללו מוקדם יותר החודש קרבות קשים במיוחד והפצצות קטלניות, שאת ההדף של אחת מהן אף חווה בעצמו שליחנו דאז לקייב רון בן ישי. אלפי התושבים באירפין נמלטו ממנה.
הטענה של קליצ'קו בדבר ההישגים באירפין מגיעה יממה אחרי שצבא אוקראינה טען כי השתלט על פרבר אחר של קייב, מקאריב, ומסר כי הדגל הונף שם מחדש. קליצ'קו ציין הערב שהכוחות האוקראיניים "השמידו את התוכנית לכתר את קייב", והוסיף כי קרבות מתחוללים כעת גם מצפון לעיר ומזרחית לה. אלוף האגרוף לשעבר אמר לכתב של BBC: "הם לעולם לא יגיעו לקייב".
גם בארה"ב מעריכים כי הרוסים סופגים כישלונות בקרבות באזור קייב: גורם ביטחוני בוושינגטון אמר הערב כי הכוחות הרוסיים מצפון-מערב לעיר תופסים כעת עמדות הגנתיות, ו"מתחפרים" בהן במקום לתקוף. הוא ציין כי הכוחות ממזרח לעיר נהדפו על ידי האוקראינים במתקפת-נגד אל מרחק של כ-55 ק"מ מהעיר, כאשר מוקדם יותר השבוע הם שהו במרחק של כ-30 ק"מ ממנה. הבירה, יודגש, ממשיכה לספוג הפגזות קטלניות, ולדברי קליצ'קו אחת מהן פגעה היום בחניון של מרכז קניות בעיר. אדם אחד נהרג ועוד שניים נפצעו קשה במתקפה הזו. קליצ'קו הכחיש בדבריו הערב את טענותיה של רוסיה כי אוקראינה הציבה טילים בקניון שהופצץ בבירה מוקדם יותר השבוע, במתקפה שבה נהרגו שמונה בני אדם. הוא טען שמדובר ב"תעמולה".
לפי הדיווחים הכוחות האוקראיניים הצליחו להדוף מעט את הכוחות הרוסיים גם באזור חרסון שבדרום המדינה. במזרח, עם זאת, נראה שהרוסים מגבירים את מתקפותיהם: הגורם הביטחוני ששוחח הערב בוושינגטון עם התקשורת האמריקנית אמר כי בחבל דונבאס שבמזרח, שעל חלקים נרחבים ממנו שולטים הבדלנים הפרו-רוסים, הצבא הרוסי משקיע כעת "אנרגיות רבות". ג'ון קירבי, דובר הפנטגון, אמר שאוקראינה מגנה על עצמה בצורה "חכמה, זריזה ויצירתית מאוד". לדבריו, "ראינו סימנים לכך שהאוקראינים תוקפניים יותר עכשיו".
לנגן בצ'לו, בין החורבות של חרקוב: "מנסים לשרוד"
הערב דיווחה רשת BBC, מפי גורם מערבי כלשהו, כי אוקראינה הצליחה לשבות בקרבות מול רוסיה קצין בכיר בדרגת לוטננט-גנרל. הגורם לא ציין היכן נשבה אותו קצין. עד כה, לדבריו, נהרגו שישה גנרלים רוסים במלחמה. לאחד מהקצינים הבכירים שנפלו, סגן מפקד הצי הרוסי בים השחור אנדריי פאלי שנהרג בקרבות במריופול שבדרום אוקראינה, נערכה היום הלוויה צבאית מפוארת בעיר סבסטופול שבקרים.
קרבות קשים מתנהלים גם בעיר צ'רניהיב בצפון אוקראינה, שנמצאת בחצי הדרך בין קייב לגבול הרוסי. הכוחות הרוסיים מכתרים את העיר כבר 12 ימים, ולפי הדיווחים השמידו באמצעות מטוסי קרב גשר שחיוני להעברת סיוע הומניטרי לעיר, ולפינוי תושבים ממנה. בצ'רניהיב גרו ערב המלחמה קרוב ל-290 אלף תושבים. לודמילה דניסובה, נציבת זכויות האדם של אוקראינה, אמרה שהאוכלוסייה בעיר הפכה למעשה ל"בת ערובה" של הכוחות הרוסיים, שניתקו את הגישה לנתיבים העיקריים שדרכם הגיע סיוע לעיר הנצורה. "צ'רניהיב נשארה היום מנותקת לגמרי מהבירה. הכובשים הפציצו את הגשר שעובר בנהר דסנה, שדרכו עובר סיוע הומניטרי לעיר ומפונים אזרחים. לעיר אין חשמל, מים, חימום וכמעט שאין גז. התשתיות הרוסות".
גם במריופול הנצורה ממשיכים להתנהל קרבות, לפי הדיווחים ממש ברחובות העיר. בארה"ב טענו היום כי רוסיה אף החלה לתקוף את מריופול בטילים שמשוגרים מספינות בים אזוב. מריופול, נזכיר, היא עיר אסטרטגית במיוחד עבור הרוסים: כיבושה יאפשר להם ליצור קו יבשתי רציף בין רוסיה עצמה וחבל דונבאס הבדלני שבמזרח אוקראינה, לבין חצי האי קרים.
במריופול חיו ערב המלחמה יותר מ-400,000 תושבים, אך כעת נמצאים בה לפי הנשיא זלנסקי כ-100,000. הם מתמודדים כבר שבועות עם מחסור במזון ובמים, וגם זרם החשמל לעיר נותק, בשעה שהטמפרטורות שם יורדות בלילות אל מתחת לאפס. לפי הרשויות שם, כ-80% מהבתים בעיר ניזוקו או נחרבו כליל, ולפחות 2,500 בני אדם נהרגו. רבים מהם נקברו בקברי אחים. אוקראינה מאשימה את רוסיה בהכשלת המאמצים לפנות אזרחים מהעיר, והיום טענה כי כוחותיה של מוסקבה חטפו נהגי אוטובוס ועובדי סיוע הומניטרי שהיו בדרך לעיר ההרוסה.
המודיעין הבריטי הזהיר היום כי ייתכן שהכוחות הרוסיים נערכים "להתארגן מחדש" לקראת מתקפות רחבות-היקף. לפי העדכון היומי שפרסם, הכוחות הרוסיים מתקדמים לא רק באזור מריופול, אלא גם באזור העיר חרקוב שבצפון-מזרח, בניסיון לכתר את הכוחות האוקראיניים שם. חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה, ניזוקה גם היא קשות בהפגזות הרוסיות, ומאות אזרחים נהרגו שם לפי הרשויות. הערב הן מסרו כי מספר המבנים שנחרבו בעיר עומד על 1,143, מתוכם 998 מבני מגורים.
עדות להרס הזה הגיעה היום באופן שונה מעט מהרגיל: דניס קרצ'בסטב, נגן צ'לו שמתגורר בחרקוב, הופיע באחד מרחובותיה כשברקע חורבותיהם של שני בניינים שנהרסו במתקפות הרוסיות. "אני אוהב את העיר הגיבורה שלי, שכעת מנסה לשרוד את המלחמה. אני מאמין בצורה עמוקה שאנחנו יכולים לעזור. אני מאמין שאנחנו יכולים לשקם ולבנות מחדש את העיר שלנו ואת המדינה שלנו, כאשר המלחמה תיגמר", הוא כתב בפוסט בפייסבוק. הסרטון שותף על ידי משרד החוץ האוקראיני.
אברמוביץ' יסייע במו"מ? "זלנסקי ביקש לא להטיל עליו סנקציות"
בתוך כך, הערב הודיעה רוסיה כי היא מגרשת כמה דיפלומטים אמריקנים בתגובה למהלך דומה של ארה"ב, שבצל הפלישה הרוסית הודיעה על גירוש 12 דיפלומטים רוסים ממטה האו"ם בניו יורק. לטענת וושינגטון, אותם דיפלומטים היו למעשה מרגלים. טענה דומה השמיעה היום פולין, שהודיעה על כוונה לגרש 45 דיפלומטים מוורשה.
במקביל, נראה שנמשכים המאמצים לקדם משא ומתן לסיום הלחימה, והערב שוחח הנשיא פוטין פעם נוספת עם ראש ממשלת ישראל נפתלי בנט, שלפי הקרמלין "הביע כמה רעיונות לגבי המשך המו"מ". על רקע המאמצים לקדם את המו"מ, הערב דיווח "וול סטריט ג'ורנל" כי הנשיא האוקראיני זלנסקי ביקש מהנשיא ביידן שלא להטיל סנקציות על האוליגרך הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ', אחד ממקורביו של פוטין. לפי הדיווח, שמתבסס על גורמים אנונימיים, זלנסקי ביקש להימנע מהסנקציות על אברמוביץ', כיוון שהוא עשוי לסייע במאמצי התיווך מול מוסקבה. הבקשה גרמה לממשל בוושינגטון לגנוז תוכנית להטיל סנקציות על אברמוביץ', אם כי בהמשך הוטלו עליו סנקציות הן על ידי בריטניה והן על ידי האיחוד האירופי.
אחד הגורמים ששוחחו עם "וול סטריט ג'ורנל" הדגיש כי לא נראה שאברמוביץ' שיחק עד כה תפקיד כלשהו במגעים בין קייב למוסקבה. כך או כך, הממשל האמריקני צפוי לפי הדיווחים הערב להודיע כבר מחר על סנקציות חדשות נגד רוסיה, שיכללו גם עיצומים נגד אוליגרכים שעדיין לא נוספו לרשימה השחורה של ארה"ב. ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי הנשיא ביידן צפוי גם להודיע על סנקציות נגד מחוקקים בפרלמנט הרוסי.