ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון נאלץ להודיע אמש על הקשחת הגבלות הקורונה באנגליה בצל התפשטות הנגיף, והורה לתושביה לחזור לעבוד מהבית, לעטות מסכות במקומות ציבוריים ולהקפיד על שימוש בתו הירוק. המעבר ל"תוכנית ב'", כפי שהיא מכונה בממלכה, בא בשעה שג'ונסון סופג ביקורת חריפה על הסרטון המודלף שבו נשמעים בכירי לשכתו מתבדחים בשנה שעברה על מסיבת חג מולד שקיימו לכאורה בימים שבהם אנגליה הייתה נתונה בסגר וכינוסים מהסוג הזה היו אסורים.
העובדה שההגבלות החדשות אינן אוסרות קיום מסיבות חג מולד השנה, אבל כן באות למנוע יציאה לעבודה, גרמה לעיתון "דיילי טלגרף" לצאת היום במה שנראה כמו עקיצה חריפה כלפי ג'ונסון: לצד תמונתו בעמוד הראשי של העיתון מתפרסמת הכותרת "אל תלכו לעבודה, אבל לכו למסיבות". הצהובון "דיילי מייל" פרסם בעמוד השער שלו את הכותרת: "חוק אחד בשבילם, חוקים חדשים עבורנו, השאר". "הסאן" הבריטי הציג בלעג את דמותו של ג'ונסון צבועה בירוק, עטופה בתחפושת סנטה קלאוס, ואומרת: "עשו את מה שאני אומר, לא את מה שאני עושה בחג המולד".
בהכרזתו על ההגבלות החדשות הסביר אמש בוריס ג'ונסון כי מכיוון שזן האומיקרון של הקורונה הולך ומתפשט במהירות, אין ברירה אלא לעבור לתוכנית ב', תוך האצת מבצע חיסוני הבוסטר. ההגבלות שעליהן הכריז עדיין רחוקות מהסגרים המלאים שנאלץ להטיל בשלבים קודמים של המגפה, אבל מדובר בכל זאת בצעדים החריפים ביותר שנקטה ממשלת בריטניה זה זמן רב. הממשלה הבריטית, ששמורה לה הסמכות להטיל הגבלות על אזור אנגליה, אבל לא על סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד, הקובעות את הנהלים שלהן לעצמן, הסירה את רוב הגבלות הקורונה באנגליה ביולי הודות למבצע החיסונים המהיר שניהלה, והיא הבטיחה אז להימנע מהטלת סגרים מלאים נוספים. עם זאת, היא הותירה כל העת את האפשרות לעבור לתוכנית ב', זו של הגבלות נוקשות מאוד שאינן סגר.
בבריטניה התגלו עד כה 568 נדבקים באומיקרון, אבל בשל התפשטותו המהירה במיוחד של הזן הזה החשש הוא שהמספר יוכפל בכל יומיים או שלושה. שר הבריאות הבריטי, סג'יד ג'וויד, אמר כי מומחים מעריכים שבפועל מספר הנדבקים באומיקרון בבריטניה עומד כבר עתה על פי 20 מהמספר הרשמי, כך שייתכן שבממלכה יש כבר כ-10,000 נדבקים בו.
הצעדים החריפים שנוקטת ממשלת בריטניה כעת צפויים לפגוע בבעלי מסעדות, בתי קפה וחנויות, שחיכו נואשות לתקופת המסחר התוססת-בדרך-כלל של חג המולד כדי לשקם את עסקיהם. גם בתוך מפלגתו של השמרנית של ג'ונסון יש רבים הכועסים על ההגבלות החדשות, ומביעים חשש מההשלכות שיהיו להן על כלכלת בריטניה, שאשתקד ספגה התכווצות היסטורית, של 10%. במסגרת הנהלים החדשים קרא ג'ונסון לתושבים לעבוד מהבית, והכריז שמסכות הם יידרשו כעת לעטות במקומות ציבוריים כמו בתי קולנוע ותיאטראות. כדי להיכנס למועדונים ומקומות התקהלות אחרים תידרש הצגת תו ירוק. מנגד קבע ג'ונסון שאין צורך לבטל את מסיבות חג המולד או לסגור את המועדונים. הצבעה על הצעדים צפויה בפרלמנט בשבוע הבא.
בכירים במשק הבריטי הביעו שאט נפש מההחלטה להקשיח שוב את ההגבלות, ובמיוחד זו שבמסגרתה נדרשים עובדים לעבוד מהבית. אף שבתי עסק רבים הסתגלו היטב לעבודה במתכונת שכזו, ענפים כמו ענף התיירות או עסקי הבידור נפגעו מכך קשות. בניגוד למצב בסגרים שהוטלו בשנה שעברה, בריטניה גם אינה מקיימת כעת תוכנית סיוע ליוצאים לחל"ת, עובדה שעלולה להחריף את המצב בענפים אלה.
בגלל המסיבה ש"לא הייתה": בריטים לא רוצים לציית להנחיות
ג'ונסון הכריז על ההגבלות החדשות בעיתוי רע מבחינתו: בסרטון וידאו מודלף שנחשף שלשום בערב נשמעים חברי סגל בלשכתו צוחקים על כך שקיימו בשנה שעברה מסיבת חג מולד, מסיבה שקיומה היה הפרה של תקנות הקורונה שנאכפו באותה העת. המסיבה נערכה לכאורה ב-18 דצמבר 2020, בימים שבהם נאסרו רוב ההתקהלויות באנגליה, ויום למחרת קיומה הוקשחו ההגבלות אף יותר. לפי הדיווחים, המסיבה שנערכה הייתה אירוע שבו אנשי הלשכה שתו יין, סעדו להנאתם, קיימו משחקים והחליפו מתנות חג מולד, אבל במשך ימים ארוכים בשבוע האחרון לשכתו של ג'ונסון ניסתה להכחיש את הדיווחים האלה וטענה שהמסיבה כלל לא התקיימה.
בסרטון המודלף שפורסם אתמול, ושצולם ב-22 בדצמבר אשתקד, נראית קצינת העיתונות דאז של ג'ונסון, אלגרה סטרטון, צוחקת על מסיבה לא-חוקית כלשהי במעונו הרשמי של ראש הממשלה ברחוב דאונינג 10. בהקלטה נראה שהיא מדמה בבדיחות הדעת מסיבת עיתונאים, לקראת תדרוך יומי שעמדה להעביר. עוזר אחר בלשכה, שגילם עיתונאי, נשמע בסרטון אומר: "בדיוק ראיתי בטוויטר דיווחים שבדאונינג 10 הייתה מסיבת חג מולד ביום שישי בלילה, את מכירה בדיווחים האלה?". ברקע נשמעים קולות צחוק, ואדם האומר "זאת לא הייתה מסיבה, זה היה גבינות ויין". סטרטון משיבה וצוחקת: "גבינות ויין זה בסדר? זו הייתה פגישת עסקים".
לשכתו של ג'ונסון שבה וטענה בעקבות הפרסום כי לא התקיימה "שום מסיבת חג מולד", ושכל הגבלות הקורונה קוימו. מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה, קיר סטרמר, לא הסתפק בהכחשה הזו, וקרא לראש הממשלה להתנצל בפני הציבור על הדברים שנשמעים בסרטון: "אנשים ברחבי המדינה צייתו לתקנות אפילו כשפירושן היה שהם יבוּדדו ממשפחתם, ייסגרו בבתיהם, ובאופן טראגי עבור רבים מהם – לא יוכלו להיפרד מיקיריהם. הייתה להם זכות לצפות שהממשלה תעשה אותו הדבר. לשקר ולצחוק על השקרים האלה זה מביש".
אתמול אחר הצהריים נענה ג'ונסון לקריאה להתנצלות, ובהצהרה בפרלמנט התנצל על הסרטון, הודה שעוזריו נראים בו "צוחקים על ההגבלות שהוטלו", והצהיר: "אני מבין את הזעם ושותף לו". לצד זה שב והדגיש כי וידא שוב ושוב שלא התקיימה שום מסיבת חג מולד שהפרה את תקנות הקורונה, ואמר כי כעת ביקש שוב ממזכיר הממשלה לבדוק את הדברים ולדווח לו בהקדם האפשרי. "אם תקנות כלשהן בכל זאת הופרו, יינקטו צעדים משמעתיים נגד המעורבים", הבטיח. מיד אחריו עלה לדבר מנהיג האופוזיציה סטרמר ואמר שההתנצלות "מעלה יותר שאלות מאשר תשובות". לדבריו אחרי שבוע של הכחשות מלשכת ג'ונסון "מיליוני אנשים חושבים עכשיו שראש הממשלה חשב שהם מטומטמים ושיקר להם. הם צודקים, לא?".
זמן קצר אחרי נאומיהם של ג'ונסון וסטרמר בפרלמנט הודיעה העוזרת של ג'ונסון אלגרה סטרטון, שמאז השנה שעברה עברה לתפקיד אחר בלשכתו, כי היא מתפטרת. את הודעת ההתפטרות שלה מסרה בדמעות, והיא אמרה בה שהיא מתנצלת מעומק הלב: "אתחרט על הדברים שאמרתי לכל שארית חיי". היום אמר גם שר הבריאות הבריטי ג'וויד כי הוא מבין את הזעם הציבורי על הסרטון: "אני שבע רצון מכך שראש הממשלה ביקש לקיים חקירה בנושא, ואני גם יכול להבין למה אנשים יכעסו על מה שיש בסרטון הזה", אמר ל"סקיי ניוז".
סקר של מכון Savanta ComRes שפורסם אתמול העלה שבקרב הבריטים יש מי שמגלים נכונות פחותה להיענות להגבלות החדשות בהתחשב בחשיפה על המסיבה שנערכה כביכול.
בינתיים, לפני הצהריים, זכה ג'ונסון לרגע אחד של נחת: בת נולדה לו ולרעייתו קארי סימונדס בבית חולים בלונדון. היא מצטרפת לבן שנולד לשניים בשנה שעברה, ווילפרד, זמן קצר אחרי שג'ונסון החלים מקורונה. ג'ונסון בן 56, וסימונדס בת 33. לראש ממשלת בריטניה יש עוד לפחות חמישה ילדים ממערכות יחסים קודמות.
דנמרק, נורבגיה ושבדיה: לחזור לעבוד מהבית
אירופה, נזכיר, הפכה בשבועות האחרונים למוקד התפרצות הקורונה החמורה ביותר בעולם, בין השאר בצל שיעורי ההתחסנות הנמוכים במדינות מזרח היבשת ומרכזה. התפשטות חמורה של הנגיף נרשמה מאוקראינה ורומניה שבמזרח עד לבלגיה שבמערב, ומדינות כמו אוסטריה וסלובקיה נאלצו לשוב ולהטיל סגר ארצי. מדינות אחרות החריפו דרמטית את ההגבלות שלהן על לא-מחוסנים.
התפרצות קורונה מדאיגה מתחוללת כעת בדנמרק. הבוקר נאלצה הממשלה הדנית להורות לתלמידים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים לשוב ללמוד מהבית החל מעוד שבוע ועד לחופשת חג המולד, והורתה למועדונים, לברים ולמסעדות לסגור את שעריהם בשעות הערב. ראש הממשלה מטה פרדריקסן המליצה כבר אתמול לתושבי דנמרק לעבור לעבודה מהבית, והכריזה על איסור לערוך מופעים עם יותר מ-50 צופים בעמידה. ההגבלות החדשות ייכנסו לתוקף מחר, ויחולו לפחות ארבעה שבועות, והלמידה מהבית תחל ב-15 בדצמבר. חופשת חג המולד בדנמרק יוצאת לדרך ב-20 בדצמבר.
החלטתה של דנמרק באה אחרי ששלשום הטילה גם נורבגיה הגבלות חדשות. בין השאר אסרה התקהלות של יותר מעשרה בני אדם בבתים פרטיים, אם כי המספר הזה יעלה ל-20 בערב חג המולד ובערב השנה החדשה. גם בנורבגיה ממליצה כעת הממשלה לתושבים לעבוד מהבית אם יש אפשרותם לעשות זאת, והמסעדות נדרשות לאכוף את תקנות הריחוק הפיזי. המלצה לעבוד מהבית פרסמה גם ממשלת שבדיה.
עיני העולם נשואות בינתיים גם לדרום אפריקה, המדינה הראשונה שדיווחה על זן האומיקרון: אמש דיווחה הממשלה שם על קרוב ל-20 אלף נדבקים חדשים בתוך יממה – שיעור שיא מאז גילוי הזן החדש. לפי שעה לא ברור כמה מהמקרים החדשים נגרמו מהאומיקרון, משום שלא לכל הנדבקים נערכו בדיקות ריצוף גנטי, אך המומחים מעריכים שהזן הזה הוא הזן הדומיננטי בגל שפוקד כעת את דרום אפריקה. מדענים, נזכיר, מצאו ראיות ראשוניות לכך שזן האומיקרון מידבק יותר מזנים קודמים של נגיף הקורונה, אבל הם חושדים גם שהתסמינים שהוא גורם חמורים פחות, ושהוא מביא לפחות אשפוזים – במיוחד בקרב מחוסנים.