ארה"ב מתכוונת להסיר חמישה ארגונים קיצוניים מרשימת ארגוני הטרור הזרים שלה, ובהם גם את ארגון הימין הקיצוני הישראלי "כך" שייסד הרב מאיר כהנא ואשר הוצא מחוץ לחוק גם בישראל. לפי סוכנות הידיעות AP, שדיווחה על כוונת הממשל להסיר את הארגונים מרשימת הטרור, כל החמישה נחשבים לכאלו שכבר אינם פעילים יותר.
למרות זאת מדובר במהלך שעשוי לעורר ביקורת כלפי ארה"ב מבית ומבחוץ: הארגונים הללו היוו בעבר איום משמעותי על ארה"ב ואחראים למותם של מאות בני אדם, אם לא אלפים, ברחבי אסיה, אירופה והמזרח התיכון. בנוסף ל"כך", או "כנהא חי", בין הארגונים שלפי הדיווח יוסרו מהרשימה נמנה גם ארגון טרור ג'יהאדיסטי שפעל בעשור שעבר בעזה, וארגון טרור נוסף שפעל במצרים. גם ארגון מחתרת באסקי בספרד וכת יפנית קיצונית שחדלו לפעול יוסרו מהרשימה.
לפי הדיווח ב-AP, מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה לקונגרס ביום שישי על כוונתה לעדכן את רשימת ארגוני הטרור, כשברקע דרישת איראן להסיר את משמרות המהפכה מהרשימה הזו - כחלק מהתנאי שהציבה לחזרה להסכם הגרעין. ב-AP מציינים כי בהודעה לקונגרס לא הייתה התייחסות למשמרות המהפכה.
בהודעה נפרדת למחוקקים בוושינגטון, מחלקת המדינה אמרה כי חמשת הארגונים יוסרו מהרשימה בשבוע הבא, לאחר שצווים עליהם חתם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ייכנסו לתוקף ברישום הפדרלי. הסיבה הכללית להסרת הארגונים מהרשימה זהה בכל אחד מהמקרים: נמסר כי היא מתבססת על בדיקה מנהלתית שעל פי חוק נדרשת אחת לחמש שנים.
הביקורת, דווח, לוקחת בחשבון אם הארגונים עדיין פעילים, אם הם ביצעו פעולות טרור בחמש השנים האחרונות והאם הסרה מהרשימה תתאים לאינטרסים של הביטחון הלאומי של ארה"ב. על פי החוק שכונן את רשימת ארגוני הטרור, מזכיר המדינה יכול להסיר ממנה ארגונים שלדעתו אינם עומדים עוד בקריטריונים. "בהתבסס על עיון ברישום המנהלי שנאסף בעניין זה ובהתייעצות עם משרד המשפטים ומשרד האוצר, אני קובע כי הנסיבות שעמדו בבסיס הייעוד השתנו באופן המצדיק ביטול הייעוד", כתב בלינקן בהודעה לקונגרס.
הסרת הארגונים מהרשימה משפיעה באופן מיידי עליהם ועל חבריהם, בשל ביטול שורה של סנקציות שההכרזה גררה, בהן הקפאת נכסים ואיסורי נסיעה ואיסור על אזרחים אמריקנים לספק לארגונים או לחבריהם תמיכה חומרית כלשהי. בעבר הוגדר מתן תמיכה חומרית באופן רחב, כך שהוא כולל כסף או סיוע ובמקרים מסוימים אף טיפול רפואי.
כל חמשת הארגונים, מלבד אחד, הוגדרו לראשונה כארגון טרור זר ב-1997, ונותרו בה ב-25 השנים האחרונות. גורמים אמריקנים המעורים בפרטים אמרו כי ההחלטות התקבלו רק לאחר התייעצות עם מחוקקים לפני מספר חודשים. רק 15 ארגונים הוסרו בעבר מהרשימה.
כאמור, אחד הארגונים שיוסרו מהרשימה הוא אותו ארגון שהקים הרב מאיר כהנא בשנת 1971. הוא הוביל את הארגון עד להירצחו בשנת 1990. התנועה, כמו גם "כהנא חי" שהוקמה לאחר הירצחו של כהנא, הוצאה מחוץ לחוק בישראל בעקבות הפיגוע שביצע חבר המפלגה ברוך גולדשטיין במערת המכפלה ב-1994. הארגון נחשב ל"רדום" מאז 2005, אולם ב-2019 התפרסם ב"ידיעות אחרונות" תחקיר על האופן שבו ממשיכים יוצאי תנועת כך לפעול.
מהרשימה יוסר גם ארגון המכונה "מועצת השורא של לוחמי הג'יהאד בסביבות ירושלים". מדובר בארגון-גג של מספר ארגונים ג'יאהדיסטיים שבסיסם בעזה, ואשר לקחו אחריות על מספר שיגורי רקטות לעבר ישראל מאז הקמתו ב-2012. בניגוד לארבעת הארגונים האחרים שיוסרו מהרשימה, וצורפו אליה כאמור ב-1997, הארגון הזה צורף לרשימה ב-2014. ארגון איסלאמיסטי נוסף שיוסר הוא ג'מעה אל-איסלמאיה, ארגון מצרי-סוני ששם לו למטרה להפיל את ממשלת מצרים במהלך שנות ה-90. הארגון ביצע מאות התקפות קטלניות נגד שוטרים ואנשי ביטחון במצרים.
הכת היפנית שתוסר מהרשימה היא "אום שינריקיו", כת "האמת העליונה" שביצעה את התקפת גז הסארין הקטלנית ברכבת התחתית של טוקיו בשנת 1995. במתקפה נרצחו 13 בני אדם ונפגעו מאות נוספים. מאז ההוצאות להורג של מנהיגיו הארגון חדל לפעול. גם ארגון המחתרת הבאסקית, ETA, שניהל במשך עשרות שנים מסע בדלני של הפצצות והתנקשויות בצפון ספרד ובאזורים אחרים, יוסר מהרשימה לפי הדיווח. הוא אחראי להרג של יותר מ-800 בני אדם ולפציעתם של אלפים נוספים. ב-2010 הכריז על הפסקת אש, וב-2018 פורק לאחר מעצרם של מנהיגיו האחרונים.