לפחות ארבעה בני אדם נהרגו בשריפות יער שמשתוללות בדרום איטליה, שסובלת השבוע ממזג אוויר קיצוני - שכולל סופות קשות בצפון המדינה. אתמול, במקביל לגל החום בדרום איטליה, דווח על שתי הרוגות בסופות בצפון. ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'ה מלוני, עדכנה כי אחת ההרוגות היא נערה בת 16, שהייתה במחנה קיץ של הצופים ליד העיר ברשה, ונפגעה כשעץ קרס ונפל על האוהל שלה. ההרוגה השנייה נפגעה מעץ שקרס מצפון למילאנו.
שיאו של גל החום שפקד את איטליה היה באי סיציליה בדרום המדינה, שם טיפסו שלשום הטמפרטורות בעיר קטניה ל-47.6 מעלות. סיציליה מתמודדת עם שריפות יער שפרצו בחסות החום הכבד, ואמש דיווחה התקשורת המקומית כי שלושה בני אדם נמצאו ללא רוח חיים בבתים שעלו באש באזור פאלרמו. שניים מההרוגים הם בני זוג בשנות ה-70 לחייהם. בנוסף נהרגה קשישה בת 88.
רנאטו שיפאני, נשיא מחוז סיציליה, אמר שהוא יבקש משרי הממשלה להכריז על מצב חירום באי שבים התיכון. לדבריו, בעקבות "החום הלוהט והשריפות הקטלניות", אתמול היה "אחד הימים הקשים ביותר שלנו בעשרות השנים האחרונות".
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי מתחילת השבוע התמודדו הכבאים האיטלקים עם קרוב ל-1,400 שריפות יער – 650 מהן בסיציליה ועוד 390 במחוז הדרומי קלבריה, שם נהרג קשיש בן 98 שביתו עלה באש. אחת משריפות היער בסיציליה התפשטה אתמול לאזור נמל התעופה של פאלרמו, שנסגר לכמה שעות בגלל האש בקרבתו. שריפות ממשיכות להשתולל גם היום בגבעות שמקיפות את העיר. איטליה פינתה תושבים ממוקדי האש בסיציליה, קלבריה והאי סרדיניה - גם שם פרצו שריפות יער.
מדינות בדרום אירופה ובים התיכון סובלות השבוע מגל חום כבד וטמפרטורות של יותר מ-40 מעלות. בעקבות מזג האוויר הקיצוני משתוללות ביוון שריפות יער כבר יותר משבוע, בעיצומו של גל החום הארוך בתולדות המדינה. השריפות גבו עד כה את חייהם של שלושה בני אדם, וגרמו לפינוי של אלפי תיירים מאתרי נופש פופולאריים. דובר שירותי הכבאות של יוון דיווח כי מאז 13 ביולי פרצו ברחבי המדינה יותר מ-500 שריפות יער. היום הורו הרשויות ביוון לפנות את פרברי שתי ערים במרכז המדינה – וולוס ולאמיה, בעקבות אש שמשתוללת בקרבתן.
ברודוס, שממנו התפנו בסוף השבוע יותר מ-20,000 תיירים ומקומיים - פינוי שהמשטרה הגדירה כגדול בתולדות יוון, נאבקו גם היום באש בדרום האי. "שריפות היער ביוון שוככות, אבל הכבאים עדיין פועלים בזירות שונות", אמר גורם בשירותי הכבאות של יוון. גורם נוסף ציין שברודוס האש משתוללת בקרבת הכפר ואטי, אך לא נשקפת סכנה ליישובים באזור.
ממשלת יוון ניסתה למזער היום את הנזק שנגרם בעיצומו של הקיץ לענף התיירות – מרכיב קריטי בכלכלה היוונית. אלפי תיירים נטשו את רודוס וחזרו הביתה בעקבות השריפה שהתפשטה מההרים לאזור החוף, וחברות נסיעות ביטלו את הנסיעות המתוכננות לרודוס. שרת התיירות, אולגה קפאלויאני, ציינה כי השפעותיה של השריפה הן רק על חלק קטן מהאי. "יצרנו קשר עם איגוד המלונאות ואנחנו רוצים לראות איך ניתן להחזיר את מי שרכשו חבילות נופש".
בקורפו, שכמו רודוס אהוב גם כן על תיירים, פונו בתחילת השבוע כ-2,500 איש בגלל שריפה גדולה. כעת מתמודדים באי עם שריפה נוספת, שהרשויות חושדות שנגרמה כתוצאה מהצתה. "פתאום פרצה שריפה, משומקום", אמר בכיר בשלטון המקומי.
הכבאים נאבקים גם בשריפה באי אביה – שם התרסק אתמול מטוס כיבוי, ושני אנשי הצוות היוונים שהיו בו נהרגו. המטוס לא היה מצויד במערכת מילוט. בסרטון ששודר בערוץ הטלוויזיה הממלכתי ERT נראה מטוס ה-CL-215 מטיל מים על האי אביה, ואז נראה קצה הכנף שלו נתקל בענף של עץ. שניות אחר כך נעלם המטוס בתוך נקיק, וכדור אש נראה עולה לשמיים. חיל האוויר היווני מסר כי פתח במבצע חיפוש והצלה, אך בהמשך התברר כאמור כי אנשי הצוות נהרגו.
"היוונים מתאבלים היום על מותם הטראגי של הטייסים שלנו, כריסטוס מולאס ופריסלס סטפנידיס באביה", אמר ראש ממשלת יוון, קיריאקוס מיצוטקיס. "הם מסרו את נפשם כשהצילו חיים, והוכיחו עד כמה מסוכנת עבודת הכבאות היומיומית. המדינה עומדת בכבוד לצד משפחות הגיבורים האלה".
גופתו החרוכה של חקלאי בן 41, שנעדר מיום ראשון, נמצא בצריף באזור מרוחק באי. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי ביממה האחרונה הורו הרשויות בקורפו, אביה ורודוס על פינויים נוספים.
בקרואטיה יותר מ-100 כבאים נשלחו לאזור העיר דוברובניק, היעד התיירותי הפופולארי ביותר במדינה, בעקבות שריפת יער במרחק קילומטרים ספורים מהעיר שלחופי הים האדריאטי. מטוסי כיבוי סייעו לכבאים להשתלט על האש לפני שהתקרבה לבתי מגורים במהלך הלילה. "זה היה לילה ארוך, אבל הצלחנו להרחיק את החלק של השריפה שסיכן את הבתים", אמרו בשירותי הכבאות. "אנחנו חייבים להיות זהירים בגלל שהרוח החלה להתגבר והאש עלולה להתעצם פעם נוספת".
בפורטוגל יותר מ-500 כבאים נאבקו בשריפה שנמצאת בקרבת עיירת החוף קסקאיס, 30 ק"מ ממערב לליסבון, והצליחו לפנות בוקר להשתלט על האש. הם ממשיכים בפעולות הכיבוי. בספרד, שכנתה לחצי האי האיברי, משלחו תשעה מסוקי כיבוי לשריפת יער באי גראן קנריה. גורמים רשמיים אמרו כי השריפה פרצה בעקבות גיצים שעלו ממכסחת דשא שפעלה בחום הכבד. שלושה עובדים ניסו לכבות את הלהבות, ולאחר מכן הזעיקו את שירותי החירום.
בטורקיה פונה בית חולים, וכן יותר מעשרה בתים, בעיירת החוף קמר – שם משתוללת שריפת יער כבר שלושה ימים. 10 מטוסי כיבוי, 22 מסוקים ומאות כבאים נשלחו לכבות את האש – בשעה שהחזאים הזהירו שהטמפרטורות בטורקיה עלולות להיות גבוהות בכמה מעלות מהממוצע לעונה.
גם בצפון אפריקה סובלים מגל חום כבד ומשריפות קשות: באלג'יריה נהרגו 34 בני אדם – בהם 10 חיילים - בשריפות יער שפרצו במדינה. 23 מההרוגים הם במחוז בג'איה, ממזרח לבירה אלג'יר. השירות המטאורולוגי של אלג'יריה דיווח שבכמה אזורים הגיעו הטמפרטורות ליותר מ-50 מעלות.
השריפות, שהתפשטו בעקבות רוחות עזות באזור, הובילו לסגריתם של שני מעברי גבול בין אלג'יריה לשכנתה תוניסיה - שם האש משתוללת בעיקר בנפת טברקה שבצפון-מערב המדינה, בקרבת הגבול. 300 תושבים פונו מכפר באזור.