הפור נפל: ממשלת צרפת, בראשות מישל ברנייה, תעמוד ביום רביעי בפני הצעת אי אמון שתוגש נגדה באספה הלאומית. ההצעה תוגש על-ידי מחוקקים מהשמאל, אך צפויה לקבל גם את תמיכת הימין הקיצוני. הממשלה של ברנייה צפויה לסיים את דרכה אחרי פחות משלושה חודשים – הכהונה הקצרה בתולדות צרפת.
הקואליציה השולטת כיום בצרפת מורכבת ממפלגת המרכז של הנשיא עמנואל מקרון ומהימין המתון, אך אין לה רוב מוחלט בפרלמנט, והיא נשענת בין השאר על תמיכה מבחוץ של מפלגת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן. ביום רביעי מתכוונת מפלגת השמאל הקיצוני "צרפת המורדת" להגיש הצעת אי-אמון בממשלה, וההחלטה של לה פן ואנשיה אם לתמוך בהצעה זו היא שתכריע את גורל הממשלה. בשלב זה מסתמן שלה פן ואנשיה יתמכו בהפלת הממשלה.
המחלוקת בין לה פן לברנייה עוסקת בתקציב הביטוח הלאומי, כחלק מגיבוש התקציב של צרפת לשנת 2025. בימים האחרונים משחקת לה פן בעצביו של ראש הממשלה, והיא הציבה אולטימטום כשדרשה שהחוק המוצע ישונה עד היום. למרות הגירעון העצום של צרפת, מפלגתה דורשת לבטל את ההפחתה בקצבאות הזקנה ובהחזר על הוצאות התרופות, רפורמות שאמורות לחסוך למדינה שלושה מיליארד יורו. "זה הקו האדום שלנו", אמרו אנשיה.
מפלגת "האיחוד הלאומי" דרשה מראש הממשלה לערוך ארבעה ויתורים שהיו מבטיחים לו את תמיכתה. ברנייה הסכים לשלושה מהם, ואף הלך לקראת לה פן בנושא הרביעי, אך ב"איחוד הלאומי" דרשו כניעה מוחלטת. לה פן אמנם הודיעה שמפלגתה תצביע נגד הממשלה, אך היא עדיין משאירה לברנייה פתח צר, ומשפיל למדי, אם יסכים לכל דרישותיה.
היום נאלץ ראש הממשלה להפעיל סעיף מיוחד, המכונה 49.3, שמאפשר לממשלה להעביר את ההחלטה על תקציב הביטוח הלאומי לשנה הבאה ללא צורך ברוב. ברנייה השתמש בפתרון זה מאחר שידע כי אין לו רוב באספה.
מצביעיה של לה פן לוחצים עליה כבר זמן מה להגיש הצעת אי אמון, אולם לה פן ונשיא סיעתה ז'ורדן ברדלה לא רצו להיתפס כאלו שיפילו את הממשלה ויגרמו לאי יציבות שלפי הסקרים 53% מהצרפתים מעדיפים למנוע.
מחרתיים אמורה האספה הלאומית להצביע על תקציב המדינה לשנת 2025, שבתנאים הללו לא יעבור. כאמור, באותו יום תעלה גם הצעת אי האמון. באספה הלאומית מכהנים 577 חברים, וכרגע יש לאופוזיציה 332 קולות מתוך 289 הדרושים להפלת הממשלה. בצרפת לא נפלה ממשלה על תקציב מאז 1962. ממשלת ברנייה הושבעה ב-5 בספטמבר וכהונתה צפויה להיות הקצרה בתולדות צרפת.
לצרפת גרעון ענק של 173 מיליארד יורו והיא הוזהרה כבר על ידי האיחוד האירופי כי עליה לצמצם אותו באופן דרסטי. עתה חוששים השוקים מרעידת אדמה בכל אירופה ומדד קאק 40 הצרפתי כבר החל להתנדנד. הנשיא מקרון נמצא כרגע בביקור בסעודיה, ואם הממשלה תיפול הוא יצטרך למנות ממשלה חדשה - שכן החוק בצרפת אינו מאפשר לגשת לבחירות לאספה הלאומית פחות משנה לאחר הקודמות, שנערכו ב-7 ביולי, בעקבות הכישלון של מפלגתו בבחירות לפרלמנט האירופי.
בעקבות כישלון הממשלה הנוכחית, במערכת הפוליטית לוחצים על מקרון לשלב בקואליציה הבאה דמויות ממלכתיות מהשמאל. בינתיים ראשי האופוזיציה, מימין ומשמאל, חולמים על התפטרותו של הנשיא מקרון - שעשויה לסלול את הדרך לבחירתה של לה פן לנשיאות. יש לציין שאם לה פן תורשע במשפט המתנהל נגדה בימים אלה, בשל העסקה לא חוקית של עוזרים פרלמנטריים בפרלמנט האירופי, ייאסר עליה להתמודד למשרה פוליטית במשך חמש שנים.
כמו לה פן גם ז׳אן לוק מלנשון, מנהיג השמאל הקיצוני, רואה את עצמו כמועמד למשרה. מקרון, מצידו, כבר הודיע אחרי הבחירות הקודמות לאספה הלאומית שבכוונתו להמשיך בתפקיד עד לסיום כהונתו ב-2027.