שבוע לאחר ההשבתה הראשונה במסגרת המאבקים נגד המהפכה המשפטית, המחאה נגד תוכנית נתניהו-לוין מגיעה לנקודת שיא נוספת: רגע לפני תחילת הדיון במליאה וההצבעות בקריאה ראשונה על שניים מהסעיפים המרכזיים בתוכנית, עשרות אלפי בני אדם מפגינים היום (שני) מול משכן הכנסת בירושלים. צפו במשדר מיוחד.
יותר מ-40 אלף איש הגיעו להפגנה ברחוב קפלן בבירה ובסביבותיו, סמוך לכנסת. הם הגיעו לירושלים בהסעות, באוטובוסים, במכוניות פרטיות וגם ברכבות, שם שוב תועדו עומסים כבדים. עם זאת, בניגוד לשבוע שעבר, הפעם התווספה רכבת תגבור אחת בלבד. בהמשך אלפים החלו בצעדה סביב משכן הכנסת.
המפגינים לא האזינו לנאום ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבפתח ישיבת סיעת הליכוד אמר כי מנהיגי המחאה "רומסים את הדמוקרטיה". בהמשך מפגינה שנכנסה למשכן הכנסת צעקה לעבר נתניהו בזמן שהתראיין: "בושה. אתה הורס את הדמוקרטיה. אנחנו הצעירים של המדינה, אתה לא צריך להיות פה. אל תחייך, תתבייש לך". מאבטח הרחיק אותה מהמקום, ונתניהו קרא לה "אנרכיסטית". על המפגינים אמר נתניהו: "הם באים וצרים על בית המחוקקים ואומרים להם לא לחוקק. הם ירדו מהפסים, איבדו את זה. הם באמת צריכים להתבייש".
ההמונים בהפגנה נשאו דגלי ישראל, פרשו שוב את המיצג הענק של מגילת העצמאות והניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "להציל את הדמוקרטיה" ו"כשהממשלה נגד העם, העם נגד הממשלה". אחת המפגינות נשאה דגל פלסטין ובלשי משטרה לקחו ממנה את הדגל.
הנואם המרכזי בהפגנה, שר המשפטים לשעבר מטעם הליכוד דן מרידור, אמר כי "הדמוקרטיה הישראלית תחת מתקפה". הוא פנה לנתניהו ואמר לו: "אתה עוד יכול לעצור את זה עכשיו. תעצור רגע ותחשוב מה יישאר ממך ומהמורשת שלך. לא יזכרו את מה שעשית בסיירת מטכ"ל ולא באו"ם ולא בממשלה, יזכרו דבר אחד - האיש שהרס את מערכת המשפט והחריב את הדמוקרטיה הישראלית. האיש שכדי להציל את עורו נתן לגיטימציה לגזענות ולכהניזם, אחרי שאנחנו הליכוד הוצאנו אותם מהמערכה. במקום ציונות - כוחנות. במקום צדק - בריונות. מורשת נתניהו תהיה המורשת של אדם שברח ממשפט, שפגע בציונות ושהחשיך את האור על המדינה".
הרמטכ"ל לשעבר, דן חלוץ, אמר להמונים: "אני בן 74, בן ללוחם אצ"ל. אני רואה את הזעם שיש בכם אבל גם את התקווה. אתם האור בקצב המנהרה. אתכם השמיים הם לא הגבול. נלחמנו על הארץ שלנו לא על מנת לוותר עליה ללא קרב. לא ניכנע למי שלא עטו על גופם את מדי צה"ל ושהו רק באוהלה של תורה. לא נוותר על מפעל חיינו. מאחורינו בבית הזה האמור להיות כנסת ישראל מתכנסת כרגע כנסת יהודה. אנחנו כאן כדי להילחם את מלחמתנו על ישראל יהודית ודמוקרטית".
יו"ר האגודה למען הלהט"ב, הילה פאר, נאמה: "גם אם תקחו את בית המשפט, גם אם תאיימו עלינו ברחובות, גם אם תשללו מאיתנו זכות אחר זכות - אנחנו לא נעצור, אנחנו נעמוד מולכם וניאבק. הקהילה הגאה נולדה במהפכה, והיא תוביל את המהפכה הבאה. זאת לא רפורמה משפטית - אלא אקדח שמוצמד לרקה שלנו. הורסים את הגוף היחיד ששומר על זכויות האדם, כדי שיוכלו אחר כך לחוקק כל מה שירצו נגדנו. הממשלה הזו העלתה את השונאים הגרועים ביותר של החופש, של השוויון ושל הקהילה הגאה. נותנים להם כוח על המשפחות שלנו, על הזכויות שלנו. אנחנו התמודדנו עם מטורפים יותר, רעים יותר, אלימים יותר ושברנו כל ארון שאי פעם העזו לנסות לבנות לנו. השנה היא 2023, ואנחנו לא הולכים לשום מקום מלבד קדימה".
לאזור הבמה המרכזית בהפגנה הגיע ח"כ אוהד טל מהציונות הדתית ואמר ל-ynet: "אני חושב שבסוף חלק מהאחריות שלנו זה להקשיב, ולא רק להעביר את מה שאנחנו חושבים. בסוף יש פה ציבור פטריוטי שאכפת לו מהמדינה ומגיע לפה כדי להביע את הכאב שלו. אנחנו צריכים לקיים שיח, אנחנו לגמרי בעד הידברות".
בניגוד לשבוע שעבר, אז נאמו ראשי האופוזיציה בהפגנה המרכזית, הפעם היא חפה מפוליטקאים מכהנים. בפתח ישיבת סיעת יש עתיד אמר ראש האופוזיציה יאיר לפיד כי "הלילה תעשה ישראל את הצעד הראשון לקראת הפיכתה למדינה לא דמוקרטית. הם חסמו כל ניסיון להידברות בזמן שהם ממשיכים בריצת אמוק לחקיקה חפוזה וחסרת אחריות".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר כי "מה שאנחנו רואים עכשיו זה לא רצון לדבר – אלא משחק האשמות של מי שמפסיד בדעת הקהל ומחפש ספין לכמה ימים שיקטין את הלחץ. זו לא תהיה הידברות – זו רמאות. מי שרוצה הידברות, צריך לעצור". יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן אמר: "גנץ רוצה הידברות? נתניהו כבר רימה אותו פעם אחת".
ההפגנה בירושלים - שוב בצהרי יום חול - היא הגדולה ביותר מבין עשרות רבות של הפגנות שמתקיימות היום ברחבי הארץ נגד התוכנית שמובילים ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין, ושבמסגרתה יעלו היום להצבעה בקריאה ראשונה חוקים שיאפשרו לקואליציה לשלוט בוועדה לבחירת שופטים, וכאלה שיחסמו בפני בג"ץ את האפשרות לדון בחוקיות חוקי יסוד.
במהלך הבוקר נחסמו לתנועה נתיבי איילון על ידי מפגינים שצעדו על הכביש המרכזי בתל אביב, ושיבושי תנועה אירעו גם בכבישים רבים אחרים. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודיע על כינוס הערכת מצב דחופה בירושלים, "בעקבות התפרעות אנרכיסטים שאיבדה שליטה וחסימות צירים מרכזיים בניגוד למדיניות השר", כדבריו.
כחלק מהמחאה, נעצרו שמונה מפגינים שהשתתפו בחסימת דלתות הכניסה לבתיהם של השר יואב קיש ושל ח"כ טלי גוטליב. ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את חסימת ביתה של גוטליב, אם לילדה עם צרכים מיוחדים, ואמר: "זו לא דרכנו". הח"כית זעמה בדיון ועדת החוקה וכינתה את המפגינים "חיות אדם".
על מה מצביעים?
דיוני המליאה ייפתחו היום ב-16:00, וחברי הכנסת יתבקשו להצביע בקריאה ראשונה על "חוק השפיטה" - החלק הראשון של המהפכה המשפטית. לפי הצעת החוק, הרכב הוועדה לבחירת שופטים ישונה כך שלקואליציה יהיה רוב של חמישה מתוך תשעה חברי הוועדה - שר המשפטים, שני שרים ושני ח"כים. בנוסף יכהנו בה נשיא בית המשפט העליון, שני שופטים בדימוס שימנה שר המשפטים בהסכמת נשיא העליון וח"כ מהאופוזיציה.
כיום חברים בוועדה שר המשפטים, שר נוסף, שני חברי כנסת שנבחרים באופן חשאי בהצבעה במליאה, שני חברי לשכת עורכי הדין, נשיאת העליון, ושני שופטי עליון. הרכב זה שם את הכנסת במיעוט בוועדה. בנוסף, לפי הצעת החוק ועדת החוקה תזמן את םמועמדים לבית המשפט העליון לשימוע, תהיה דרישה לייצוג בוועדה של אישה מכל רשות והוועדה תוכל להתכנס גם במינימום של חמישה מחבריה.
הסעיף השני בהצעת החוק נועד למנוע העליון מלהתערב בשיפוט חוקי יסוד. רק בחודש שעבר פסק העליון, בניגוד לחוק יסוד שעבר בכנסת, כי מינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר הוא פסול, והורה לפטרו מתפקידיו כשר הבריאות ושר הפנים. בדיונים בוועדת החוקה עלו הטענות כי מטרת ההצעה היא להשיב את יו"ר ש"ס לכיסאו כשר, ובהמשך גם לאפשר חקיקת חוקים שייכנסו תחת תיקונים של חוקי יסוד והעליון לא יוכל להתערב בהם, גם אם יימצא בהם דבר שגוי ופסול.
עוד לפני הדיון הדרמטי במליאה, בשעות הבוקר נמשכו בוועדת החוקה הדיונים על הצעת התיקון לחוק יסוד: השפיטה. מדובר בחלק השלישי של החוק והוא עוסק בפסילת חוקים רגילים על-ידי בית המשפט העליון. לפי הצעת יו"ר הוועדה שמחה רוטמן, חוק יוכל להיפסל בבג"ץ רק אם ההחלטה עברה פה אחד, בהרכב מלא של שופטים (15 מ-15 השופטים). ההצעה גם קובעת כי בג"ץ יוכל לפסול חוק "רק אם הוא סותר בבירור הוראה ששוריינה בחוק יסוד".
בהמשך מתכוונת הקואליציה להביא להצבעה גם את חוק פסקת ההתגברות שיאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שנפסלו בבג"ץ ואת הגבלת "עילת הסבירות".
פורסם לראשונה: 13:20, 20.02.23