סוכנות הפליטים של האו"ם הודיעה אתמול (שבת) שמספר הפליטים שברחו מאוקראינה מתחילת המלחמה הגיע ל-1.3 מיליון בני אדם. להערכתה עד היום בלילה יגיע מספר הפליטים ל-1.5 מיליון.
באוקראינה התנהלו ביממה האחרונה קרבות בכמה אזורים, בשעה כשהצבא הרוסי ממשיך במאמצים לכתר כמה ערים, בראשן את השתיים הגדולות ביותר - קייב וחרקוב. בעיר מריופול, שכבר נצורה, דיווחו אמש על הפגזות כבדות. "העיר נמצאת תחת מצור מאוד, מאוד קשה", אמר ראש העיר ודים בויצ'נקו. "ההפגזות הבלתי פוסקות של אזורי מגורים נמשכות, ומטוסים מפילים פצצות".
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• בנט המתווך: מאחורי הקלעים של הטיסה החשאית למוסקבה
• "לא ישנו שבוע בגלל ההפצצות": עם הפליטות בפולין
• פוטין מאיים: "הסנקציות - כמו הכרזת מלחמה"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
ממשלת אוקראינה המשיכה בסוף השבוע לקרוא לארה"ב, ולשאר בעלות בריתה במערב, להגדיל את הסיוע הצבאי במלחמה מול רוסיה - ולהחריף את הסנקציות נגד מוסקבה. שר החוץ האוקראיני, דמיטרו קולבה, נפגש אתמול עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, ואמר לאחר מכן שאוקראינה "תנצח בסופו של דבר במלחמה" - אך זקוקה לסיוע גדול יותר מנאט"ו ומדינות המערב.
הפגישה של קולבה ובלינקן הייתה באוהל בגבול אוקראינה-פולין. היא נמשכה 45 דקות ונערכה תחת אבטחה קפדנית – במעבר גבול שגדוש בפליטים אוקראינים. בלינקן הגיע לפולין מבריסל – שם נפגש עם שרי החוץ של המדינות החברות בנאט"ו, ועם בכירים במדינות ה-G7 והאיחוד האירופי. השיחות של בלינקן בבריסל עסקו במאמצים של המערב להחריף את הבידוד הרוסי בקהילה הבינלאומית. בלינקן אמר בסוף השבוע שלסנקציות נגד רוסיה יש "תוצאות קונקרטיות" וכי הלחץ על רוסיה "רק יגדל, עד שמלחמת הברירה הזאת תסתיים". בהצהרה משותפת עם קולבה אמר בלינקן: "כל העולם עומד לצד אוקראינה, בדיוק כמו שאני עומד כאן באוקראינה עם ידידי, עם הקולגה שלי".
בהצהרה אחרי הפגישה עם בלינקן אמר שר החוץ האוקראיני קולבה: "אוקראינה תנצח במלחמה הזאת בכל מקרה, מכיוון שזו מלחמה של עם על הארץ שלו. השאלה היא מה יהיה המחיר". קולבה קרא להגדלת הסיוע הבינלאומי לאוקראינה, כדי "לזרז" את סופה של המלחמה עם רוסיה. לדבריו אוקראינה זקוקה במיוחד למטוסים ולמערכות הגנה אווירית.
בהתייחסות לסנקציות הקשות שהוטלו על רוסיה והמהלכים שנועדו לבודד אותה בקהילה הבינלאומית, קולבה אמר: "אם השותפות שלנו ימשיכו לנקוט צעדים שיטתיים ונועזים כדי להחריף את הלחץ הכלכלי והפוליטי, וימשיכו לספק לנו את הנשק שאנחנו צריכים, המחיר (של המלחמה) יהיה נמוך יותר". הוא ציין שאוקראינה מעוניינת בהחרפת הסנקציות, ורוצה שהן יכללו איסור על ייבוא נפט רוסי. קולבה פנה אתמול בטוויטר לענקית האנרגיה Shell ושאל אותה אם הנפט של רוסיה "מסריח מדם אוקראיני". הוא הצהיר שמי שרוכש בימים אלה נפט מרוסיה "מממן פשעי מלחמה".
שר החוץ האוקראיני קרא אתמול פעם נוספת לבעלות בריתה של אוקראינה להגן על המרחב האווירי שלה מ"הפצצות ברבריות וחסרות הבחנה", ולספק למדינה "מטוסי קרב והגנה אווירית משמעותית, טילים ונשק". קולבה צוטט ב-CNN: "המסר שלי לעולם ברור - בכל הטקסים במהלך השנה המנהיגים האירופים והמנהיגים האחרים חוזרים על המילים 'לעולם לא עוד'. עכשיו הם צריכים להוכיח באמצעות מעשים שהם עומדים מאחורי המילים האלה. תוכיחו עכשיו שלמדתם את הלקח מהעבר".
ארה"ב ונאט"ו הדגישו כמה פעמים שהן מסרבות לבקשתה של קייב להכריז על אוקראינה כעל אזור אסור לטיסה. במערב הסבירו שהחלטה שכזאת תגרום לחברות נאט"ו ליירט מטוסים רוסיים שנכנסים למרחב האווירי של אוקראינה – וכך למעשה יצטרפו חברות נאט"ו למלחמה מול רוסיה. קולבה אמר על הסירוב: "אני חושב שזה סימן לחולשה. האנשים באוקראינה ישלמו את המחיר על חוסר הרצון של נאט"ו לפעול". המערב מספק לאוקראינה נשק וסיוע נוסף, אך נאט"ו הבהירה בהזדמנויות רבות שאין בכוונתה לשלוח חיילים לאוקראינה – שכזכור אינה חברה בברית הצבאית.
היום העשירי למלחמה עמד בסימן הפסקת האש הזמנית בערים הנצורות וולנובאחה ומריופול בדרום-מזרח אוקראינה - שהופרה כעבור זמן קצר. כתוצאה מהפגזות בלתי פוסקות עצרה אוקראינה את מבצע הפינוי ההמוני של תושבי האזור. רוסיה ואוקראינה האשימו זו את זו בהפרת הפסקת האש הזמנית, ואמש הודיעה מוסקבה רשמית על חידוש התקיפות שלה באזורים שבהם הוקמו "מסדרונות הומניטריים". שר החוץ האוקראיני קולבה אמר שבינתיים אין התקדמות במגעים עם הרוסים לסיום הלחימה - אך הצדדים ימשיכו במו"מ. מחר יתקיים סבב שלישי של שיחות.
ראש העיר מריופול אמר אמש שאלפי ילדים, נשים וקשישים היו תחת אש בזמן שהגיעו אתמול בבוקר לאזור שממנו היו אמורים להתפנות. ממריופול מגיעים בימים האחרונים דיווחים על משבר הומניטרי חמור ביותר ועל מחסור במים, מזון ותרופות. מתנדב בארגון "רופאים ללא גבולות" דיווח אתמול על "תנאים נוראיים" במריופול: "ההפגזות הלילה היו קשות יותר, וקרובות יותר. אספנו שלג ומי גשמים כדי שיהיו לנו קצת מים. היום ניסינו להשיג מים בחינם אבל התור היה עצום". הוא הוסיף שהתושבים מספרים "שהרבה מרכולים נהרסו על-ידי טילים" - והמוצרים שנשארו על המדפים "נלקחו על-ידי נזקקים". לדבריו, בעיר "עדיין אין חשמל, מים וחימום" ו"לבתי המרקחת נגמרו התרופות".
בתוך כך נמשכת הלחימה בכמה אזורים באוקראינה, במסגרת המאמצים הרוסיים לכתר ערים גדולות במדינה. אמש דיווחה אוקראינה שהרוסים השתלטו על בית חולים פסיכיאטרי בעיירה בורודיאנקה במחוז קייב, בשעה ש-670 איש מאושפזים בבית החולים. המושל האזורי אולכסיי קולבה אמר: "אנחנו לא יודעים איך לפנות את האנשים האלה ואיך לעזור להם. נגמרים להם המים והתרופות. הם אנשים עם צרכים מיוחדים, הם צריכים עזרה כל הזמן. רבים מהם מרותקים למיטה כבר שנים".
אמש הודיע משרד ההגנה הרוסי שכוחותיו מבצעים מתקפה נרחבת באוקראינה, כבשו כמה יישובים והפילו ארבעה מטוסי קרב אוקראיניים מסוג SU-27.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי קיים אתמול שיחת וידאו עם סנאטורים ומחוקקים בבית הנבחרים בארה"ב. יותר מ-280 פוליטיקאים אמריקנים צפו בזלנסקי מבקש להגדיל את הסיוע הצבאי לארצו. גורמים שהשתתפו בשיחה אמרו שזלנסקי ביקש מארה"ב לסייע להעביר לאוקראינים מטוסים, מל"טים וטילים נגד מטוסים. צ'אק שומר, מנהיג הדמוקרטים בסנאט, אמר שבשיחה השמיע זלנסקי "קריאה נואשת" לסיוע באספקת מטוסים מתוצרת רוסית שיועברו לקייב ממדינות במזרח אירופה.
זלנסקי בירך על הסנקציות נגד רוסיה, אך לחץ על הסנאטורים וחברי בית הנבחרים לקדם חוק האוסר על ייבוא נפט מרוסיה – צעד שהתמיכה בו בקונגרס הולכת וגוברת. זלנסקי קרא לאמריקנים להטיל סנקציות על ענפי הנפט והגז של רוסיה – שקריטיים לכלכלה שלה. "הפסקה של רכישת נפט וגז מרוסיה ברחבי העולם תהיה אחת הסנקציות הכי קשות שאפשר להטיל, אפילו יותר מ-SWIFT", אמר זלנסקי, והתייחס לניתוקם של כמה בנקים רוסיים ממערכת העברת הכספים הבינלאומית.
נשיא אוקראינה עדכן את האמריקנים שהכוחות הרוסיים שולטים כעת בתחנת הכוח הגרעינית זפורוז'יה בדרום מזרח-אוקראינה - הגדולה מסוגה באירופה - וכן בתחנה המושבתת בצ'רנוביל. הוא ציין שהרוסים מתקרבים לתחנת כוח גרעינית שלישית - יוזנוקראינסק, 120 ק"מ מצפון לעיר מיקולאייב (אחת הערים שהרוסים מנסים לכתר). זלנסקי וקולבה טענו אתמול שמספר החללים הרוסים במלחמה חצה את ה-10,000 - טענה שיש לקחת בערבון מוגבל. בשבוע החולף הצהיר משרד ההגנה הרוסי ש-498 חיילים רוסים נהרגו בלחימה. בכיר אמריקני אמר לאחר מכן שהוא מטיל "ספק גדול" בדיווח.
פורסם לראשונה: 23:30, 05.03.22