שבוע לאחר התקיפה הישראלית באיראן ממשיכים להיחשף ממדי ההרס בבסיסי משמרות המהפכה: למרות הניסיונות באיראן לגמד ולמזער את שאירע, תמונות לוויין חדשות מציגות את הפגיעה בשני מבנים במתחם ייצור הטילים חוג'יר, סמוך לטהרן, שרק לאחרונה הורחב.
3 צפייה בגלריה
תמונות לוויין לפני ואחרי התקיפה הישראלית בחוג'יר באיראן
תמונות לוויין לפני ואחרי התקיפה הישראלית בחוג'יר באיראן
לפני ואחרי: תמונות הלוויין חשפו את הנזק במתחם ייצור הטילים סמוך לטהרן
(צילום: Maxar Technologies)
תיעוד מיציאת מטוסי חיל האוויר לתקיפה באיראן
(צילום: דובר צה"ל)

אך לצד הטענות באיראן על "תקיפה חלשה", הבכירים בטהרן הרבו לאיים על ישראל בשבוע החולף, והבטיחו "תגובה נחרצת וכואבת". עם זאת, לגבי מועד התקיפה נשמעו השבוע דיווחים סותרים, חלקם דיברו על תגובה לפני הבחירות בארה"ב ואחרים ציינו שהיא תתבצע לאחר מכן, בין היתר מכיוון שאיראן חוששת שעוד התלקחות של מתח וכאוס באזור עלולה לתרום לקמפיין הבחירות של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
ב"וושינגטון פוסט" צוטט הבוקר אדם המקורב להנהגה הישראלית, שאמר כי המודיעין הקיים מעלה ש"איראן מכינה מתקפה על ישראל בימים הקרובים". המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אמר מצידו הבוקר כי "נעשה כל מה שצריך כדי להתעמת עם יהירות פוליטית או צבאית. העם האיראני והבכירים לעולם לא יהססו להתעמת עם המנגנון הפלילי השולט בסדר העולמי. האויבים, במיוחד ארה"ב וישראל, חייבים לדעת שהם יקבלו תגובה מוחצת למה שהם עושים נגד איראן וחזית ההתנגדות".
דובר משמרות המהפכה של איראן מוחמד עלי נאא'יני אמר: "ישראל מאמינה כי איראן לא תגיב. הציונים מאמינים כי איראן חוששת להיכנס למלחמה איתם ולהתעמת מולם ישירות. הם מאמינים שלעם האיראני נמאס מה'התנגדות' והוא לא רוצה מלחמה עם ישראל. התפיסה הזו היא חלק מהחישובים השגויים של ישראל". הוא הוסיף כי "התגובה לתקיפה הישראלית נגד איראן היא בלתי נמנעת, סופית, ומעבר למה שהאויב מצפה".
בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" ציטטו הבוקר מקורות שבקיאים בנושא, וכתבו כי באיראן מתכננים מתקפה "שתהיה הגדולה ביותר עד כה, בכמות ובאיכות". המקורות הוסיפו כי התקיפה האיראנית מתוכננת להיות גדולה פי שניים מזו שהייתה בתחילת אוקטובר, ואמרו: "זה יהיה מבצע מורכב וככל הנראה לא יוגבל רק לשיגור טילים".
בתוך כך, הפנטגון הודיע הלילה כי הורה על שליחת כוחות נוספים למזרח התיכון, בהם משחתות טילים בליסטיים, טייסות קרב ומטוסי תדלוק, וכן כמה מפציצים ארוכי-טווח מסוג B-52. עוד נמסר כי הכוחות הנוספים יגיעו לאזור בחודשים הקרובים, במקביל לעזיבתה המתוכננת של נושאת המטוסים "אברהם לינקולן".
התגבור מגיע על רקע איומי איראן לתקוף את ישראל שוב, אחרי התקיפה הישראלית שהוציאה משימוש שורת סוללות הגנה אווירית ופגעה בייצור הטילים הבליסטיים של טהרן. פקידים אמריקנים ששוחחו עם ה"וול סטריט ג'ורנל" הסבירו כי כעת, לאחר הפגיעה, ייצור טילים בדלק מוצק עשוי להתעכב בשנה או אף יותר מזה. בנוגע למערכות ההגנה האווירית S-300, שהושמדו כולן, אמר לעיתון גורם ביטחוני כי התיקון או ההחלפה שלהן - עלולים לקחת כמה חודשים.
עוד נכתב ב"ג'ורנל" כי התגובה הישראלית נשארה בתוך "הקווים האדומים" שהוגדרו בוושינגטון. בשבוע האחרון קראו בארה"ב לאיראן שלא לתקוף את ישראל, ודוברת הבית הלבן קארין ז'אן-פייר הבהירה כי "אם טהרן תחליט להגיב, ארה"ב תעמוד לצד ישראל ותסייע בהגנה עליה".
3 צפייה בגלריה
בסיס פרצ'ין אחרי התקיפה של ישראל נגד איראן, ולפניה
בסיס פרצ'ין אחרי התקיפה של ישראל נגד איראן, ולפניה
לפני ואחרי: הנזק בבסיס פרצ'ין באיראן
(צילום: רויטרס / Planet Labs Inc./Handout via REUTERS)
3 צפייה בגלריה
צילומי לוויין שמראים נזק ל מרכז החלל שאהרוד שמשמש לשיגורים של משמרות המהפכה בצפון איראן במחוז סמנאן לכאורה בגלל תקיפה של ישראל מבצע ימי תשובה
צילומי לוויין שמראים נזק ל מרכז החלל שאהרוד שמשמש לשיגורים של משמרות המהפכה בצפון איראן במחוז סמנאן לכאורה בגלל תקיפה של ישראל מבצע ימי תשובה
לפני ואחרי מהנזק שנחשף למבנה "מרכזי" במרכז החלל של משמרות המהפכה
(צילום: planet labs via AP)
גם דובר מחלקת המדינה מת'יו מילר התייחס לסוגיה, ואמר כי הוא אינו יכול למסור הערכה בנוגע למה שאיראן עשויה לעשות, אך ציין גם כן כי טהרן "לא צריכה להגיב". הוא לא השיב כשנשאל אם איראן העבירה לוושינגטון מסר בנוגע לתקיפה אפשרית לפני הבחירות, ואמר כי "לא אדבר על התקשורת בין שתי הממשלות, בין אם היא אמיתית או דמיונית. אך כפי שהצהרנו באופן פומבי, ואיראן יודעת את זה באופן ברור, עליהם לא להסלים את הסכסוך הזה".
אך למרות הקריאות האמריקניות, שלשום דווח ב"ניו יורק טיימס" כי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי הורה למועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן להתכונן לתקיפה נגד ישראל. לדברי שלושה גורמים איראנים הבקיאים בנושא, חמינאי קיבל את ההחלטה לאחר שסקר דוח מפורט ממפקדים צבאיים בכירים על היקף הנזק מהתקיפה הישראלית ליכולות ייצור הטילים של איראן ולמערכות ההגנה האווירית סביב טהרן, כמו גם לתשתיות האנרגיה ולנמל מרכזי בדרום המדינה.
לפי הדיווח, חמינאי אמר כי היקף התקיפה הישראלית וכן מספר הנפגעים - לפחות ארבעה חיילים מהצבא נהרגו - היו גדולים מכדי להתעלם מהם, וכי אי-תגובה תהווה הודאה בתבוסה, על-פי שלושת הגורמים. ב"טיימס" נכתב כי הגורמים דיברו בעילום שם מכיוון שלא הוסמכו לדבר בפומבי. הם הוסיפו כי המפקדים הצבאיים מכינים רשימה של עשרות מטרות צבאיות בתוך ישראל.
מוקדם יותר השבוע נחשף בתמונות לוויין גם הנזק בבסיס הסודי פרצ'ין, שבעבר דווח כי שימש לפיתוח גרעיני. מומחה הגרעין דיוויד אולברייט, שהיה בעבר מפקח נשק באו"ם, אמר כי בתמונות אחרות, שכנראה לא נחשפו, נראה שהתקיפה גרמה נזק לבניין שהיה חלק מתוכנית הנשק הגרעיני של איראן. לדבריו ולדברי חוקר נוסף ממכון המחקר האמריקני CNA, בתמונות נראה גם נזק למתקנים ששימשו לשילוב בין דלק מוצק לטילים.
מבצע "ימי תשובה", שנערך בתגובה למטח הטילים הבליסטיים על ישראל מאיראן בתחילת החודש שעבר, היה התקיפה המוצהרת הראשונה אי-פעם של ישראל באיראן. השתתפו בתקיפה עשרות מטוסי קרב, שפגעו באופן משמעותי במערך ההגנה האווירית של הרפובליקה האיסלאמית וביכולתה לייצר טילים בליסטיים.