במערכת הביטחון מזהים על רקע גל הטרור שגבה באחרונה את חייהם של 19 בני אדם כי קיימת ירידה במניע הלאומני ולעומתה עלייה במניע הדתי שמוביל לשרשרת הפיגועים בישראל. החוט המקשר של גל הפיגועים הוא השראה בדגש על הר הבית או מניעים אישיים, מבלי לייחס זאת לארגון טרור פלסטיני שעומד באופן ישיר מאחורי מעשי הרצח וניסיונות הרצח.
עוד סבורים במערכת הביטחון כי חמאס לא מממן את פעולות הטרור וגם לא פעיל באופן מעשי בגל הנוכחי. היו אמנם ניסיונות להצטרף לזירה המדממת, אבל בשורה התחתונה נראה כי חמאס בחר להישאר בחוץ. במחלקת ההשפעה של צה"ל ניתחו את המצב וגילו כי לחמאס אכן אין כמעט קשר והשפעה על סדרת הפיגועים הקשים בתקופת הרמדאן ולאחריה.
בצבא ידעו כי חמאס לא מעוניין בהסלמה ברצועת עזה. ארגונו של יחיא סינוואר נמצא ברמת השפעה גבוהה ביותר, ומהצד השני רצה להתסיס את השטח. כשנוקבים במילה "חמאס", הכוונה היא להעלות לסדר היום את ההתרחשות במטה הארגון בגדה, מבלי לעשות משוואה מול סינוואר ומוחמד דף שמושבם בעזה. בצבא סבורים כי שני המחבלים שרצחו שלושה ישראלים בפיגוע הגרזנים באלעד כלל לא ידעו מי זה סינוואר.
במערכת הביטחון גם מזהים כי מבחינת יכולת ההתעצמות, נלקחו מחמאס הרבה מאוד יכולות. בחודש האחרון נהרגו בגדה 33 פלסטינים. בצה"ל מתכוונים להגיב בעוצמה רבה מול חמאס ברגע שיימצא קשר בין ההתרחשויות בשטח לקולות ברצועה מצדם של סינוואר ודף.
בנוסף, במערכת הביטחון משקיעים הרבה מאוד מודיעין בזירה הפלסטינית, בדגש על גלי מעצרים וסיכולי מחבלים. לפי האומדנים, פעילות המעצרים באחרונה גדלה פי שניים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. במערכת הביטחון מודים כי כל פיגוע שמבצע שוהה בלתי-חוקי (שב"ח) בשטח ישראל הוא כישלון מהדהד. בעיקר אמורים הדברים על לפחות שני פיגועים שלגביהם מרגישים בצבא כי יכלו להיות טובים יותר במניעתם. במקביל מצליח הצבא לסכל פיגועים רבים.
בכל הקשור לקו התפר, האזור שממנו חדרו לתוך ישראל כמה מחבלים בתקופה האחרונה, במערכת הביטחון מזהים כי סדר הכוחות (סד"כ) מספק נכון לעכשיו. יש שביעות רצון מהורדת כמות השב"חים שנכנסים לישראל, ובמקביל חודדו לכוחות בשטח הוראות הפתיחה באש. לכל אלה מצטרפת הקמת הגדר שעבורה יושקעו מיליארדי שקלים, וכן שכלול באמצעים טכנולוגיים ותשתיות.
במערכת הביטחון נושאים כמו תמיד גם עיניים לזירות אחרות. הפעילות מול חיזבאללה וזו המיוחסת מול סוריה לא משתנה. אם יהיה צורך, כך סבורים במערכת הביטחון, צה"ל יפעל בצורה מסיבית מול חיזבאללה וישתמש בכל האמצעים הדרושים לכך ובכללם השמדת כל משה שמשרת את ארגונו של חסן נסראללה להילחם וחתירה להכרעה בכמה שיותר גזרות עם תקיפות מסיביות ואיכותיות.
ואולם, בכל הקשור לגרעין האיראני הפעילות יכולה להשתנות על רקע העובדה שישראל שפועלת למניעת התגרענותה של הרפובליקה האיסלאמית. במערכת הביטחון מסתכלים על המבוי הסתום במשא ומתן של המעצמות מול משטר האייתוללות, ובשל כך קיימת התכוננות אותנטית לאופציה צבאית.
על רקע תרגיל "מרכבות האש" של צה"ל, במערכת הביטחון מדגישים כי כל המערכות ובכללן סייבר, מודיעין והגנה עוסקות כל העת בשש זירות מבלי לפסוח על חשיבות אף אחת מהן. במערכת הביטחון התלבטו בנוגע לקיום התמרון המורכב, אולם אחרי הכנה של שנה וחצי הוחלט לבצע אותו.
התרגיל מדמה מנגנון של לחימה במשך חודש וקיום תהליכים מבצעיים בצורה מלאה. בין היתר צריכים מקבלי ההחלטות לעמוד בפני דילמות רב-זירתיות לא פעם. בנוסף יש ניסיון להטמיע במהלך התרגיל לקחים בזמן אמת. התרגיל מתמקד באסטרטגיה של ישראל: הרתעה, מודיעין וביטחון. גריעת יכולות היא אסטרטגיה חשובה, שמביימת לדוגמה מלחמת מנע.
במערכת הביטחון מתרגלים את "תפיסת ההפעלה" של צה"ל לעבר הניצחון. מגדיר מרכזי לצורך כך הוא תמרון, השתנות אויב ומבניים משניים. בזמן אמת יפעלו הרבה יותר חטיבות, ובמהלך התרגיל בוחנים בצבא תוכניות אופרטיביות.
הדגש במערכת הביטחון הוא שישראל צריכה צבא עם הכרעה, ולכן בצבא יביעו התנגדות לכל ניסיון לקצר את תקופת השירות. במערכת הביטחון ערים להשלכות של שנתיים התמודדות עם הקורונה לחיילים העתידיים, אבל עם זאת לא סבורים שיש מקום לדאגה. זאת ועוד, בשנתיים האחרונות יש אפילו עלייה בביקוש לשירות הקרבי.