ראש הממשלה יאיר לפיד המריא הערב (ראשון) לביקור מדיני בן יממה בגרמניה, במהלכו ייפגש עם נשיא גרמניה פרנק וולטר שטיינמאייר, עם הקנצלר אולף שולץ ועם שרת החוץ אנאלנה ברבוק. באופן חריג, בעלייה למטוס נמנע לפיד מלמסור הצהרה לעיתונאים. בברלין ירד לפיד מהמטוס מלווה בחמישה ניצולי שואה כשלשני צידי השטיח האדום עמד משמר כבוד של חיילים גרמנים.
עם נחיתתו אמר לפיד כי זו "תמונת ניצחון. הגעתי הערב לברלין לביקור מדיני מלווה בשורדי השואה פנינה, אברהם, שושנה, ישראל וצבי. ירדנו יחד מהמטוס לאדמת גרמניה כאשר חיילי משמר כבוד של הצבא הגרמני מקבלים את פנינו, זה הניצחון שלהם, שלי כבן לניצול שואה ושלנו כעם וכמדינה. לעולם לא נשכח".
גורם מדיני בכיר אמר, כי ביקור לפיד בברלין חשוב מאוד מבחינת ישראל ומהווה ביקור גומלין לביקורו של הקנצלר שולץ בישראל במרץ. "שולץ מאוד התגאה בכך שזה הביקור הראשון שלו מחוץ לאירופה. היה ביקור בזק בברלין של בנט אחרי שביקר במוסקבה". לדבריו, נושא מרכזי שעלה בביקור במרץ היה "התחלפות מנהיגים בישראל ובגרמניה. יש הבנה הדדית שיש חשיבות לכך שאנחנו מחזקים את מערכת היחסים והופכים אותה לא-פוליטית".
הביקור של לפיד מגיע לאחר שלפני כמה ימים התקיים דיאלוג בין-סוכנותי ראשון מסוגו עם הגרמנים ברמות הבכירות ביותר. לישראל הגיעו כל בכירי מערכת החוץ והביטחון הגרמנית. "זה אפשר בערב ארוך לדבר על כל הסוגיות של הפרק. אנחנו לא מסכימים על הכול אך הייתה הסכמה שיש להמשיך ולחזק את ההבנה שלהם אותנו ושלנו אותם", אמר הגורם המדיני. "יש דברים ספציפיים שאנחנו צריכים לעשות ביחד וכך נעשה".
לדברי הגורם, "השיחות של לפיד עם ההנהגה הגרמנית יתמקדו בנושא האיראני, להמשיך ולהשפיע על העמדות האירופיות, ולגרמניה יש תפקיד חשוב כאן. יהיה פרק משמעותי על זיכרון השואה. מתוכנן ביקור בוואנזה יחד עם ניצולי שואה שמגיעים עם רה"מ במטוס. הקנצלר ישתתף באירוע הזה ויהיה שיח משותף עם הניצולים". בביקור גם ייחתם הסכם חילופי נוער בין משרדי החינוך והנוער של שתי המדינות.
הגורם הבכיר אמר עוד, כי "הקשר של ישראל עם גרמניה ושל בנט ורה"מ לפיד עם שולץ הוא חם וטוב. מאוד קשה להשוות בין שולץ למרקל. בכל מה שקשור לישראל המדיניות נמשכת. החששות שהממשלה הנוכחית לא תאפשר לעשות איתנו דברים התבדו כולם ואנחנו מאוד מרוצים מהדיאלוג איתם והקשר איתם".
לפני צאתו אמר לפיד כי "מטרת הביקור היא תיאום עמדות בנושא תוכנית הגרעין וסיכום פרטים אחרונים במסמך שיתוף פעולה אסטרטגי, כלכלי וביטחוני, שאנחנו עומדים לחתום איתם".
מחר יגיע לפיד לביקור יוצא דופן בווילה ואנזה שבה דנו הנאצים ביישום הפתרון הסופי להשמדת יהדות אירופה. ניצולי השואה שהגיעו איתו יתלוו אליו לביקור שם, בהם אברהם רות שביקש לשאת דברים ולספר את סיפורו. ושוש טריסטר מלווים על ידי מרכז אלה, שהוקם לפני 43 שנים במטרה לסייע לניצולי שואה יוצאי הולנד וכיום מעניק ליווי וסיוע נפשי לכל מי שזקוק לכך.
אל רות, אב לארבעה בנים וסב ל-11 נכדים הצטרף נכדו מתן (28). רות היה בן 12 כשפרצה המלחמה. כמעט כל משפחתו נספתה בשואה וכשהסתיימה המלחמה, עלה לישראל בגיל 17. רות היה שותף לתהליך תביעה של פיצויים לניצולים הולנדים והצליח להשיג עבורם סכומים משמעותיים כשחלק מהכסף הגיע גם לעמותות, בהן מרכז אלה שאחיו היה היו"ר שלו בשנים הראשונות.
"לפני 20 שנה ביקרתי בוואנזה אך מרגש להגיע כחלק ממשלחת", אמר רות. "לשבת במקום שבו החליטו על הפתרון הסופי, במקום שבו התקבלה החלטה ממשלתית שכתוצאה ממנה נרצחה רוב המשפחה שלי, זה מרגש ומוכיח שהחלטות שמתקבלות בממשלה עלולות להיות הרסניות".
טריסטר, אם לשלושה בנים וסבתא לארבעה נכדים יצאה לגרמניה עם בנה דורי (51). היא נולדה באוקראינה והייתה בביקור עם אחיה הקטן והוריה בלבוב בפולין כשפרצה המלחמה. האב נתפס ונלקח לעבודות כפייה, וטריסטר, אחיה ואמה, ולאחר מכן גם סבתה וקרובות משפחה נוספות הסתתרו עד תום המלחמה. לקראת הנסיעה אמרה: "כל ביקור שלי במקום שבו נרצחו יהודים וגרם לנו להסתתר זה ניצחון". בנחיתה אחז לפיד את ידה והוביל אותה לאט לאט במדרגות המטוס. היא סיפרה לראש הממשלה כי היא פוחדת מהחיילים מהגרמנים, ולכן ליווה אותה. "אני לא יכולה להסתכל עליהם", אמרה לו.