55 שנה אחרי קבלת העצמאות מבריטניה, המדינה הקריבית ברבדוס הפכה הלילה (בין שני לשלישי) לרפובליקה, ושללה מהמלכה אליזבת השנייה את תואר ראש המדינה.
בראש הרפובליקה החדשה תעמוד הנשיאה סנדרה מייסון, שהייתה עד היום המושלת הכללית ונבחרה על-ידי הפרלמנט במדינה בחודש שעבר. מייסון בת ה-72, שבעבר הייתה שופטת ושגרירה, הושבעה הלילה לתפקיד בחצות שעון מקומי, והותירה מאחור את שרידי הקולוניאליות, 396 שנה אחרי שכלי השיט האנגלי הראשון הגיע לאי הקריבי.
להשבעתה של מייסון לנשיאה קדם טקס שכלל ריקודים ומוזיקה מקומית, יחד עם נאומים וחגיגות לרגל סיום עידן הקולוניאליזם בברבדוס. ראש הממשלה מיה מוטלי, מנהיגת התנועה הרפובליקנית במדינה, סייעה בהובלת הטקס, אחרי שזכתה לתשומת הלב העולמית בוועידת האקלים בגלזגו. במהלך החגיגות הכריזה הרפובליקה כי הזמרת ריהאנה, שנולדה בברבדוס והגיעה לטקס, תוגדר גיבורה לאומית.
למרות החגיגות, מחוץ לטקס נותרו כמה אזרחים שלא הבינו מה משמעות הפיכת המדינה לרפובליקה. "היו צריכים להשאיר את המלכה אליזבת. שישאירו אותה הבוס. אני לא מבין למה צריך רפובליקה", אמר שון וויליאמס, תושב האי בן 45. לשינוי לא צפויות להיות השלכות מרחיקות לכת על המסחר, או על המצב הכלכלי של האי. תעשיית התיירות של ברבדוס, חלק מרכזי מאוד בכלכלה שלה, שותקה לחלוטין בעקבות משבר הקורונה. גם עלויות המחייה במדינה, שתלויה בייבוא, עלו בתקופת המגפה, לאור משבר האספקה העולמי.
יורש העצר הבריטי, הנסיך צ'ארלס, הגיע לאי הקריבי שלשום והשתתף הלילה בטקס השבעת הנשיאה. ארמון המלוכה הבריטי מסר כי מטרת השתתפותו של צ'ארלס בטקס הוא הדגשת הקשרים ה"עצומים" בין העם הבריטי לבין העם בברבדוס.
במכתב ששלחה לנשיאה מייסון, איחלה המלכה אליזבת אושר, שלום ושגשוג עתידי לכל תושבי ברבדוס. "ביקרתי במדינה היפה שלכם לראשונה לפני קבלת העצמאות ב-1966, ואני מרוצה מאוד שבני איתכם היום. מאז, לעם בברבדוס יש מקום מיוחד בלב שלי. זו מדינה שיכולה להיות גאה בתרבות שלה, ביכולותיה בספורט וביופי הטבעי שלה שמושך מבקרים מכל העולם, כולל רבים מבריטניה. בחגיגות של היום החשוב הזה, אני שולחת לך ולכל התושבים את ברכותיי החמות", כתבה אליזבת לנשיאה.
עבר של עבדות
האי ברבדוס, שנחשב המזרחי ביותר בקריביים, נכבש על ידי הבריטים ב-1625 ונשאר תחת שלטונם למרות המאבקים על האיים הקריביים בינם לבין הספרדים, ההולנדים, הצרפתים והאמריקנים. הקולוניאליסטים הבריטים השתמשו באדמת האי לצורך גידול קני סוכר, וכדי לעשות זאת הביאו לשם עבדים שנשבו באפריקה. ברבדוס הפכה כך למוקד מרכזי של סחר העבדים הטרנס-אטלנטי. רבים לא שרדו את המסע האכזרי באוקיינוס, ואלו שכן עבדו בתנאי פרך בחוות החקלאיות.
אוכלוסיית העבדים השחורים גדלה במהירות, ולפי הערכות של היסטוריונים כבר בסביבות 1670 מספרם בברבדוס היה גדול פי עשרה מזה של הלבנים. העבדות בברבדוס בוטלה ב-1834, ולחופש מוחלט זכו העבדים המשוחררים רק ארבע שנים לאחר מכן.
כיום האוכלוסייה של ברבדוס, המונה פחות כ-290 אלף איש, מורכבת ברובה הגדול מצאצאי העבדים, שחלקם עדיין מצפים לפיצוי מבריטניה. למרות זאת, במשך השנים, בזכות החיבה של התושבים המקומיים למנהגים ולמוצרים בריטיים, כונה האי לעיתים בשם "אנגליה הקטנה".
הפעם האחרונה שבה התואר ראש מדינה נשלל מהמלכה אליזבת הייתה ב-1992. אז הייתה זו רפובליקת מאוריציוס, מדינת אי בדרום-מערב האוקיינוס ההודי, המרוחקת כ-900 ק"מ מהאי מדגסקר שהפכה לרפובליקה בעצמה. למרות שהפכה לרפובליקה, ברבדוס תישאר חלק מחבר העמים הבריטי – שמאגד 54 מדינות באירופה, אסיה, אמריקה ובאפריקה. המלכה אליזבת עדיין מוגדרת ראש המדינה ב-15 מדינות בעולם ובהן בריטניה, אוסטרליה, קנדה וג'מייקה.